Nem ússza meg a viharra hivatkozást az összeomló fapados légitársaság – az amerikai kormány is fellép a Southwest Airlines ellen

by Kassay Tamás

A World Tourism Network (WTN) sürgeti az Egyesült Államok törvényhozóit, hogy az amerikai légitársaságok számára tegyék kötelezővé az utasok átfoglalását az összes elérhető légitársaságnál. Ennek oka az, hogy a napok óta irányíthatatlanná vált és járatok tízezreit törlő Southwest Airlines csak a saját járataira foglalja át az utasokat, másik légitársasághoz nem.

A Southwest Airlines törölt járatai miatt más iparágak is felborultak, bizonyos viszonylatokon elfogytak a buszjegyek, és a bérelhető autók is, az árak az egekbe szöktek a dinamikus árazás miatt Amerikában.

A WTN azt javasolja, hogy a Southwest Airlines működésében tapasztalható katasztrófális fennakadások miatt a repülőtereken rekedt utasok haladéktalanul foglalják át magukat egy másik légitársaságra, és várják meg a Southwest Airlines válaszát, kérjenek visszatérítést, vegyék igénybe az utazásmegszakítási biztosítást, és forduljanak fogyasztóvédelmi szervezetekhez.

Southwest Airlines összeomló fapados légitársaság amerikai kormány fellép
A turizmus világának érdekes híreivel vár FB csoportunk, csatlakozz, vagy iratkozz fel hírlevelünkre!

A közjogi tisztségviselők, köztük Edward J. Markey (D-Mass.) és Richard Blumenthal (D-Conn.) amerikai szenátorok, a szenátus kereskedelmi bizottságának tagjai is bekapcsolódtak a folyamatba.

Pete Buttigieg amerikai közlekedési miniszter a CNN-nek elmondta, hogy beszélt a Southwest Airlines vezérigazgatójával, Bob Jordannel. Jordan azt mondta, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy megkönnyítse a helyzetet az Egyesült Államokban nyaraló több százezer utazó számára.

Pete miniszter beszélt a szakszervezeti vezetőkkel és a Southwest Airlines vezérigazgatójával is, hogy közvetítse az amerikai közlekedési minisztérium elvárását, azzal kapcsolatban, hogy „a Southwest teljesítse az utasokkal és a munkavállalókkal szembeni kötelezettségeit, és tegyen lépéseket annak érdekében, hogy egy ilyen helyzet ne ismétlődhessen meg”.

Edward J. Markey (D-Mass.) és Richard Blumenthal (D-Conn.) szenátorok, a szenátus kereskedelmi bizottságának tagjai a következő nyilatkozatot adták ki annak nyomán, hogy a Southwest Airlines több ezer járatot törölt az ünnepi hétvégén, ami nagyrészt a vállalat belső hibáira vezethető vissza.

„A Southwest Airlines cserbenhagyja a fogyasztókat az év legfontosabb utazási hetében. A családdal és barátokkal töltött ünnep helyett az utasok a repülőtereken alszanak, vagy kétségbeesetten próbálják elérni az ügyfélszolgálati ügyintézőket.

Azoknak az utasoknak, akiknek az ünnepét tönkretették, a Southwest nem igazán tudja ezt helyrehozni.

De a vállalat kezdheti azzal, hogy méltányosan kártalanítja azokat az utasokat, akiknek a járatát törölték, és nemcsak az átfoglalt jegyeket, a jegyek árának visszatérítését, valamint a szállodai, étkezési és szállítási költségtérítést, hanem jelentős pénzbeli kártérítést is nyújt az ünnepi tervek megzavarásáért.

A Southwest jövőre 428 millió dolláros osztalékot tervez, a vállalat megengedheti magának, hogy jót tegyen az általa megkárosított fogyasztókkal. A Southwestnek elsősorban a repülőtereken rekedt és a végtelen várakozási időre kárhoztatott ügyfeleire kellene összpontosítania.

A Southwest nem kerülheti el az utasok kártalanítását azzal, hogy a járattörléseket a közelmúlt téli viharai okozták.

Amint azt a Southwest vezetői elismerték, a tegnapi tömeges járattörlések nagyrészt saját belső rendszereinek hibájából adódtak. Mint ilyenek, ezeket a járattörléseket az „ellenőrizhető” kategóriába kell sorolni, és a Southwestnek ennek megfelelően kártalanítania kell az utasokat.”

Novemberben Markey és Blumenthal szenátorok, valamint Maria Cantwell (D-Wash.) szenátusi elnök Maria Cantwell (D-Wash.) észrevételt nyújtottak be a Közlekedési Minisztérium (DOT) repülőjegy-visszatérítésekre vonatkozó javasolt szabályával kapcsolatban, amelyben sürgették a DOT-ot, hogy erősítse meg és gyorsabban véglegesítse a javasolt szabályt annak biztosítása érdekében, hogy a fogyasztók méltányos kártérítést kapjanak, ha egy légitársaság törli vagy jelentős késéssel közlekedteti a járatukat.

Májusban a három törvényhozó levelet írt Pete Buttigieg miniszternek, a minisztériumot arra sürgetve, hogy szabályozási hatáskörével élve tegyen lépéseket a fogyasztók védelme érdekében azáltal, hogy tisztázza és kodifikálja azokat az irányelveket, amelyek előírják a légifuvarozók és a jegyértékesítők számára, hogy a járat törlése, vagy jelentős késése után azonnal visszatérítést nyújtsanak, valamint tisztázza azon fogyasztók jogait, akik kormányzati korlátozások, vagy közegészségügyi vészhelyzet kihirdetése miatt nem tudnak utazni.

A jogi malmok odaát igen lassan őrölnek a témában, de a mostani helyzet úgy tűnik, lökést ad majd a folyamatnak, mert mindenki belátja, hogy az ilyen és ehhez hasonló esetek megengedhetetlenek.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben