Nyert a WizzAir a leghosszabb késések kategóriában a legújabb járatkésési statisztika szerint

by Polisor Bettina

A Wizz Air légitársaság járatai indultak a leghosszabb késésekkel 2022-ben Nagy-Britanniából, áll a brit polgári repülésügyi hatóság (CAA) adatai alapján készített felmérésben – írja az MTI.

A járatkésési statisztikai azoknak a légitársaságoknak az indulási adatait vizsgálta, amelyek 2022-ben 2500-nál több menetrendszerű és charterjáratot indítottak brit repülőterekről.

A Wizz Air a londoni Luton és Gatwick, valamint Birmingham, Edinburgh, Aberdeen, Liverpool és Bristol repülőtereiről közlekedtet nemzetközi járatokat. Fotó: Terkovics Zoltán

Kétszer annyit késett a Wizz Air mint a többi légitársaság Nagy-Britanniában

A BBC brit közszolgálati médiatársaság által ismertetett PA-adatok alapján az összes indulásra kiszámolt átlagos késés 23 perc volt. A Wizz Air Nagy-Britanniából induló járatainak átlagos késése ennek a kétszerese, 46 perc és 6 másodperc volt tavaly.

A törölt járatok nem szerepelnek a késéssel kapcsolatos felmérésben, így ezek az adatok nem torzítják a számokat.

A brit járatkésési statisztika további szereplői sorrendben:

  • a Tui utazási konglomerátum légitársasága (40 perc 18 másodperc)
  • Qatar Airways (31 perc 48 másodperc)
  • Turkish Airlines (29 perc 30 másodperc)
  • Pegasus Airlines (27 perc 18 másodperc)

Paul Smith, a CAA fogyasztói kapcsolatokért felelős igazgatója a BBC-nek nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a hatóság „már felvetette a Wizz Airrel kapcsolatos aggályait” és szorosan együttműködik a légitársasággal az eredmények javítása végett.

Smith hozzátette: a CAA rendszeresen kéri a fogyasztói jogok érvényesítését célzó hatásköreinek erősítését, beleértve a légitársaságok megbírságolásának lehetőségét is.

Az illetékes igazgató szerint a CAA elvárja, hogy a légitársaságok előremutató módon tájékoztassák az utasokat jogaikról járatfennakadások esetére. Smith hozzátette: a hatóság elvárja azt is, hogy ilyen esetekben a légitársaságok időben nyújtsanak támogatást és segítséget az érintett utasoknak.

Reagált a Wizz Air a késésekről szóló hírre

A Wizz Air az MTI-nek hétfőn küldött közleményében azt írta, mindent megtesznek azért, hogy az utasokat időben juttassák el kiválasztott úti céljaikra, tavaly azonban számos kihívás – főként a földi kiszolgáló személyzet és a légiirányítás területén tapasztalható munkaerőhiányból fakadóan – érte a teljes nemzetközi iparágat, amelyek következtében a légitársaság „2022-ben sajnos kevésbé volt pontos”.

Hozzátették, hogy folyamatosan felülvizsgálják és javítják munkafolyamataikat, és idén már jelentős javulás tapasztalható a járatok pontos üzemeltetésében, „amelyet remélhetőleg az utasok is érzékelnek”. A légitársaság Egyesült Királyságból közlekedő járatainak késéseit idén már több mint 40 százalékkal csökkentették a 2022-es szinthez képest – írta közleményében a WizzAir.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben