Átadták a világ leghosszabb gyalogos függőhídját (videóval)

by admin

Az első kalandvágyó vendégek múlt héten tehették próbára bátorságukat a világ leghosszabb gyalogos függőhídján, amiről első hallásra azt gondoltam, tuti Kínában van, aztán kiderült, hogy sokkal közelebb van.

Tartalomjegyzék:

Arouca 516 híd bemutató

világ leghosszabb gyalogos hídja Arouca 516 híd Portugália
forrás: Aruoca 516

Az Arouca nevű város közelében lévő, 516 méter hosszú gyalogos függőhíd az Arouca 516 nevet kapta a kreatív keresztségben, de az biztos, hogy ezzel felteszi a térképre az addig nem sokak által ismert helységet. Kreatív névadásban mi magyarok sokkal jobbak vagyunk, zárójelben mutatom ezt a Fürdőkomplexus témát, aki még nem ismerné.

Az Arouca 516 híd az Aguieiras vízesést és a Paiva-szurdokot köti össze. A szerkezet Portugália legújabb látványossága lett, és az extrémsportolási lehetőségeiről ismert Arouca Geopark büszkesége. Mutatom videón, hogy milyen átkelni rajta:

Érdekelnek az utazós hírek? Akkor Neked szól a Turizmus hírek csoport.

Május 10-én hétfőtől kezdve bárki válthat – leugrásra nem jogosító – beugrót a hídra. Méghozzá online, mert csak előfoglalással lehet érkezni! Naponta 2000 látogatót fogadna, azonban a járvány miatt ezt 600 főre csökkentették.

A jegyek ára egy híd sétára 10-12 euró életkortól függően, szóval nem a magyar fürdők drágák – ahol ennyiért egész nap lehet ázni az irtózatos fenntartási költségű medencékben – hanem a magyar emberek szegények.

Arouca 516 a világ leghosszabb gyalogos függőhídja

A tibeti stílusú függőhidat két V-alakú toronyból induló vaskábelek tartják. A korlátot merev hálószerkezet alkotja, a padlózat 127 darab 4 méteres modulból áll.

A Paiva folyó 175 méterrel a híd 90 centiméter széles, nyitott fémrácsa alatt folyik a talpunk alatt.

A híd tervezője az Itecons portugál stúdió volt, az építkezés 2,3 millió eurót (900 millió forint) emésztett fel és 3 évig tartott. Az Arouca 516 a 2017-ben átadott svájci Charles Kuonen függőhídtól hódította el a világ leghosszabb gyalogos függőhídja címet. A svájci versenyző 494 méter hosszú, amit most 22 méterrel sikerült meghaladni.

A híd építését és méreteit Arouca városa videón is bemutatta a nagyérdeműnek

Érdekelnek az utazós hírek? Akkor Neked szól a Turizmus hírek Facebook csoport.

Látnivalók a közelben: vadregényes Paiva sétányok

A híd kapcsolódik a Paiva sétányok 8 kilométeres túraútvonalához. A város polgármestere így fogalmazott: „Végigmenni rajta minden bizonnyal figyelemre méltó és emlékezetes élmény lesz. Azok számára, akik már jártak a Paiva sétányokon, a híd kiváló ok lesz a visszatérésre. Akiknek még nem volt lehetőségük bejárni, azoknak most egy további okuk van rá, hogy megtegyék”

A híres Paiva sétányok 8 kilométernyi hihetetlen, érintetlen, vad természet által körülvett szakaszon vezeti végig a látogatókat. Utunk során fehér vizeket, kvarckristályokat és számos Európában veszélyeztetett fajt találhatunk. A folyó Areinho és Espiunca strandjai mellett halad el, ahol a kettő között található a Praia do Vau. A gyalogos útvonal további függőhidakon, a sziklákban lévő kis víztározókon halad át.

Érdekelnek az utazós hírek? Akkor Neked szól a Turizmus hírek Facebook csoport.
Ha útleírások, szállás vélemények érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, ha kifejezetten a gyógyfürdők érdekelnek, akkor a Fürdők, gyógyfürdők csoportot Neked találták ki.
Amennyiben hasznosnak és alaposnak találod az oldal híreit, és módodban áll, köszönöm, ha támogatod, hogy fennmaradjon.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben