Halak támadnak emberekre a turisták által kedvelt spanyol üdülőhelyen

by Polisor Bettina

A spanyol Benidorm városába utazó turistákat számos támadás után figyelmeztették a „piranha-stílusú” halak okozta veszélyre, mivel szakértők szerint a szokatlanul magas tengeri hőmérséklet arra késztethet egyes halakat, hogy alternatív táplálékforrást keressenek – írja az Euronews.

Benidorm egyik strandja lett a harapós halak kedvenc lelőhelye

Az fürdőzőknek azt tanácsolják, hogy ne menjenek a tengerbe olyan ékszereket viselve, amelyek fényesek, mivel ez más fajok támadásait is okozhatja.

Az Información spanyol lap szerint vannak olyan napok, amikor az elsősegélynyújtók több, mint 15 embert is ellátnak a Poniente nevű strandon. Úgy tudni, hogy a támadó halakat a szemölcsök, anyajegyek vagy a bőrön lévő apró sebek vonzzák, és különösen az idősebb emberekre jelentenek veszélyt.

A megtámadottak szerint a szóbanforgó hal körülbelül 30 cm hosszú, könnyen azonosítható a farkán lévő fekete foltról, harapása során pedig vért szívhat, és fognyomokat hagyhat az emberek lábán, karján és hátán.

De miért támadnak a halak az emberekre?

Szakértők szerint a magas vízhőmérséklet állhat a támadások növekedésének hátterében. Az Alicantei Egyetem Klimatológiai Laboratóriuma szerint Benidorm partjainál a tenger hőmérséklete jelenleg 29-30°C körül van, a meleg víz pedig felgyorsította a halak anyagcseréjét, amik az étvágynövekedés következtében több táplálék után kutatnak.

Más spanyol üdülőhelyek – köztük például Costa Brava – hasonló problémával küzdött már az előző években is, a Tengerparti Ökológiai Intézet pedig 2017 nyara óta tud a jelenségről (az alicantei mentő- és elsősegélynyújtó szolgálat ekkor jelentett először támadásokat).

A harapós hal nem más, mint a barna tengeri durbincs, vagy nyerges keszeg, tudományos nevén Oblada melanura

Mindenevők, és főként kisebb gerinctelenekkel, például garnélarákokkal táplálkoznak. Általában a Tabarca sziget környékén találhatók meg, 8 kilométerre a szárazföldtől, ahol a turisták etethetik is őket, idén azonban sokkal közelebb kerültek a partvonalhoz, és úgy tűnik, hogy szó szerint megkedvelték az embereket. A spanyol tengeri fajok minisztériumának szóvivője szerint a halak megszokták az etetést, emiatt már nem menekülnek az emberek és a tömeg elől.

Talán érdemes lesz a jövőben valódi veszélyre figyelmeztető táblákat elhelyezni az érintett partszakaszokon, nem úgy, mint a Baleár-szigeteken, ahol egyelőre nem a hamis halraj, hanem az emberek tömege ellen küzdenek egy érdekes húzással:

A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, és iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben