Változás Horvátország közlekedésében: július 26-án megnyílik a peljesaci híd, határátlépés nélkül érhető el Dubrovnik

by Kassay Tamás

2022 legnagyobb közúti fejlesztése valósult meg Horvátországban, amelynek köszönhetően egyszerűsödik a déli országrész elérése.

Elkészült a Peljesac híd, július 26-án átadják a forgalomnak.

Peljesac híd Horvátország határ Bosznia
Olvasói fotó – Horváth Attila készítette Komarna strandjáról

Hamarosan, egészen pontosan július 26-án, este 20:15-kor birtokba vehetik az autósok a már régen várt peljesaci hidat, amely évtizedes nehézséget orvosol azzal, hogy összeköti Horvátország különálló, legdélebbi régióját az ország nagyobbik részével. A helyzet történelmi oka az, hogy anno a Jugoszláviából történő kiváláskor a tengerpart egy rövid szakasza Boszniához került, ami kettészakította Horvátország tengerparti területét a szárazföldön.

– Végre rendes tagjai leszünk Horvátországnak. Eddig izolálva voltunk. Korábban ahhoz, hogy az ország másik felébe utazzunk, kétszer kellett átkelnünk a határon – mondta egy kagylóhalász horvát férfi az Euronews riportjában:

TOP5 aktív program Horvárotszágban, ami több mint a strandolás, kattints ide az ajánlóért!

Az új Peljesac híd közvetlen összeköttetést biztosít a szárazföldön fekvő Komarna falu és a peljesaci félszigeten található Brijesta között. A hídnak köszönhetően tehát az autósoknak nem kell határátlépéssel bajlódniuk a bosnyák Neumnál.

„A híd elkészült; ami a bekötőutakat illeti, elmondhatjuk, hogy július végén megnyitjuk a Pelješac-hidat a bekötőutak egy részével, pontosabban a második és harmadik fázissal együtt. A második szakasz Dubokától Sparagovićig tart, a harmadik szakasz pedig Sparagovićtól Prapratnóig. Összesen 25 kilométernyi út. Még hátravan 8 kilométer a stoni elkerülő útból és a D8-as állami úthoz való csatlakozás, amely az év végéig befejeződik” … „A kivitelezők a világpiaci zavarok miatt nehéz körülmények között dolgoznak, de semmi sem kérdőjeleződik meg”

mondta Oleg Butković, a tengerügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter.

A hidat egy kínai konzorcium építette fel, amely a munkát pályázaton nyerte meg 2018-ban. Az építkezés alig 4 év alatt, határidőre elkészült, így július 26-án átadják a forgalomnak a 2140 méter hosszú Peljesac hidat. A beruházás 525 millió euróból (kb. 200 milliárd forint) valósult meg, amelyből 357 millió eurót az Európai Unió finanszírozott.

Peljesac híd Horvátország határ Bosznia
PonorCC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Utazós és turisztikai hírekkel vár FB csoportunk, csatlakozz!

Összehasonlításul: Magyarország leghosszabb hídja a 2007-ben elkészült Kőröshegyi völgyhíd, ami 1872 méter hosszú, majdnem ugyanennyi, 1862 méter a Megyeri híd. Előbbi 41, utóbbi 63 milliárd forintba került 2007-es és 2008-as árakon.

Korábbi írásaimból megtudható, hogy:
melyik a 10 legjobb strand Horvátországban,
melyek a horvát tengerpart legjobb wellness élményei, valamint az Adria jótékony hatásai,
mi a TOP5 aktív programlehetőség Horvátországban, ha többre vágysz, mint a strandolás.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben