Izgalmas újdonságok és szép eredmények a Budapest Gyógyfürdőinél

by Polisor Bettina

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. sikeres nyári szezont zárt, az eredmények egyelőre felülmúlják a terveket – derült ki a Széchényi fürdőben megrendezett sajtóbeszélgetésen. A BGHY az őszi-téli időszakban nagyszabású programokkal készül Budapest 150. évfordulójára: október 19-én új tematikával nyit a Lumina Park a Palatinus strandon, novemberre pedig meglepetéseket tartogatnak a fővárosiaknak: 150 forintért lehet majd belépőt venni bármelyik budapesti fürdőbe.

Eredmények a nyári szezonban és az év eddigi időszakában

2022. évben talán minden idők legmelegebb nyara volt, ennek köszönhetően a budapesti strandok tavalyi nyári forgalma várakozáson felül kedvezően alakult. Az idei nyár ehhez képest hűvös, csapadékos idővel indult, így a strandok látogatottsága júniusban jóval alacsonyabb volt a szokásosnál. A július közepén berobbant és augusztus végéig is elhúzódó kánikula kedvező fordulatot hozott, amely az idén nehezen induló strandszezon forgalmát jelentősen korrigálta. Hétvégi napokon a Palatinuson már a megszokott forgalom volt 6-7 ezer strandolóval, a fürdőzni vágyók száma hétköznapokon is túllépte a 4 ezret. Hasonló volt a helyzet minden strandunkon – Csillaghegyen, Rómain, Pünkösdfürdőn, a Paskálon és Pesterzsébeten.

Összességében a nyár 3 hónapját tekintve a budapesti fürdők és strandok vendégforgalma több, mint 1,2 millió fő volt, ez nagyságrendileg megegyezik a 2022. évi látogatószámmal. A június-augusztus hónapok bevétele az idén meghaladta a 6,6 milliárd forintot, ez 125 %-os növekedés 2022. év azonos időszakához viszonyítva, illetve 116 % a tervhez képest. Az infláció várt kedvezőtlen hatása és az időjárás hektikus alakulása mellett végül ez a nyár is sikeresen zárult.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) számára a 2022-es esztendő a visszatérés éve volt. 2023-ban hasonló, vagy még jobb évre, készülnek. A szakértők 2023-ra a gazdasági nehézségek mellett is a turizmus további fellendülését jelezték. Ez az 1-8. havi adatokat tekintve be is igazolódott, augusztus végéig mintegy 2,66 millió vendég látogatott el a budapesti fürdőkbe.

A budapesti fürdők vendégszáma 106,4 %-os, növekedést mutat a tavalyi bázisév azonos időszakához viszonyítva, a forgalom 15,4 milliárd forint bevételt eredményezett, amely 16 %-kal múlja felül a tervezettet.

A történelmi fürdőket továbbra is döntően külföldiek látogatják, a vendégek aránya átlagosan 80%-20% a turisták javára. A nemzetközi megoszlás a korábbi időszakokhoz képest nem változott jelentősen, a legtöbb külföldi vendég Nagy-Britanniából, Olaszországból, Spanyolországból, Németországból érkezik.

A budapesti fürdők, uszodák, strandok továbbra is népszerűek a hazai vendégek körében is. 2023-ban az összes bérletes vendég száma 2400 felett van. 2023. augusztus végéig pedig mintegy 13 ezer Zsigmondy Klubkártyát váltottak ki a magyar vendégek, velük együtt összességében több, mint 21 ezer hazai fürdőző használja már ezt a rendkívül kedvezményes lehetőséget a történelmi fürdőkben.

Az év további hónapjaiban a Budapest Gyógyfürdői is számos programmal, attrakcióval készül Budapest 150. évfordulójára

A ENSZ Turisztikai Világszervezete kezdeményezésére szeptember 27-e a turizmus világnapja, ezen a napon a turisták és a turisztikai szektorban dolgozók együtt ünnepelnek. A világnapon a turisztikai ágazatban tevékenykedők ajándékkal lepik meg az utazókat.

A BGYH ehhez csatlakozva különleges közösségi élménnyel várta a Széchenyi fürdő vendégeit – a világon mindenhol érthető közös nyelven, a zene nyelvén. Örömdobolásra hívták a fürdőzőket a medencében is bátran használható, vízálló hangszerekkel, amelyek segítségével külföldi és magyar dallamok is felcsendültek.

budapesti fürdők örömdobolás

Újra megnyílik a Lumina Park karácsonyi attrakciója a Palatinus fürdőben

A margitszigeti Lumina Park 2022 egyik legnagyobb újdonsága volt, mely rövid idő alatt a főváros látványossága, a családok és a fiatalok kedvelt téli programja lett – több, mint 200 ezer látogatóval a vártnál is nagyobb sikert hozva. Tavasszal a csodálatos fényvilágot megálmodó és kivitelező lengyel partnercéggel közösen megígértük, hogy a Lumina Park az ősszel visszatér a Palatinus strandra. Budapest 150. évfordulója tiszteletére új lesz a tematika: időutazás. Mi mást is mutathatna be, mint a főváros történetének egy-egy jellemző szakaszát? Kezdve a római korral, megidézve Aquincumot légiósokkal és gladiátorokkal. Felelevenítjük a 19. századot, az immár egyesült Budapest hangulatát, majd érkezik a földalatti és berobban a mozi, bepillantunk az élénkülő fürdővilágba, és a grund sem marad ki. Megjelennek természetesen Budapest ikonikus jelképei a Lánchíd, az oroszlánok és az Országház. Folytatódik a város története az 50-es évekkel, aztán a rock és disco korszakkal, végül felvetítjük a jövő Budapestjének vízióját. Az „időutazás” 1- 1,5 órás sétával járható be a Palatinus fürdő strandterületén, az út nagyjából 1,5 km. A Lumina Park Palatinus 2023. október 19-től 2024. március 4-ig tart nyitva, minden nap sötétedéstől 21 óráig.

Újdonság: Lumina Christmas Park a Római strandon

Az első budapesti fénypark sikerét tapasztalva ebben az évben megnyit Lumina Christmas Park is, igazi karácsonyi hangulatot varázsolva a Római fürdő 7 hektáros parkjába. Mintegy 1 kilométeres sétával bejárható majd a mesés Christmas Village, ahol lesz karácsonyi posta, ajándékgyár és a manók műhelye, jégvilág és északi fények, rénszarvas ösvény, karácsonyfa erdő, és a Mikulás is minden nap odalátogat. A Lumina Christmas Budapest 2023. november 15- től 2024. január 15-ig látogatható majd sötétedéstől 21 óráig.

Boldog 150. születésnapot, Budapest – 150 forintos belépők bármelyik budapesti fürdőbe!

A belépők 2023. november 4-től vehetők meg csak online módon. Az ÉnBudapestem applikációval rendelkezők november 3-án elővásárlási lehetőséget kapnak a jegyvásárlásra. Részletek az alábbi cikkünkben:

A fürdőkbe november 17-én az online megváltott jegyekkel lehet belépni, a jegyek kizárólag aznap, azaz Budapest születésnapján érvényesek. A fürdők aznap egységes nyitvatartással működnek: a délelőtti fürdőbelépők 7.00 – 12.00 óra, a délutáni fürdőbelépők 14.00-19.00 óra közötti időszakra vehetők igénybe. 12.00 és 14.00 óra között a fürdők a takarítás és a medencék tisztítása idejére szünetet tartanak. A születésnapon a bérletek és a Zsigmondy Klubkártya nem használhatók.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben