Szuperszonikus repülő Boom Overture United Airlines együttműködés

Visszatérnek a szuperszonikus repülők! A United Airlines 15 darabot vásárol a Boom Supersonic-tól (videóval)

by Kassay Tamás

A United Airlines ma bejelentette, hogy kereskedelmi megállapodást kötött a denveri székhelyű Boom Supersonic repülőgépgyártó vállalattal, és szuperszonikus repülőkkel bővíti globális flottáját.

Újra szuperszonikus repülő szállhat az égen: Boom Overture a United Airlines színeiben

A megállapodás értelmében a United Airlines 15 darabot vásárol a Boom Overtur” repülőgépéből, amint az Overture megfelel a United Airlines szigorú biztonsági, üzemeltetési és fenntarthatósági követelményeinek. Későbbi időszakra kötöttek egy további 35 repülőgépre szóló opciót is.

Az Overture 1,7 Mach sebességgel képes repülni – ami kétszerese a mai leggyorsabb utasszállító repülőgépek sebességének -, és több mint 500 célállomást tud majdnem feleannyi idő alatt összekötni. A United számos jövőbeli lehetséges útvonala között szerepel a Newark – London mindössze 3,5 óra, Newark Frankfurt 4 óra, San Francisco – Tokió pedig 6 óra menetidővel.

Érdekelnek az utazós hírek? Akkor Neked szól a Turizmus hírek csoport.
Ha útleírások, szállás vélemények érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport.

Az Overture várhatóan az első olyan kereskedelmi repülőgép lesz, amely az első naptól kezdve nettó nulla szén-dioxid-kibocsátással fog üzemelni, és 100%-ban fenntartható repülőgép-üzemanyaggal (SAF) repül. A tervek szerint 2025-ben kezdheti meg a tesztrepüléseket, és várhatóan 2029-ben már utasokat fog szállítani. A United és a Boom együtt fog dolgozni a SAF környezetbarát üzemanyag nagyobb mennyiségben történő előállításának felgyorsításán is. Itt megtekinthető róla egy videó, amin bemutatják, hogy milyen meglepő alapanyagokból készülhet ez az üzemanyag.

„A United továbbra is azon az úton halad, hogy innovatívabb, fenntarthatóbb légitársaságot építsen, és a technológia mai fejlődése egyre inkább lehetővé teszi, hogy ez a szuperszonikus repülőgépeket is magában foglalja. A Boom elképzelése a kereskedelmi repülés jövőjéről, kombinálva a világ legmegbízhatóbb útvonalhálózatával, az üzleti és szabadidős utazók számára kiemelkedő repülési élményt nyújt. Küldetésünk mindig is az emberek összekapcsolása volt, és most, hogy a Boommal együttműködünk, ezt még nagyobb léptékben tudjuk majd megvalósítani.”

– mondta Scott Kirby, a United vezérigazgatója.

Az Overture olyan funkciókkal is rendelkezik majd, mint az ülésen elhelyezett szórakoztató képernyők, bőséges személyes tér és érintésmentes technológia. A Boommal való együttműködés a United stratégiájának egy újabb eleme, amelynek célja, hogy olyan innovatív technológiákba fektessen be, amelyek a légi közlekedés fenntarthatóbb jövőjét építik.

A szuperszonikus repülő a ma megszokottnál magasabban, a kb. 10 kilométer helyett 18 kilométerrel a föld felett fog repülni, bőven a sztratoszférában.

„A világ első, nettó nulla szén-dioxid-kibocsátású szuperszonikus repülőgépekre vonatkozó vásárlási megállapodása jelentős lépést jelent küldetésünk felé, hogy egy elérhetőbb világot teremtsünk. A United és a Boom közös célt szolgál – biztonságosan és fenntartható módon összekötni a világot.”

– mondta Blake Scholl, a Boom Supersonic alapítója és vezérigazgatója.

Videón a Boom Supersonic repülőgépe

Érdekelnek az utazós hírek? Akkor Neked szól a Turizmus hírek csoport.
Ha útleírások, szállás vélemények érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben