Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő és Székely Éva Uszoda névadó

Sportcsillag nevét vette fel a Csillaghegyi fürdő

by Kassay Tamás

Ünnepélyes keretek között a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. üzemeltetésében lévő Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő és Uszoda felvette Székely Éva világrekorder, olimpiai bajnok úszó nevét. Április 2-tól a létesítmény új neve:

Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő és Székely Éva Uszoda

Az eseményen a család részéről dr. Gyarmati Andrea ezüstérmes olimpikon és Európa-bajnok úszó (Székely Éva lánya), és Hesz Máté junior világbajnok vízilabdázó (Székely Éva unokája), a Magyar Úszó Szövetségtől dr. Wladár Sándor elnök és dr. Sós Csaba a magyar úszóválogatott szövetségi kapitány vett részt. Az ünnepélyes névadó eseményt megtisztelte Darnyi Tamás négyszeres olimpiai bajnok úszó, Óbuda díszpolgára is.

A névadó keretében az uszodában átadták a Székely Éva emlékfalat, ahol az úszónő több érme, kitüntetése is látható, valamint megszervezték a gyermekek számára rendezett Székely Éva-emlékversenyt.

Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő és Székely Éva Uszoda emlékfal

Miért Székely Éva, hogyan kötődött Csillaghegyhez?

Gyarmati Andrea olimpiai ezüstérmes, Európa-bajnok magyar úszó, orvos, Székely Éva olimpiai bajnok úszó és Gyarmati Dezső olimpiai bajnok vízilabdázó leánya megható beszédében megemlékezett arról, hogy édesanyja 9 éves kislányként meghallgatta a második világháborúban tragikusan fiatalon elhunyt (Lengvári) Csík Ferenc 1936-os olimpiai győztes úszásának közvetítését, amely annyira mélyen érintette, hogy akkor és ott, a Csillaghegyi strandon pancsoló gyerekként eldöntötte: én is olimpiát akarok nyerni.

Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő és Székely Éva Uszoda névadó Gyarmati Andrea
Gyarmati Andrea beszédet mond

Elszántságát számos, mára legendás, a pillanat hevében veszélyes és mélyen elszomorító momentum bizonyítja. Például, 1941-ben egy versenyen megállították a rajtkövön, mert nem számít „fajtisztának”, ezért nem úszhat, de Székely mégis beugrott a vízbe, és megnyerte a versenyt.

Székely Évát végül a zsidótörvények miatt kitiltották az uszodából, majd élete is veszélybe került. Az úszónő történetét megismerhetjük a Sírni csak a győztesnek szabad című könyvéből, amelyben így emlékezik:

„Eldöntötték, hogy kiirtanak minket, én pedig eldöntöttem, hogy olimpiát nyerek”

Az 1952-es Helsinki olimpián be is váltotta ígéretét és 200 méter mellen olimpiai bajnok lett, 4 évvel később, 2 évvel Andrea lánya születése után pedig ezüstöt szerzett az 1956-os Melbourne-i olimpián. 1960-ban fejezte be úszópályafutását, amikor a Kádár-rendszer nem engedte meg, hogy férjével, Gyarmati Dezsővel egyszerre utazzon ki a római olimpiára. Megkockáztathatjuk, hogy akkor a rendszer elvett tőle és Magyarországtól is egy olimpiai érmet.

A Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő és Székely Éva Uszoda dísztáblán őrzi olimpiai bajnokainak emlékét.

Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő és Székely Éva Uszoda névadó

Székely Éva a versenyzés mellett gyógyszerész diplomát szerzett, visszavonulása után 15 éven át a MÁV kórház gyógyszertárában, majd a BVSC-ben és az FTC-ben edzőként, valamint a Testnevelési Főiskola Kutató Intézetének munkatársaként dolgozott. Legfontosabb tanítványa saját lánya, Gyarmati Andrea lett, akit egészen az olimpiai ezüstig segített. Április 2-án Gyarmati Andrea emlékezett édesanyjáról a Csillaghegyi fürdő átkeresztelésének ünnepi pillanataiban. Megható pillanat volt, amikor emlékeztetett: éppen holnap lenne a 95. születésnapja.

Székely Éva a pillangókisasszony

Speciális mellúszási technikája miatt a világsajtó pillangókisasszonynak nevezte el, ő volt az első női úszó, aki 200 méter pillangót úszott.

A legendárium szerint Székely Éva egyszer megjegyezte, hogy férjének már van uszodája, neki még nincsen. Bár 2020-ban, 92 évesen elhunyt, így már nem érhette meg, de mától neki is van uszodája, ahol a jövő reménységei sportolhatnak. Példamutató és feledhetetlen személyének méltó emléket állít a Csillaghegyi fürdő komplexuma azzal, hogy felvette a nevét.

Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő és Székely Éva Uszoda névadó

A névváltoztatást egyaránt támogatta és segítette Borosné Szűts Ildikó a BGYH vezérigazgatója, valamint a kezdeményezés mellé állt dr. Kiss László kerületi polgármester is, aki megtiszteltetésnek nevezte, hogy együtt lehet a megjelent vendégekkel. Ahogy mondta, büszke arra, hogy a 3. kerület és Csillaghegy számon tartja sportcsillagait és ápolja az emlékezetüket.

Borosné Szűts Ildikó köszöntőjében kiemelte, hogy Székely Éva 1936-ban itt a Csillaghegyi strandon döntötte el, hogy úszni kezd és olimpiai úszó lesz belőle, valamint hangsúlyozta kitartását: „Büszkék vagyunk arra, hogy az uszodánk felveszi Székely Éva nevét, aki életével, pályafutásával mindenki szemében példakép”.

A Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő és Székely Éva Uszoda egyébként legendás az összetartó csapatáról és családias hangulatáról. A járvány ideje alatt az üres medencében táncoltak és tartották egymásban az erőt, hogy egy napon újra megtelhetnek majd a medencék vízzel és élettel.

Érdekelnek a fürdős és wellness hírek? Akkor gyógyfürdős csoportunk Neked szól! Élménybeszámolók mellett szakmai háttérről is találsz infókat, valamint eseményekről is értesülhetsz.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben