Több turistát fogad a legnépszerűbb tengerpart, mint egész Magyarország

by Polisor Bettina

Cancún már évtizedek óta Amerika kedvenc napsütötte üdülőhelye, ami fényűző szállodáiról, lenyűgöző tengerpartjáról és látogatóbarát létesítményeiről híres. Az elmúlt néhány évben azonban új népszerűségi csúcsot ért el a strandjairól híres mexikói város – írja a Travel off Path.

Mint a világ leglátogatottabb tengerparti városa, Cancún több turistát fogad, mint egész Magyarország

Cancun leglátogatottabb tengerpart Mexikó

Sokan azt várták, hogy Cancún elveszti vezető pozícióját amikor a járvány után megnyílik a világ, hiszen a tágabb Karib-térséget, valamint Európa mediterrán részeit és főleg Délkelet-Ázsiát tekintve újraindult a verseny, miközben Mexikó végig szabadon fogadta a nemzetközi turistákat. Az előrejelzésekkel ellentétben azonban Cancún az élen tudott maradni, és nem csak a saját régiójában, hanem az egész világon a legnépszerűbb tengerparti célpontként tündököl.

Míg Európában és Ázsiában a globális desztinációk többsége még mindig nem érte el 2019-es csúcsot, vagy csak óvatosan közelít felé, addig Cancún idegenforgalma nemcsak teljesen magához tért, de messze meg is haladja a járvány előtti szintet.

A rendelkezésre álló adatok alapján a népszerű karibi nyaralóhelyre januártól augusztusig 18,3 millió nemzetközi turista érkezett, ami már 21%-kal több, mint 2019 azonos időszakában, amikor 14,4 millió külföldi utazót regisztráltak Cancunban.

Érzékeltetésül: 2019-ben 15,9 millió külföldi turista utazott Magyarországra az OECD, illetve 16,9 millió a Statista szerint. Azon turistákról van szó, akik nem csupán átutaztak az országon (az ő számuk 60 millió felett van!), hane azokról, akik legalább 1 éjszakát el is töltöttek hazánkban.

Cancún mindent elsöprő sikerének titka

Cancún páratlan, talán egyetlen más, all-inclusive nyaralásokra összpontosító trópusi úti cél sem tud versenyre kelni vele. Ennek egyik titka a város kiváló vendéglátása, amit az amerikaiak már évek óta ismernek és élveznek, de a nemzetközi közönség csak most kezdi csak igazán el- és megismerni.

A vendégszeretet a nemzetközi turizmus élvonalában tartja a mexikói üdülőparadicsomot

Cancún rendkívül sokoldalú úti cél abban az értelemben, hogy a tehetősebb és a pénztárca-tudatos utazók igényeit is egyaránt kielégíti, hiszen luxus szállodák és megfizethető tengerparti szállások is szerepelnek a kínálatában, és talán ez a szárnyaló siker egyik fő hajtóereje. Érdemes lehet ezt a diverzifikált kínálati modellt más piacoknak is megfontolni.

A neves francia La Liste szerint Cancún 6 szállodája is szerepel a világ 1000 legjobb hotele között.

Cancun leglátogatottabb tengerpart Mexikó
A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, és iratkozz fel hírlevelünkre!

A Cancúnba érkező turisták többsége pihenni és relaxálni, na meg persze bulizni érkezik. A medencék melletti ejtőzés, a lélegzetelállító strandok, az ízletes mexikói ételek fogyasztása, a karibi napsütés és a nyüzsgő város szórakozóhelyei és bevásárlóközpontjai mind hozzájárulnak a világon egyedülálló élményhez.

A pazar vendéglátás önmagában mit sem érne Cancún fejlett infrastruktúrája nélkül

Ahhoz, hogy megőrizze a turizmusban betöltött vezető szerepét, Cancúnnak lépést kellett tartania más népszerű globális desztinációkkal, és orvosolnia kellett mind a helyi lakosság, mind a látogatók által gyakran sérelmezett problémákat.

Ennek köszönhetően a város hatalmas infrastrukturális beruházásokat valósított meg a járványt követően, valamint a hatóságok végre foglalkoznak a leggyakrabban előforduló panaszokkal, mint a

  • gyalogos zónák kialakítása
  • a kátyúk kijavítása
  • a forgalmi torlódások felszámolása
  • valamint a repülőtér és a város közti közlekedés problémája.

Utóbbira nyújt megoldást például a 13 km hosszan megvalósuló, és a végéhez közeledő Luis Donaldo Colosio Boulevard projekt, ami megkönnyíti a repülőtérre be- és onnan kifelé irányuló forgalom áramlását.

Ezenkívül bejelentették a Tajamar Boardwalk újragondolását, ami jelenleg egy kissé elhanyagolt, koncepció nélküli terület, de a fejlesztésnek köszönhetően Cancún egyik vezető turisztikai látványossága lesz, mivel más híres mexikói malecónokhoz hasonlóan fogják átalakítani (a malecón különösen Latin-Amerika nemzetei által használt kifejezés, aminek jelentése kőből épített partfal vagy sétány a vízpart mentén – szerk.).

A turisták mindezeken felül számíthatnak a gyalogos és kerékpáros utak kiszélesítésére, valamint üzletek és kiemelt turisztikai szolgáltatások bevezetésére az óceánparti sétányon, és ez csak néhány, a több hasonló revitalizációs projekt közül, amelyek egyszerre zajlanak Cancúnban.

A sokak által kifogásolt közbiztonságra is kellően nagy figyelmet fordít Cancún vezetése

Ne legyenek hamis illúzióink, ez egy nagy város, elkerülhetetlen nagyvárosi problémákkal. Cancúnban időnként sajnos előfordulnak lövöldözések és banda harcok, a bűnözési ráta pedig valóban magasabb, mint sok más helyen, ezzel együtt azonban a bűnözés ritkán terjed át a turisztikai zónákra, és többnyire a külvárosi területekre korlátozódik, ahol nincsenek releváns turisztikai létesítmények.

Cancún üdülőövezete rendkívül biztonságos, és a hatóságok gondoskodtak arról, hogy továbbra se váljon vonzó célponttá a kisbűnözők és a bandatagok számára, hiszen

  • megszigorították a rendőri felügyeletet
  • térfigyelő kamerákat telepítettek a kulcsfontosságú helyeken
  • a strandokon a nemzeti gárda tagjai járőröznek
Cancun leglátogatottabb tengerpart Mexikó

Idén még nem érkezett jelentés turistákat érintő erőszakos incidensről Cancún belvárosából. Maga a város, valamint Quintana Roo állam az USA külügyminisztériuma szerint egyébként 2. szintű biztonsági besorolásban van, amely a hétköznapi gyakorlatban azt jelenti, hogy az utazóknak fokozott óvatossággal kell eljárnia, vagyis kerülni kell például a vagyontárgyak szükségtelen villogtatását nyilvános helyeken, valamint tanácsos a turisztikai negyedeken kívül nem merészkedni.

Cancúnba még soha nem volt ilyen egyszerű eljutni

A Cancúni Nemzetközi Repülőtér a második legnagyobb Mexikóban, és összesen 128 csatlakozással büszkélkedhet más, belföldi és nemzetközi célállomásokra. A repülőtér az idén megnyitották az e-Gate ellenőrző sávokat, amik jelentősen meggyorsítják az amerikai útlevéllel rendelkezők számára az országba való belépést.

A fejlesztésre szükség is volt, hiszen a karibi régió messze legforgalmasabb repülőtere ez, valamint Latin-Amerika egészének egyik vezető légi csomópontja, amely minden hónapban utazók millióit fogadja, így az Egyesült Államokból (legalább 38 különböző repülőtérről), és más fontos karibi, valamint transzatlanti útvonalakon keresztül a világ minden tájáról érkezők számára belépési pontként szolgál Mexikóba.

Izgalmas újítás Cancún tömegközlekedésben a Maya Train

A régió új fejlesztései közül az egyik legjelentősebb a Maya Train, egy festői útvonalon haladó vasútvonal, amely 2023. december 1- jén indul első útjára Cancúnból, és összeköti a karibi metropoliszt a mexikói Karib-térség összes jelentős turisztikai látványosságával.

A turisták a busztársaságokhoz képest tehát a jóval megbízhatóbb vasútra szállva könnyű szerrel fedezhetik majd fel a környék kisebb településeit is, mint például Playa Del Carmen és Tulum, vagy a romos maja város Chichén Itza, és a festői „sárga város”, Izamal.

Utazás szervezésében, online szállásfoglalással segíti a magyar utazókat megbízható partnerünk, a Schuster Travel.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben