Gellért fürdő alagút barlang fürdőtúra

A Gellért Fürdő titokzatos alagútja

by Waterfan

Bejártuk a sokak által látni vágyott barlangot és alagutat a Gellért Fürdő alatt a legutóbbi Fürdőtúra keretében, aztán áztunk zárásig – élménybeszámoló.

Remélem ott voltál velünk a legendás Gellért Fürdőbenha lemaradtál, akkor a leányfalui Leányfürdő zárt körű bejárására még jöhetsz!

Tarts velünk a következő Fürdőtúrára, katt!

Látogatásunkat reggel 9-kor kezdtük, ami számomra inkább 8:30 volt, hogy elő tudjak készülni a vendégek fogadására. Az impozáns, luxus hotelt idéző aula hátsó felében, a Vénusz szobornál gyülekeztünk. Kiosztottam a belépésre szolgáló karórákat és rövid programismertető után a privát értékmegőrző szobánkba invitáltam a társaságot, hogy letehessék a táskáikat, kabátjaikat a túravezetés idejére. Kevéssé köztudott, de a hőmérséklet 30 fok felett mozog 15-20 méterrel a föld alatt vezető a járatokban. Jól esett egy kis nyári meleg a téli hűvösben!

A karzaton kezdtünk, ahonnan remek képeket lehetett készíteni az 1918-ban épített, végtelenül elegáns épület belső teréről.

Gellert furdo bejarat entrance

A kényelem érdekében 2 csoportra osztottuk a csapatot, az egyik a föld alatti járatokban kezdett, a másik pedig az épület bejárásával, aztán cseréltünk. Bemehettünk a private spa kezelésekre fenntartott, elegáns szobák egyikébe is. Tényleg olyan, mintha egy szálloda lenne, pedig a Fürdő és a Szálló teljesen két külön, független dolog tulajdonjogilag és üzemeltetésileg is. Tény, hogy építészetileg viszont szervesen kapcsolódnak egymáshoz.

Gellert furdo private spa hotel

Ex-versenytáncosként számomra az elegancia az élet alapvető és fontos része, így ide belépve rögtön éreztem, hogy jó helyen vagyok – és ezzel nem voltam egyedül. A termál díszkád egy gyönyörűen felújított, termálvízzel feltöltött medence, ami szeparált helyiségben található, külön foglalható privát fürdőzésre. A vendégek meghitt környezetben pihenhetnek, a fürdőzést pedig szaunázás, pezsgő és gyümölcstál bekészítés teszi teljessé. Egy alkalom 1,5 óra, de természetesen több időre is foglalható. Akármennyire is tetszett, már nagyon vártam, hogy menjünk lefele az alagútba, íme a lehatolás pillanata:

Gellert furdo alagut cave gellert bath entrance

Ez még akár egy egri borospincének is elmenne, de ami most következik, az tényleg egyedi és izgalmas! A kőzetek formájáról becenevét kapó Karfiol barlang lenyűgözően mutat még fényképen is, hát még élőben!

Gellert furdo karfiol barlang furdotura bath cave

Az eredeti nevén Aragonit barlang mérete több, mint impozáns, mert a Gellért fürdő vonalától egészen a Rác fürdő épületéig ér, de a Sziklatemplom számára is titkos ki/bejáratként szolgálhatna, ha nem lenne amúgy zárva. Bejárni csak egy jóval kisebb részt lehet, de talán lesz később valamilyen turisztikai célú hasznosítása is. Mi természetesen megmásztunk mindent, amit meg lehetett mászni és lesifotósunk ezt meg is örökítette.

Gellert furdo barlang furdotura bath cave

Ezen a kapun vettünk könnyes búcsút a barlangtól és indultunk meg az Ősforrás irányába, ami ma a Gellért téri villamosmegálló / kanyar alatt van, de háromjegyű évvel ezelőtt még a felszínen volt, csak aztán ráépült a város.

Gellert furdo barlang alagut gellert bath cave

Az Ősforrás volt a túra legmelegebb és legpárásabb pontja, de az igazán nagy élményt az adta, amikor hallottuk a fejünk felett elgördülni a villamosokat és már-már túlvilági hangok rezgették be a masszív oszlopok tartotta teret.

Gellert furdo Osforras barlang furdotura bath cave

Természetesen nem maradhatott el a már megszokott gépház látogatás sem, ahol közelről is megismerkedhettünk azzal az elképesztően hatalmas gépezettel, ami a medencék alatt megbújva dolgozik azért, hogy mi, a vendégek kényelmesen és biztonságosan tudjuk élvezni a medencék vizét. Mindig jó érzés látnom azt, hogy olyan emberek is figyelnek és nagyra nyitják a szemüket, akik egyébként alapból nem különösebben érdeklődnek a technikai dolgok iránt. Valahogy mindenkiből előbújik az a gyermeki én, hogy most megismerhet valamit, amiről volt talán elképzelése, de jó eséllyel egészen más, mint a valóság.

Gellert furdo alagut furdotura bath cave

Egészen meglepő módon a Spabook Fürdőtúra csapatának egyik kedvence az volt, amikor benézhettünk a hatalmas víztározó medencébe, amiből aztán a víz bekerül a medencékbe. Olyan melegen tör fel a föld alól, hogy előtte kicsit hűteni kell.

Gellert furdo alagut furdotura

A túránk egy picivel hosszabbra is nyúlt, mint eredetileg terveztük, de a legtöbben annyira élvezték a látogatást az üzemi területeken, hogy így alakult. Azt hiszem, sikerült mindenkinek a legtöbb élményt adni.

Tarts velünk a következő Fürdőtúrára, katt!

A Gellért fürdő központi medencéjéről most nem teszek fel képet, mindenki ismeri, viszont azt kevesen tudják, hogy kint van napozóterasz télen is működő pihenő medence, valamint panoráma szauna merülő medenceként funkciónáló dézsával. Ez a kép a cikk borítóképe, legalulra görgetve újra látható.

A Gellért fürdőben a központi medence mindkét oldalán van még 2-2 meleg vizes medence, az egyik oldal díszesebb, a másik picivel egyszerűbb térrel büszkélkedik. A gőzkabin üt, igazi jó gőz, ahogyan azt kell, szinte az orrunk hegyéig sem látni, tényleg élmény. A szaunák tágasak, hőfokuk olyan, amilyennek lenniük kell. Bár a büfé innen messze van, ivókút van, végtelen mennyiségben ihatjuk a vizet. Többen is maradtunk az este 8-as zárásig, mondhatjuk, hogy ez egy tökéletes wellness nap lett. Búcsúzóul pedig …

… nagyon köszönöm a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. munkatársainak a lehetőséget, valamint az első osztályú vezetést a fürdőben! Az ő nyitottságuk nélkül az ilyen és hasonló programok nem valósulhatnának meg.

A képekért köszönet a Foliadealer Kft támogatásáért!

Ha kedvet kaptál, hogy legközelebb velünk tarts, akkor a Leányfürdő zárt körű bejárására még itt tudsz regisztrálni.

Ha szeretnél részt venni zárt körű wellness programokon menő fürdőkben, akkor iratkozz fel a hírlevélre és értesülj elsőként az eseményekről.
Véleményedet örömmel fogadom kommentben, itt, ha érdekesnek találtad a cikket, akkor köszi, ha megosztod a bejegyzést.

Várlak szeretettel a Fürdőtúrákon, üdv,
Mr Spabook

 

 

 

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben