Rác fürdő árverés tulajdonjog főváros licit

Indul a Rác fürdő árverés és a versenyfutás a tulajdonjogért

by Waterfan

A hányattatott sorsú, felbecsülhetetlenül gazdag jövő előtt álló Rác fürdő árverése éppen akkor kezdődik el, amikor a főváros, illetve a Budapest Gyógyfürdői Zrt. sem igazán bővelkedik anyagi forrásokban, így kétséges, hogy mennyire lesz képes versenybe szállni érte.

Az évtizedes vesszőfutás kimondatlan célja és lényege, tétje valójában az volt, hogy a jogi küzdelem végén a Rác fürdő tulajdonjoga oda kerüljön, ahol valójában a legjobb kezekben lenne. A jelenlegi helyzet és a fejlemények tekintetében most nem fogadnék nagy összegben arra, hogy ez megvalósuljon. Ezzel kapcsolatban mutatom az ügy hátterét, utána pedig a friss hírt.

Szőke László, a BGYH korábbi vezérigazgatója az alábbi nyilatkozatot tette az Azonnali.hu-nak a Rác fürdő kapcsán 2020 januárjában:

2003 környékén a Rácz fürdő olyan állapotban volt, hogy be kellett zárni, ez nem volt kérdés. A BGYH-nak nem volt pénze a felújításra, szóval jött a megváltó magánbefektető, aki cserébe a tulajdonrész 75 százalékát kérte, a fürdőé maradt 25 százalék. Megállapodtak. A magánbefektető viszont úgy hozott pénzt, hogy hitelt vett fel, ami még nem is lenne baj, csakhogy a fedezet a Rácz fürdő volt maga. A főváros pedig ehhez hozzájárult, ez óriási bűn volt. 10-11 milliárdos állami támogatás és hitel folyt bele, végül az értékbecslés alapján létrejött egy 6,5 milliárdos érték, viszont ami elkészült, az tényleg nagyon jó minőségű.

2010 közepére majdnem kész volt a fürdő, meg is kapták a használatbavételi engedélyt. […] nekem, mint BGYH vezérigazgatónak lett volna a szerződés által előírt kötelességem, hogy a közös cég javára földhasználatot, és vízkivételi jogot adjak. Én ezt nem tettem meg.
Azért, mert nagyon nem értettem egyet azzal, hogy valaki szinte ingyen hozzájusson egy ilyen érték 75 százalékához. Amúgy ezzel a főváros új vezetése (Tarlós István – a szerk.) sem értett egyet, szóval elkezdődtek egyeztetések a magánbefektetővel. A főváros közben megvásárolta az MFB 7,5 milliárdos követelését 2,3 milliárdért, majd ennek birtokában megállapodott a magánbefektetőkkel, hogy a szálló a magánbefektetőké, a fürdő a fővárosé lesz, de a magánbefektető 30 éves kizárólagos használati jogot kap rá.

A mi tulajdonrészünk a magánbefektetővel közös cégben közben 25-ről 7 százalékra apadt, mert tőkét emeltek, ezt a tulajdonrészt a fővárosi közgyűlés utasítására eladtuk a fővárosnak. A magánbefektetőknek még elszámolásként kellett volna 100-200 milliót fizetnie a fővárosnak, de ezt nem tették meg. A főváros egy ideig húzta-halasztotta a dolgot, aztán felszámolási eljárást indított ellenük, amit kb. két év után elrendeltek. Jelenleg már több mint 3 éve várunk az értékesítésre.

A fővárosnak pedig ezen komoly előnye lett volna, hiszen van egy több mint hétmilliárdos követelése, és miénk a földterület és a vízkivételi jog is. Ezt egyébként most hosszabbítottuk meg tíz évvel, 2029-ig. Most ott tartunk, hogy három és fél éve törvényi kötelezettsége lenne a felszámolónak, hogy kiírja az értékesítést, de folyamatosan hosszabbít – hogy milyen indokokkal, azt nem igazán tudom. Nagyon remélem, hogy most már megkezdik az értékesítést, és ezen a főváros megszerzi a tulajdonjogot.
Forrás: Azonnali.hu

A Rác fürdő árverés ezennel megkezdődik

Rác fürdő árverés licit főváros tulajdonjog BGYH
misibacsiCC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Ugorjunk vissza a jelenbe, 2021 március 12-én járunk, és megjelent a hír, hogy nyilvános árverés keretében értékesítené a Rác fürdőt és a mellé épített 67 szobás szállodát az ingatlanokat birtokló Rác Nosztalgia Kft. felszámolásával megbízott Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. Az elektronikus licit március 26-án indul és április 12-ig tart. A Rác fürdő árverés kikiáltási ára és az ingatlanokért fizetendő minimális összeg 5.088.240.000 forint.

Éppen akkor árvereznék el, amikor vajmi kevés esély van arra, hogy Budapest versenybe tudjon szállni és meg tudja vásárolni. A sok éven át tartó küzdelem célja pedig, mint azt fentebb olvashattuk, az lett volna, hogy a főváros tulajdonába kerülhessen a fürdő. Esély persze van rá, de az odds-ok véleményem szerint nem túl jók.

Az I. kerületben, a Gellérthegy lábánál lévő fürdőt és a 2070 négyzetméteres szállodát csak egyben adják el. Az ingatlanokat több különféle követelés is terheli:

  • A hotel eladási árából 335,2 milliót a fővárosi önkormányzat vételár-követelés címén szeretne megkapni,
  • 3,85 millió eurót és csaknem 1,6 milliárd forintot kér a Rác Beruházó Kft. (az üzletrészén alapított jelzálogjog okán a fővárosi tulajdonú REK Kft.),
  • 23,3 millió eurót + 94 millió forintot meg nem fizetett kölcsön címén a BGYH Zrt.

Az évtizedes kálvária közben a 2011-re gyönyörűen felújított fürdőt és az újonnan megépített szállodát alaposan megette az idő vasfoga és a Rác fürdő épületeit gyakorlatilag újra teljesen fel kell újítani, ami minden bizonnyal sok milliárd forintos újabb beruházás lesz.

Az épületek alatti földterület a főváros tulajdona, a fürdő üzemeltetéséhez szükséges vízjogokkal a BGYH rendelkezik. A fürdő esetében az államnak, a fővárosi önkormányzatnak és a BGYH-nak is van elővásárlási joga.

Érdekelnek az utazáshoz, turizmushoz kapcsolódó hiteles hírek? Akkor Neked szól és szeretettel vár a Turizmus hírek csoport, amely egy új kezdeményezés keretében indult néhány nappal ezelőtt.
Amennyiben kifejezetten gyógyfürdős témák érdekelnek, akkor ajánlom figyelmedbe a Fürdők, Gyógyfürdők Facebook csoportot.

Kellemes, élményteli programokat kívánok,
Mr Spabook
címlap: Globetrotter19CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további pontos és minőségi tartalmakat tehessek közzé.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben