Mallorca Playa de Palma buliturizmus

Tombol a buliturizmus Mallorca közkedvelt strandján

by Polisor Bettina

Mallorca jól ismert strandja ismét megtelt bulizni vágyó turistákkal. A Playa de Palma nyáron főleg a német és brit partituristák közkedvelt turisztikai célpontja, emellett spanyol érettségizők tízezrei is rendre ezt a helyet választják, hogy leeresszék a fáradt gőzt. Playa de Palma strandján a legtöbbek kedvenc elfoglaltsága a mértéktelen alkoholfogyasztás, a helyiek viszont egyre kevésbé nézik ezt jó szemmel. Nézzük mi lehet a megoldás.

Riasztó a helyzet Playa de Palma strandján

A több, mint öt kilométer hosszú tengerparti sétány mentén számos bár és éjszakai klub található, valamint a partszakasz rendkívül közel van a reptérhez, ami még inkább vonzó célponttá teszi a helyet. A probléma viszont, hogy az emberek hajlamosak a tengerparti bárokon kívül az utcákon is folytatni a szórakozást és a mértéktelen italozást.

Sehol máshol a szigeten nem annyira szembetűnő ez a jelenség, mint a Pare Bartomeu Salva utcában – amelyet a német partituristák „Schinkenstrasse” néven is ismernek. A bárokban már reggel is szól a zene, és a focimezes férfiak pedig már délelőtt elfogyasztják az első söröket.

Néhány lépéssel arrébb azért méltóságteljesebb a helyzet, ott a vendégek kényelmesen ülhetnek a fehér kárpitos fotelekben, és bratwurst valamint sült krumpli helyett az éttermek a legfinomabb ételeket szolgálják fel.

A szórakozás és a féktelen bulizás persze nem jelentene ekkora problémát akkor, ha azt a megfelelő helyen és időben tennék a turisták – nem pedig az utcákon és tereken, éjt nappallá téve. Még 2015-ben jött létre a Palma Beach elnevezésű kezdeményezés azért, hogy az ismert turisztikai negyedet színvonalas helyszínné alakítsák, és ne csak sört kínáló bárok lepjék el azt.

Senki sem szeretné jobban látni a sziget egyik legfontosabb turisztikai övezetének, Playa de Palma-nak az átalakulását, mint maga Juan Miguel Ferrer, az említett Palma Beach vállalkozói csoport elnöke. A szervezet célja, hogy a „Ballermann” néven ismert partizónát nem csak a bulizó turisták számára vonzó célponttá alakítsa át – a „Ballermann” név egyébként két német szó kombinációja: „ballern” – a szlengben a mértéktelen ivást jelöli, és a „Mann”, mint férfi.

A Playa de Palma hoteltulajdonosait, csaknem 144 szállodát képviselő szövetség (Association of Hoteliers of Playa de Palma) célja szintén az, hogy a helyet családi üdülésre alkalmas úti célként, és ne csak bulinegyedként azonosítsák az utazók, a nyári szezon azonban többnyire felülírja ezeket az elképzeléseket. A laptopokból üvöltő hangos zene, a homokban szétszórt üres sörösüvegek, a részegen botorkáló emberek, a túlcsorduló szemetesek, valamint a vizelet, a sör, a naptej és a sült ételek szagának levegőben terjengő kellemetlen elegye szinte már a partszakasz védjegyévé vált, az alkohol ráadásul könnyen és jó áron beszerezhető a strandhoz közeli szupermarketekben.

A világjárvány hozott némi változást Playa de Palma életébe

A járvány alatt kevés turista érkezett a szigetre, és amikor újra kinyíltak a kapuk, a spanyol egészségügyi hatóság által a szórakozóhelyekre vonatkozó szigorú előírások miatt a szokásos partituristák helyett másfajta vendégkör jelent meg, azonban a legtöbben ekkor is Németországból érkeztek.

„Valójában 2026-ig tűztük ki célul ezt a változást a vendégkörben, de a világjárvány katalizátorként hatott, és 2021 nyarán hozta el nekünk ezt az új ügyfélkört. Most viszont visszatértünk a start mezőre,az erőfeszítések hiábavalóak voltak. A garázda turisták visszatértek, és mindenki mást elriasztanak”.

– mondta el Juan Miguel Ferrer

Mallorca politikusai, szállodatulajdonosai és vendéglátósai már egy ideje próbálnak véget vetni a partiturizmusnak, és bár Palma városának vezetése hozott különböző rendeleteket a nyilvános ivászat megakadályozására – amit a Baleár-szigetek kormánya szigorított is például azzal, hogy korlátozta az alkohol árusítását a szupermarketekben – de ezek az intézkedések egyelőre nem hoztak átütő sikert.

Playa de Palma rendőrei tehetetlenek, hiszen a helyszíni bírság azonnali beszedésére nincs lehetőség

Nem a vendéglátó- és szórakoztatóipar az egyetlen, amely szigorú intézkedéseket sürget a hatóságoktól. A helyiek szerint a rendőrségnek kellene felügyelnie, hogy a nyaralók betartják-e a szabályokat, és a szabálysértések esetén azonnali intézkedés, valamint a bírságok beszedése lenne szükséges.

E cél elérése azonban Spanyolországban kihívást jelent, hiszen a spanyol jogszabályok nem, vagy csak nagyon kivételes esetben teszik lehetővé az önkormányzati rendeletek alapján kiszabott bírságok azonnali behajtását, vagyis azt, hogy az akár 750 euróig terjedő bírságot a helyszínen beszedhessék a rend őrei – már csak azért sem, mert kevés nyaraló hord magánál ekkora összegű készpénzt.

Ennek eredményeképpen a turisták számához mérten egyébként is csekély létszámú Playa de Palma-i rendőrség tevékenysége lényegében arra korlátozódik, hogy távolról figyeli a bulizni vágyó turistákat, és csak a legszélsőségesebb körülmények között avatkozik be.

Több fronton folyik a harc a buliturizmus ellen

Egy az elmúlt hetekben hozott döntés is a nagyobb fenntarthatóságot hivatott biztosítani a szigeten, hiszen Mallorca fővárosa, Palma lett az első olyan spanyol város, amely a Baleár-szigetek kormánya és a nemzetközi hajózási társaságok szövetsége (CLIA) által kötött megállapodásnak köszönhetően korlátozza a kikötőiben egyszerre kikötni engedett sétahajók számát.

Korábban bizonyos napokon akár hat hajó is kikötött itt, ami azt jelentette, hogy egyszerre több, mint 10 000 utas özönlött az óvárosba – érthető módon ez egyre nagyobb tiltakozást és felháborodást váltott ki a helyi lakosokból.

A vendéglősök a szabadtéri alkoholfogyasztás betiltását követelik

A cél az, hogy a minőségi és fenntartható turizmus útját egyengessék Mallorcán, de az általában ide érkező turisták viselkedése sajnos elriasztja a kívánt célcsoportot. Emiatt a sziget, és különösen Playa de Palma megítélésének a javításán évek óta dolgoznak a régió vendéglátói.

Ennek eredményeként a szállodatulajdonosok már említett szövetsége (AHPP), az éttermek szövetsége (CAEB) és az éjszakai klubtulajdonosok egyesülete (ABONE) nyilatkozatot adott ki, amelyben elítélték a Playa de Palma városában tapasztalható „tűrhetetlen” állapotokat. Szerintük ugyanis az ellenőrizetlen alkoholfogyasztás a közutakon és az ennek folytán tanúsított viselkedés büntetésére szolgáló hatékony szabályozás hiánya veszélyezteti ennek a turisztikai célpontnak a jelenét és jövőjét. Ennek fényében az egyesületek felszólították a sziget hatóságait, hogy tiltsák be az alkoholfogyasztást az utcákon (Amszterdamban ez például már régóta így van).

A városi tanács már évek óta foglalkozik az buliturizmus káros hatásaival, és széleskörű egyetértés van abban, hogy a turizmus ezen fajtája nem kívánatos, mivel a fenntartható, felelős és magas színvonalú turizmus előmozdításának célja ellen hat. Mindezek miatt a Baleár-szigetek kormánya fontolóra vette a köztéri alkoholfogyasztás megállítására vonatkozó javaslatot, és azt tervezi, hogy hamarosan be is vezeti a tilalmat.

A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, és iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben