Wizz Air Párizsban hagyta utasait

A Wizz Air ismét Párizsban hagyta utasait

by Kassay Tamás

A Wizz Air Párizs (ORY) – Budapest (BUD) W6 2368 járat utasai 21:36-kor kaptak e-mail értesítést arról, hogy a menetrend alapján 21:30-kor induló gépük csak másnap 12:40-kor fog elindulni hazafelé. A Wizz Air már nem első alkalommal hagyja ott az utasait Párizsban. Legutóbb június végén volt hangos a sajtó az akkori esettől. Az utasok a cikk írásának pillanatában az Orly reptéren tartózkodnak. Számos frissítés a cikk alján, az utasok végül kaptak szállást.

Olvasóm beszámolója alapján arról kellett nyilatkozniuk, hogy hány főre kérnek szállást, de a tájékoztatást erősen hiányosnak tartja, ugyanis ő és családja semmilyen tájékoztatást nem kapott arról, hogy a gép nem indul el.

A helyszínen beszélgető és információt cserélni próbáló utazóközönségből mások jelezték, hogy ők, már a tervezett indulás időpontja után ugyan, de kaptak e-mail értesítést arról, hogy a gép – idézem: késik.

Wizz Air Párizsban hagyta utasait

Nos, az augusztus 16-án 21:30-ra tervezett indulás helyett másnap déli 12:40-re becsült indulást késésnek hívni viszonylag erősen polkorrekt, de lényegében az EU-s szabályok szerint ez egy törléssel egyenértékű kártérítésre jogosítja a pórul járt utasokat. A Spabook megszerezte a levelet, amiből kiderül, hogy a Wizz Air alapvetően korrektül, de trükkösen tájékoztatja az utasokat a jogaikról.

Kiemelik benne a késések óraszámát, illetve az út hosszát, valamint azt, hogy a Wizz rendszerén belül milyen lehetőségeik vannak, viszont igencsak nagyvonalúan kezelik az EU-s jog által biztosított kártérítés kérdését, amelyet a levél végén amolyan mellékesen, 1 mondattal tudnak le, egész pontosan ezzel:

Ha a járat késése az érkezéskor meghaladja a 3 órát, az utas a rendelet értelmében kompenzációra jogosult (kivéve, ha a késést rendkívüli körülmények okozták, amelyeket minden észszerű intézkedés ellenére sem lehetett volna elkerülni).

Hangsúlyozom, aki nem járatos a témában, könnyedén hiheti azt, hogy csak azért, mert esetleg átfoglalják ingyenesen egy másik járatra, vagy mert kap szállást éjszakára, úgy akkor rendben van a történet. Nem, egyáltalán nincs rendben, ilyen esetben mindezeken felül, jár a fejenként 250 euró összegű kártérítés, amelyre a Wizz Air a levelében a kompenzáció szót használja. Sajnos azt már nem írták bele, hogy egyébként ezt a kompenzációt hogyan és miképpen lehet igényelni a légitársaságtól.

A kompenzációt igényelni kell, az nem jár automatikusan! A légiutasok jogairól itt olvashatnak részletesen.

A késés okáról egyelőre nem tudni, amint kiderül, frissítem vele a cikket.
Az utasok pedig nem tudják, hogy ilyenkor mi a teendő. Valójában az, hogy mindenki saját maga keres egy szállást, beül egy taxiba, alszik, mindenről kér számlát és utólag benyújtja a Wizz Air-nek, aztán majd azt ők egyszer kifizetik, méghozzá a kártérítési összegen felül (jelen vonatkozásban 250 euró/fő, kivéve, ha vis maior merül fel).

Frissítés: 01:44-kor érkezett egy busz a reptéren várakozók egy részéért. Azt állítja, hogy a reptér, vagy a légitársaság szervezte ezt a buszt, de azt nem tudják, hogy akik felszálltak, most hová tartanak vele. Valószínűleg egy közeli szállásra.

Az utasok egy része Messenger csoportba szerveződött, így tudják egymást segíteni, például hasznos volt ennek a busznak a megtalálásában.

Frissítés: 02:04-kor az utasok között az a hír járja, hogy „vihar volt”, ezért nem jött értük a repülőgép. Ez azért rossz hír nekik, mert ha valóban ez lesz a végleges indok és megáll a lábán, akkor az utasok nem jogosultak a kártérítésre. Frissítés: ez a szóbeszéd kacsának bizonyult, a Wizz Air közleményben tudatta, hogy a napközben késések halmozódtak úgy fel, hogy már nem tudott volna felszállni a gép a Párizs-Orly reptér bezárása előtt. (Ott ugyanis bezár, ahogyan ezt Budapesten is egyre többen szeretnék.) Ez viszont azt jelenti, hogy a 250 eurós kártérítés megilleti az utasokat.
45 ember indult el busszal, úgy tűnik, hogy számukra sikerült szállást találni. További 158 ember várakozik – frissítés: összesen volt 158 utas a hozzám beérkezett tisztázó információk alapján.

Frissítés: 02:12-kor, idézem: „Minden zárva! Még automata sincs! Semmit nem adtak inni, vagy enni.”

Frissítés: 02:56-kor szállt fel Olvasóm az újabb kört futó buszra. 03:44-kor jelentkezett be a Wizz Air által felkínált és leszervezett szálláshelyen, ahová reggel 9 órára érkezik majd a busz és viszi vissza az utasokat a terminálba. A szállás színvonalával az utasok elégedettek. A belsős chat-ben az alábbi jelzőket olvastam:

Csodaszép, full, gyönyörű, de volt aki azt válaszolta, hogy nekik retro szoba jutott.

Mutatom fényképeken, hol töltötték az éjszaka rövidített részét a Párizsban ragadt utasok

A társaság egyik része a Holiday Inn Paris Charles de Gaulle szállodában kapott helyet, a többiek szálláshelye pedig a Millennium Paris Charles de Gaulle Hotel. Utazó blogger énem többször járt már Holiday Inn hotelben Ázsiában, a Bangkokban találhatóban többször is, dolgoztunk is együtt. Aki kicsit kikapcsolódna és megnézné, milyen ott egy ilyen hotel, kattintson ide.

Az utasok reggelit is kaptak, amely megfelelt a szállodák 4 csillagos színvonalának. Összességében azt mondhatjuk, hogy a légitársaság nem hagyta cserben az utasokat, de a tájékoztatással volt sok probléma. Az utasok az eredeti indulási időpont után kaptak értesítést levélben a késésről, és utána nem tudták, hogy mit kell tenniük. A földi kiszolgáló személyzet, amely a Wizz nevében járt el, nem jeleskedett. A legnagyobb hiányosság a helyszíni ital (és étel) ellátás, illetve az volt, hogy a szállást vajon szervezik-e, vagy sem és az utasok keressenek-e valamit maguknak, és menjenek el önállóan taxival, vagy várakozzanak és szervezetten ellátják őket, illetve, ha utóbbi, akkor ez várhatóan mikor fog megtörténni.

Frissítés 12:26-kor: az utasok elindultak a beszállókapuhoz, úgy néz ki, hamarosan felszállhatnak Budapest irányába. Bár reggelit kaptak, viszont nap közben továbbra is ellátás nélkül várakoztak az utasok, akikkel a gép 12:57-kor még mindig nem szállt fel hazafelé.

Frissítés 14:14-kor: a repülőgép 13:20-kor szállt fel Budapest felé, jelenleg Ausztria légterében tartózkodik. Várhatóan 15:07-kor landol a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Végül a járat 15:11-kor szállt le Ferihegyen.

A Wizz Air közleménye a Párizs – Budapest járattal kapcsolatban:

„A Wizz Air az augusztus 16-án Párizs-Orly Repülőtérről Budapestre repülő esti járatát a nap során felgyülemlett késések miatt kénytelen volt átütemezni augusztus 17-re, mert a gép nem tudott volna a Párizs-Orly Reptér bezárása előtt felszállni. A járat átütemezéséről és az ezzel kapcsolatos tudnivalókról a WIZZ SMS-ben és e-mailben értesítette az érintett utasokat, helyi idő szerint 21:35-kor. A Wizz Airrel szerződéses kapcsolatban álló földi kiszolgáló cég segített az utasoknak szállást foglalni az éjszakára, a francia főváros szállodáinak telítettsége miatt ugyanakkor egyes utasainknak várniuk kellett, amíg biztosított lett számukra a szálláslehetőség. A mai napon az utasokat reggeli várta, és a földi kiszolgáló csapat szállította vissza őket a repülőtérre a járatuk indulása előtt.

A Wizz Air az esetleges kellemetlenségekért ezúton is elnézést kér, a járat átütemezéséből fakadó szállás és egyéb költségek visszatérítését az érintett utasok a Wizz Air felületein vagy ügyfélszolgálatánál tudják igényelni a számlák másolatának bemutatásával.”

Amennyiben érdekelnek az Utazás világának hiteles hírei, szeretettel vár Facebook csoportunk és nem maradsz le semmiről. Ha vonzanak az inspiráló utazós történetek, akkor kövesd a Spabook utazós blogját.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben