Baleár-szigetek tiltó táblák

Trükkös táblákkal küzdenek a tömegturizmus ellen a szigetcsoport aktivistái

by Polisor Bettina

A Baleár-szigetek egyre népszerűbb a turisták körében, ami veszélyezteti a szigetcsoport környezetét és kultúráját. 2022-ben több, mint 16 millió látogató érkezett a szigetekre, ami példátlan tömegturisztikai válságot okozott. Csak a tavalyi év augusztusában több, mint egymillió utazót regisztráltak, majdnem annyit, mint a szigetcsoport állandó lakossága. Az értékes erőforrások megőrzéséért folytatott küzdelemben helyi aktivisták kreatív és bátor tettre szánták el magukat.

Tömeges turizmus a Baleár-szigeteken

A Baleár-szigetek a természeti szépség paradicsoma. Makulátlan strandjaival, átlátszó vizével és meleg időjárásával a világ minden tájáról turisták tömegét csábítja erre a kedvelt célpontra. A négy fő szigetre, nevezetesen Mallorcára, Ibizára, Menorcára és Formenterára évente rengeteg látogató érkezik, és a turizmus ilyen mértékű fellendülése sajnos aggasztó ökológiai egyenlőtlenségekhez vezetett.

A törékeny ökoszisztéma védelme és a szigetek lényegének megőrzése, és a fenntartható turizmus megvalósítása érdekében egyre sürgetőbbé válik a tisztelettudatosabb turisztikai gyakorlatok alkalmazása, mint

  • a víz- és műanyagfogyasztás csökkentése
  • a hulladék csökkentése és
  • a helyi normák tiszteletben tartása.

A tömegturizmus ellen hamis tiltó táblákat vetettek be

A Caterva nevű antikapitalista csoport aktivistái egyedülálló módon próbálják felhívni a figyelmet az egyik legnépszerűbb európai úti célt, Mallorcát érintő környezetvédelmi problémákra. Ennek érdekében hamis táblákat helyeztek el a sziget azon strandjain, amelyek a túlzott turizmus által leginkább érintettek közé tartoznak. Ezek az angol nyelven írt táblák olyan potenciális veszélyekre figyelmeztetik a látogatókat, mint a „veszélyes medúzák”, a „sziklaomlás” vagy éppen csak annyi áll rajtuk, hogy „úszni tilos”.

Bár egyesek humorosnak is találhatják a lépést, ezeknek a hamis figyelmeztetéseknek a célja nagyon is komoly, mégpedig az, hogy felkeltsék az angolul beszélő turisták figyelmét, és figyelmeztessék őket a tömegturizmus okozta problémákra. A cél az egyes strandok túlzsúfoltságának csökkentése, a látogatók biztonságának garantálása és a sziget természetes környezetének védelme.

Bár a Baleár-szigetek kormánya már hozott rendeleteket a túlzott turizmus szabályozására, egyebek mellett például szabályozta az alkohol fogyasztást, a Caterva aktivistái szerint azonban ennél jóval többet kell tenni.

Spanyolország szállások kiválasztásában, utazásszervezésben készséggel segít megbízható partnerünk, a Schuster Travel.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben