Rác fürdő árverés licit főváros tulajdonjog BGYH

Indulhat a Rác Fürdő rekonstrukciója

by Polisor Bettina

Budapest Főváros 2023. szeptember 27-én megtartott Közgyűlése határozott a Rác Fürdő rekonstrukciójáról, mely alapján indítható a közbeszerzési eljárás a kivitelező kiválasztására. A Rác Fürdő Budapest történelmi-kulturális értéke, hasonlóval kevés európai főváros rendelkezik. A fürdő több mint 15 éve áll bezárva, egyre időszerűbb a felújítása, megelőzendő az épület pusztulását. Budapest 150 éves jubileumának évében kiemelten fontos a többszáz éves Rác Fürdő mint a főváros és az ország közös kincsének megőrzése.

A Budapest Gyógyfürdői Zrt. kritikus állapotban vehette birtokba a Rác Fürdő és Hotel komplexumot 2021-ben

A belső terek penészesek, dohosak, az egészségre veszélyes mértékben szennyezettek voltak, emiatt mindent megelőző lépésként a biztonságos munkavégzés feltételeit kellett megteremteni, azaz a teljes terület penész- és gombamentesítésére volt szükség.

Ezután lehetett megkezdeni a felújítás előkészítését, az ehhez szükséges munkálatokat (a több éven át gazdátlanul állt, erősen leromlott állagú épület állapotfelmérése, állagmegóvás, kármentesítés, kezelhetetlen anyagok kibontása és elszállítása).

A Rác fürdő rekonstrukciója

A Rác Fürdő épületének műszaki állapotát a szakértők a 2010-ben elkészült felújítás 40 %-ára becsülték. Az állapotfelmérés után a fürdőépület tervezési munkáira – szerzői jogára tekintettel kizárólagos jogosultsággal – a Budapesti Építőművészeti Műhely Tervező Kft. kapott megbízást egy hirdetmény nélküli közbeszerzési eljárás lebonyolításával, így mintegy féléves munka eredményeként július közepére a fürdő épületrész rekonstrukciójának terveit a cég elkészítette. A többszáz fájlból álló dokumentáció tételes (mennyiségi) átvétele megtörtént, a tervek részletes áttekintése (minőségi átvétel) után még módosításokra, pontosításokra és így az érintett részek átdolgozására volt szükség. A kivitelezési költségterv ez alapján állítható össze, mely a kivitelezői pályázat indításának alapja. Budapest Főváros Közgyűlése napirendjén szerepel a Rác Fürdő rekonstrukciója, kedvező döntés esetén indítható a közbeszerzési eljárás a kivitelező kiválasztására.

A Rác fürdőhöz tartozó hotel hasznosítása

A Rác Hotel műszaki állapot felmérését az eredeti terveket készítő Geon Építész Stúdió és Mérnöki Iroda Kft. végezte. Ez a dokumentáció lett az alapja a hotel hasznosítására kiírt pályázatnak. Párhuzamosan két pályázati kiírás futott: az egyik egy hosszú távra szóló bérleti konstrukcióra, a másik a hotel épületének értékesítésére. Az év elején meghirdetett pályázatok eredménytelenül zárultak, ezért új pályázati kör indulhat, kedvezőbb feltételekkel ez év októberében. Eredményes pályázati eljárás esetén a győztesről a Főváros Közgyűlése határoz.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben