Rác fürdő árverés tulajdonjog főváros licit

Újra beléphetünk a Rác fürdőbe!

by Kassay Tamás

Érdekel a Rác Fürdő sorsa? A rekonstrukció megkezdése előtt a BGYH lakógyűlést tart a helyszínen. A nyilvános bejárás során a fürdő jelenlegi állapotát és a felújítás terveit mutatja be a budapesti fürdőket üzemeltető társaság. Az eseményen való résztvétel regisztrációhoz kötött.

A Rác Fürdő Budapest történelmi-kulturális értéke, hasonlóval kevés európai főváros rendelkezik. A fürdő több mint 15 éve áll bezárva, felújítása sürgető, megelőzendő az épület pusztulását. Budapest 150 éves jubileumának évében kiemelten fontos a többszáz éves Rác Fürdő mint a főváros és az ország közös kincsének megőrzése. Budapest Főváros 2023. szeptember 27-én megtartott Közgyűlése határozott a Rác Fürdő rekonstrukciójáról, mely alapján indítható a közbeszerzési eljárás a kivitelező kiválasztására.

A Budapest Gyógyfürdői Zrt. a megvásárlást követően kritikus állapotban vehette birtokba a Rác Fürdő és Hotel komplexumot 2021-ben. A belső terek penészesek, dohosak, az egészségre veszélyes mértékben szennyezettek voltak, emiatt mindent megelőző lépésként a biztonságos munkavégzés feltételeit kellett megteremteni, azaz a teljes terület penész- és gombamentesítésére volt szükség. Ezután lehetett megkezdeni a felújítás előkészítését, az ehhez szükséges munkálatokat (a több éven át gazdátlanul állt, erősen leromlott állagú épület állapotfelmérése, állagmegóvás, kármentesítés, kezelhetetlen anyagok kibontása és elszállítása).

A Rác fürdő rekonstrukciója

A Rác fürdő épületének műszaki állapotát a szakértők a 2010-ben elkészült felújítás 40 %-ára becsülik. Az állapotfelmérés után a fürdőépület tervezési munkáira – szerzői jogára tekintettel kizárólagos jogosultsággal – a Budapesti Építőművészeti Műhely Tervező Kft. kapott megbízást egy hirdetmény nélküli közbeszerzési eljárás lebonyolításával, így mintegy féléves munka eredményeként ez év július közepére a fürdő épületrész rekonstrukciójának terveit a cég elkészítette. A többszáz fájlból álló dokumentáció tételes (mennyiségi) átvétele megtörtént, a tervek részletes áttekintése (minőségi átvétel) után még módosításokra, pontosításokra és így az érintett részek átdolgozására volt szükség. A kivitelezési költségterv a kivitelezői pályázat indításának alapja.

A rekonstrukció megkezdése előtt a fürdőt üzemeltető Budapest Gyógyfürdői Zrt. lakógyűlést tart a Rác fürdőben, amelynek keretében a jelenlegi állapotot és a felújítás terveit mutatja be. Az esemény nyilvános minden, a fürdő sorsa iránt érdeklődő lakos számára.

  • Időpont: 2023. október 11. (szerda) 10 és 12 órai kezdettel (két csoportban)
  • Helyszín: Rác Fürdő (1013 Budapest, Hadnagy u. 8.)

A programon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezni online, név megadásával lehet. A BGYH azt kéri, hogy kövessük figyelemmel a társaság honlapját, illetve Facebook oldalát (Budapest Gyógyfürdői) a hamarosan megnyíló regisztráció lehetőséggel kapcsolatban.

A fürdő felújítását bemutató rendezvényt egy napon belül 2 alkalommal tartják meg, a helyszín adottságaira tekintettel egy-egy csoportban 25-25 főt tudnak fogadni. A programon kizárólag állóhelyek vannak.

A program sajtónyilvános, a rendezvényen való részvételével egyben elfogadja, hogy a helyszínen fotó- és videófelvételek készülhetnek.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben