Miskolctapolca Barlangfürdő nyitás árak barlang

Újranyit a Miskolctapolca Barlangfürdő – interjú és galéria

by Kassay Tamás

Alig néhány nappal azután, hogy beszámoltam Magyarország legújabb és legmodernebb fürdőjének, az Ellipsum fürdő megnyitójáról, újabb örömhírről számolhatok be. Miskolc fürdő és wellness kínálata ugyanis kiteljesedik, június 18-tól (péntek) újra megnyitja medencéit a Miskolctapolca Barlangfürdő. 

A Barlangfürdő nyitása kapcsán felmerültek mindenféle légből kapott találgatások, ezért megkerestem a fürdő vezetését, és közvetlenül tőlük kérdeztem meg, hogy mire számíthatunk, mikor nyitnak, és egyáltalán mi a helyzet a Barlangfürdőben. Aki válaszol: Németh Judit, a Miskolci Fürdők Kft. ügyvezetője.

Kedves Judit, köszönöm hogy elfogadta a felkérést, egyúttal gratulálok az Ellipsum megnyitásához. Első nap elmentem kipróbálni, nagyon jól éreztem magam. Másnap adta volna magát, hogy meglátogassam a Barlangfürdőt is, de akkor még zárva volt. Mikor számíthatunk arra, hogy újra a mesés sziklák között fürdőzhetünk?

A hosszas zárvatartást követően június 18-án újranyitjuk az Európában egyedülálló Barlangfürdőnket, a teljes szolgáltatási palettával állunk kedves vendégeink rendelkezésére.

Miskolctapolca Barlangfürdő nyitás árak interjú Németh Judit

Nagyszerű hír, ezek szerint már párat sem kell aludnunk a nyitásig! Néhány olvasóm feltette a kérdést, hogy miért nem ugyanazon a hétvégén nyitott az Ellipsum és a Barlangfürdő? 

Nagyon sokan dolgoztunk azon, hogy az Ellipsum Élmény- és Strandfürdő mihamarabb megnyithasson. Ez az elmúlt hétvégén megvalósult. Szerettük volna a Barlangfürdő újranyitását is méltón megünnepelni, ezért nyitjuk meg egy hét különbséggel Miskolc város 2 turisztikai attrakcióját.

Megjelentek a sajtóban, illetve kommentekben, fórumokban különféle spekulációk, olyant is olvastam, hogy a leállás alatt megrongálódott a barlang, azért nem nyit ki, mert helyre kell állítani. Ez elég légből kapott dolognak tűnik, hiszen a barlang évmilliók óta ott van, és korábban sem fürdőztünk benne. Mi az igazság, honnan indulhatott ez a pletyka? 

A Barlangfürdő Újcsarnokában a vizsgált sziklacsoport károsodása nem újkeletű, a hely már 20 éve, az Újcsarnok kialakításakor is mozgást mutatott. Ekkor mérési pontjelek kerültek kihelyezésre, amelyekkel a mozgást nyomon lehet követni. A fürdővezetés aggályát fejezte ki az utóbbi 20 év elmozdulása okán, amelyet szakértő igazolt és javaslatot tett a kőzetcsoport állékonysági és biztonsági beavatkozására.

Az állagmegóvást két ütemben lehetett végrehajtani, a 2 ütem között 40 napos szilárdulási szünetet kellett tartani:

  1. A károsodott kőzetcsoport repedéseit, hasadékait tömedék anyaggal töltötték ki a kőzet nyomó tömbszilárdságának növelése céljából.
  2. A tömedékanyaggal már kitöltött hézagokat, hasadékokat kőzetcsavarokkal kellett összefogni, a kőzet húzó tömbszilárdságának a növelése érdekében.

Tehát a barlang, az egy természetes, élő közeg. Ezt úgy kell elképzelnünk, hogy például, a cseppkövek is híznak? A lecsökkent, illetve ideiglenesen megszűnt vendégforgalom nyomán találkozhatunk majd változásokkal?

Vendégeink eredeti pompájukban láthatják majd viszont a csodaszép mészkő lerakódásokat, szemmel látható különbséget nem fognak tapasztalni.

Kevéssé közismert, de a főépület melletti gyógyászati épületben szolgáltatások egész sora vehető igénybe, relax fürdő, masszázs, súlyfürdő, és sok más. Átlag fürdőzőként ezeket hogyan tudjuk igénybe venni? Kell időpontot foglalni, esetleg szükséges hozzá orvosi beutaló is? 

Aquaterápia részlegünkön a tradicionális népi gyógyászat és a modern technológia ötvözetével – orvosi javaslatra, vagy egyéni igény szerint – gyógyítjuk és enyhítjük a mozgásszervi panaszokat. Időpont foglalással kapcsolatban munkatársaink állnak Vendégeink szíves rendelkezésére telefonon (+36 46/561-360) vagy személyesen.

Június 4-én lehetőség volt szárazlábas túrán bejárni a barlang különböző részeit. Megtudhattuk, hogy a fürdő mögötti hegy olyan, mint az ementáli sajt, sok járat van még, ami esetleg további fejlesztésekre ad lehetőséget. Vannak ilyen irányú elképzelések az íróasztalon? 

Miskolctapolca Barlangfürdő nyitás árak barlang szárazlábas túra
Érdekel a fürdők világa? Akkor Neked szól a Fürdők, gyógyfürdők csoport.

A lehetőség igen, adott, vannak elképzelések is, viszont a megvalósítás sajnos nem a közeljövőben várható.

Ellipsum, vagy Barlangfürdő? 

Egyik nap ez, másik nap az, akik esetleg kevesebb időt töltenek el a városunkban, számukra vannak 3, illetve 4 órás belépőink, és akkor délelőtt az egyik, délután a másik.

Köszönöm, hogy rendelkezésemre állt és megtudhattunk néhány kulisszatitkot a Barlangfürdő életéből! Sikeres szezont kívánok a Fürdőknek és a dolgozóknak, a kedves Olvasóknak pedig kellemes pihenést és szuper időtöltést! Ha érdekes volt, köszönöm, ha megosztod másokkal is.

Érdekelnek az utazós hírek? Akkor Neked szól a Turizmus hírek Facebook csoport.
Ha útleírások, szállás vélemények érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, ha kifejezetten a gyógyfürdők érdekelnek, akkor a Fürdők, gyógyfürdők csoportot Neked találták ki.
Amennyiben hasznosnak és alaposnak találod az oldal híreit, és módodban áll, köszönöm, ha támogatod, hogy fennmaradjon.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben