Gigantikus 23,6 milliárdos fürdőfejlesztési támogatás két magyarországi fürdőnek

by Waterfan

A Magyar Közlöny legfrissebb, 251. számából megtudhatjuk, hogy a Modern Városok Program több, mint 32 milliárd forint közpénzből fog megújulni és bővülni 2 magyarországi fürdő.

A két szerencsés létesítmény, amely most támogatási forrást kapott, a Rába Quelle győri Vízi élménypark (21 milliárd 367 millió forint), valamint a szolnoki Tiszaliget fürdő (2 milliárd 300 millió forint). Utóbbi esetében többlettámogatásról van szó, mert a szolnoki építkezés már folyamatban, eredetileg 7,7 milliárd forintra tervezték.

Rába Quelle Gyógy-, Termál- és Élményfürdő fejlesztése nyomán létrejön a Győri Vízi élménypark

Győri Vízi Élménypark látványterv milliárdos felújítás Rába Quelle
Forrás: A1 Építésziroda FB oldala

A fürdő létesítésén túlmenően a terület árvízi védelmének biztosítására is vonatkozik a támogatási összeg, amely a következő években az alábbi ütemezés szerint kerül majd átutalásra:

 • 2020-ban: 2 451 900 000 forint,
 • 2021-ben: 7 482 488 494 forint,
 • 2022-ben: 11 433 099 447 forint.

Az eddigi előkészítési munkálatokra pedig már korábban biztosítottak 750 millió forintos forrást Győr számára – a Napi.hu szerint.

Mi épül a győri Vízi élményparkban?

A pontos címe szerint Fürdő tér 1. szám alatt létrejövő Vízi élménypark teljes átalakuláson megy keresztül a koncepcióterveket még 2018-ban elkészítő A1 Építésziroda bejegyzése szerint:

 • óriás szifon csúszdatoronyból indulnak majd izgalmasnak ígérkező csúszdák,
 • panoráma medencéből gyönyörködhetünk majd a folyók és Püspökvár tornyának látványában
 • hatalmas lagúna medencében kanyaroghatunk, amelyekben
 • pezsgőágyakban relaxálhatunk.
 • Ezeken felül épülni fog egy 25 X 21 méteres úszómedence, valamint egy 13,5 X 8 méteres tanmedence is.
 • Emellett új parkoló és árvízvédelmi létesítmény is készül, valamint
 • a komplexum része lesz a jelenlegi Rába Quelle felújításra kerülő 8 termál- és gyerekmedencéje.

Napi.hu idén júniusban írta meg, hogy egyedüli ajánlattevőkként a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt., valamint az Euro Generál Zrt. építheti meg a győri vízi élményparkot. Utóbbi cég a részben a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus Global Nyrt. résztulajdonában állt július 15-ig, utána a Mészáros gyerekek érdekeltségébe tartozó Fejér-B.Á.L. Zrt. került be tulajdonosi körbe.

Az Opus egyébként tőzsdei cégként bármelyikünk számára szabadon megvásárolható részvényekkel rendelkezik, így aki szeretne, tulajdonostárssá válhat benne -igaz, hogy mindösszesen a párnacihában tartott pénze erejéig, tehát valószínűleg senki nem válik majd döntéshozóvá a zsebpénzéből.

Szolnoki Tiszaliget Strand és fürdő

A szolnoki Tiszaliget fürdőről már korábban megemlítettem, hogy 7 milliárd forintból fog megújulni. Ezt onnan lehetett tudni, hogy még 2019 májusában kihirdették a közbeszerzés győzteseit. A Modinvest Épitőipari-Beruházó-és Kereskedelmi Kft. és a Swietelsky Építő Kft. tervezheti és építheti Szolnokon a Liget Termálstrand és Élményfürdőt, nettó 6 milliárd 974 millió forint ellenében. A tegnapi határozat értelmében 2,3 milliárd forint többlettámogatást kap a fürdő építése, az alábbi ütemezés szerint:

 • 2021-ben: 2 291 394 973 forint,
 • 2022-ben: 000 8 605 027 forint.

Tiszaligeten felújítják az 50 méteres úszómedencét, amely új gépészetet is kap, valamint a mellette fekvő tanmedencét is, ami egész évben fedetté válik.

Az elöregedett kabinok mellett elbontják a nyári öltözőket, a kör alakú termál vizes és a patkó alakú gyermek medencét, valamint a régi szaunaépületeket is. A megújuló fürdőben majd teljesen új szaunavilág gondoskodik az egészséges pihenésről, továbbá 4 új medence is épül, beltéri csúszdákkal és élményelemekkel ellátva. A tiszaligeti projekt keretében ezen felül sportpályák, sétány, játszótér és fitneszpark is létesül.

Oszd meg a cikket, ha szerinted is elég részletes volt! A véleményed elmondhatod itt.
Várunk csoportunkban, ahol folyamatosan értesülhetsz fürdőkkel kapcsolatos hírekről, eseményekről, akciókról.

Fürdőbaráti üdvözlettel,
Mr Spabook

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további minőségi és hasznos tartalmakat tehessek közzé.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben