Új Ryanair járat Shannonba, ahol Európán belül léphetsz be az Egyesült Államokba

by Kassay Tamás

Közvetlen Budapest (BUD) – Shannon (SNN) járatot indít az ír fapados Ryanair légitársaság. Aki az írországi Shannon repülőteréről utazik tovább az Egyesült Államok felé, már belföldi utasként teheti ezt meg az ottani utasfelvétel után.

A Ryanair új járatának indulásáról az Airportal számolt be. A tájékoztatás szerint a téli menetrendi időszaktól kezdve a Ryanair 8 új útvonalon kezd repülni Shannonból az október végétől március elejéig tartó időszakban, többek között Budapestre is.

Budapest és Shannon között november 3-án indul az első járat, amely hetente kétszer, szerdán és szombaton közlekedik majd. Ryanair honlapján már foglalhatók a járatok. Az ott található menetrend szerint Shannonból 19.45-kor indul a járat, amely 23.59-kor landol Budapesten. Ez mondjuk a budapesti zajvédelmi szabályokkal szemben relatív látványos tiszteletlenség, ugyanis elméletileg éjféltől tilos lenne a gépeknek a budapesti légtérben le- és felszállást végrehajtani, amelyik megteszi, büntetésre számíthat. Igaz, ez a büntetés igencsak jelképes, így érthető, miért kockáztatják meg, hogy ennyire kicentizik. A Shannonba tartó járatot egy másik repülő teljesíti, amely 22.05-kor száll fel Ferihegyről és 0.20-kor landol az ír városban.

Shannon repülőtere az Amerikai Egyesült Államok hivatalos határátkelője Európában

Shannon Budapest Ryanair USA Amerikai Egyesült Államok határátkelő beléptetés
瑞丽江的河水CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Shannon 1986-ban bevezette az Egyesült Államok határán történő előzetes határátlépési engedélyt, amely lehetővé tette az Egyesült Államokba induló utasok számára, hogy az amerikai belépési procedúrát Shannonban végezzék el. Ezeket a szolgáltatásokat 2010-ben kiterjesztették a magánrepülőgépekre is, így Shannon lett az első repülőtér a világon, amely magánrepülőgépek számára is kínál előzetes amerikai határátlépési ügyintézést – írja a Wikipedia.

Személy szerint nem látom, hogy földi halandó emberként ma van-e bármi előnye ennek a lehetőségnek. Egyszerűbb elrepülni egy közvetlen járattal Amerikába és ott belépni, de bizonyára nem csak a hagyomány fenntartása miatt létezik ez a szolgáltatás jelenleg is. Akinek szüksége van rá, fogja tudni, hogy mire használja.

Érdekelnek az utazós hírek? Akkor Neked szól a Turizmus hírek csoport és Hírlevelünk.
Ha útleírások, szállás vélemények érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben