A Gellért fürdő igazi arca – Spabook fürdőtúra november 17-én (videóval)

by Waterfan

Zongorázni lehet a különbséget, hogy milyen volt a Gellért fürdőben november 17-én, napra pontosan 1 évvel ezelőtt, és milyen ma. Akkor élettel teli, fényesen tündöklő fürdő volt, ma pedig szomorúan magányos.

Spabook fürdőtúra a Gellért fürdőben

„Szürreálisan izgalmas élmény, ahogy a 47-49-es villamos átdübörgött a fejünk fölött a gránit boltíves, vízzel teli, használaton kívüli medencénél.”

Tavaly november 17-én szikrázó napsütésben élvezhettük a Gellért fürdő szolgáltatásait, amik közül a kültéri szauna és a kinti medence volt az egyik legnépszerűbb. Hiába, D-vitamin éhes volt mindenki. Hatalmas a kontraszt a mai november 17-i szürke, hűvös, felejtős idővel és az egész mostani koronás, de cseppet sem király helyzettel. Íme, videón a hangulat, utána pedig a hely méltóságát felelevenítő képek következnek:

Fürdőtúra a fürdő alagútjában

A program azzal kezdődött, hogy lesétáltunk a föld alá, és megismerhettük szeretett fővárosunk szó szerint rejtett kincseinek egy részét. Láttunk barlangot, vízzel teli forrást, lenyűgöző mérnöki és emberi alkotásokat, amik az egész épületet tartják maguk felett. Erről részletesen írtam, a fotókért és élményekért nyissátok meg ezt a másik cikket:

Egy fürdő, élettel tele

Hiányzik. Jó lenne újra elmenni, megmártózni, ülni vagy feküdni a jó meleg vízben. Megszólítani idegeneket, dumálni külföldiekkel, megkérdezni, hogyan érzik magukat Budapesten, mi tetszik nekik, súgni 1-2 rejtett szépséget, hogy azt is nézzék meg, ha belefér az idejükbe! Na meg például azt is megsúghatjuk nekik, hogy a központi, legdíszesebb, minden képeslapon látható medence eredetileg másképp nézett ki:

Az úszómedence helyén régen télikert és minigolf pálya volt

A főváros első luxus létesítménye volt a Szent Gellért fürdő és hotel, amely 1918. szeptember 26-án reggel 7 órakor nyitotta meg medencéit és a rákövetkező 3 órában már több, mint 200 fürdőző próbálta ki az átadott medencéket.  Hosszú ideig Európa egyik legmodernebb komplexumaként működött.

A fürdő lenyűgöző épülete a szecesszió, a kupola pedig a barokk jegyeit hordozza magán. Az épület jobb és bal szárnyaiban találhatók a termál medencék, amelyek díszes termeit Zsolnay porcelán és mozaikok borítják.

A bal oldal a férfi, a jobb oldal pedig a női termálmedencéknek ad otthont, viszont 2013. január 1. óta a fürdő már teljesen koedukált. Hogy mikor látogathatjuk újra? Azt egyelőre tippleni se merem, de legalább ugyanilyen emlékezetes dátum lesz, az egyszer már biztos!

Érdekelnek az utazós hírek és némi háttér az utazós élmények mellett? Csatlakozz gyógyfürdős csoportunkhoz, ahol szálláshely értékelések és élménybeszámolók mellett szakmai háttérről is találsz infókat, valamint eseményekről is értesülhetsz. Ide kattintva pedig hozzászólhatsz.

A legjobbakat addig is,
Mr Spabook
vendégélmény tanácsadó
okl. turisztikai fejlesztési menedzser

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben