Villámgyorsan a reptérre: 120-al hasít az új reptéri metró Isztambulban

by Kassay Tamás

A török Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium ezen a héten adta át az isztambuli repülőtérre vezető metróvonalat, közölte a Railtech.com.

Új metro az isztambuli repülőtér és a város között

A földalatti vasút a gyorsaságával tűnik ki társai közül, mivel egyes szakaszokon a szerelvények óránként 120 kilométeres sebességgel is közlekedhetnek. A vonal napi szinten 800.000 utas szállítására alkalmas kapacitással rendelkezik, az utasok kevesebb, mint fél óra alatt juthatnak el a reptérről a városba, avagy vissza – közölte a minisztérium.

A viszonylag újnak számító (a régi Atatürk repülőteret felváltó) isztambuli repülőtér (IST) 2019 áprilisában nyitotta meg kapuit az utazóközönség előtt, és egészen mostanáig az utasok kizárólag az autóbuszjáratokra és a taxikra hagyatkozhattak, ha el akartak jutni a mintegy 40 kilométerre fekvő városba. Ez a helyi dugók miatt időnként kiszámíthatatlanul megnövelte a menetidőt, de legalábbis szükségtelenül emelte meg az izgulásra hajlamos utasok vérnyomását.

Az új M11-es metróvonal jelenleg 34 kilométer hosszú, és Kağıthane kerületben van a végállomása, ahol is az utasok átszállhatnak a város többi metróvonalára. A tervek szerint az új metróvonalat még ebben az évben meghosszabbítják Isztambul üzleti negyedéig.

A jelenleg átadott szakasz az M11-es metró keleti ága, a közeljövőben viszont egy nyugati vonalat is üzembe helyeznek, ami az isztambuli olimpiai stadiont és a Halkali vasútállomást is érinti majd, így az új metróvonal közvetlen összeköttetésbe kerül a Török Államvasutak (TCDD) nagysebességű vasúti hálózatával.

A teljes üzembe helyezést követően az isztambuli M11 metróvonal hossza megközelíti majd a 70 kilométert, és így a világ egyik leghosszabb egybefüggő földalatti vasútvonalává válik. Miután összekötik a Marmara vonallal, az egybefüggő hossz 150 kilométerre bővül.

A metróvonalon a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive által gyártott szerelvényeket használják, amely már több, mint 400 járműből álló flottát szállított Törökországba. Mint említettük, a szerelvények az M11-es vonal egyes szakaszain akár az óránkénti 120 kilométeres sebességet is elérhetik. Az ilyen sebesség meglehetősen ritka a metrók esetében, tudtunkkal csak a hongkongi Airport Express és a Tung Chung vonal gyorsabb a maga 130 km/h sebességével.

Hogyan repültem és szálltam meg 4 éjszakát Isztambulban ingyen? Olvasd el a hasznos trükkökkel tarkított történetemet!

Metró fejlesztések Isztambulban

Törökország legnagyobb városában számos metrófejlesztés van folyamatban jelenleg is, csak e hónap elején az isztambuli önkormányzat 2 új metróvonalat nyitott meg. Az első az M7-es vonal meghosszabbítása a jól ismert Beşiktaş kerületben, a másik pedig az M8-as vonal Isztambul ázsiai oldalán.

Jó hír a Törökországba utazni vágyóknak, hogy Isztambul mellett már Antalya is közvetlenül elérhető lesz Budapestről és Debrecenből egyaránt, Isztambulba pedig márciustól naponta indít járatokat a WizzAir.

Törökország utazás szervezésben, online szállásfoglalással segíti a magyar utazókat megbízható partnerünk.

A turizmus világának alapos és minőségi híreiért iratkozz fel hírlevelünkre, és csatlakozz csoportunkhoz!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben