védettségi igazolvány fürdő strand maszk

A fürdők védettségi igazolvány és maszk nélkül látogathatók szombattól

by admin

Mivel pénteken délután elérte a beoltottak száma az 5,5 milliót, ezért szombattól az alábbi, sokak által várt enyhítések lépnek életbe, amiből most a fürdőkre vonatkozó részt hangsúlyozom ki:

Védettségi igazolvány nélkül lehet belépni a fürdőkbe és maszkot sem kell már viselni, kivéve egészségügyi intézmények esetében.

3 helyen maradnak a korlátozások: sportrendezvények, zenés-táncos rendezvények, zárt térben tartott koncertesemények esetében. Ezeken kívül szombattól sehol nem kötelező a maszkviselés, még a boltokban sem.

Ezt a lépést várta már epekedve a teljes szálloda és fürdős szakma, mert rendszeresen fordult elő, hogy érkeztek akár külföldi vendégek is de igazolvány hiányában el kellett, hogy utasítsák őket a pénztárnál. Szombattól tehát érdemi vendégszám növekedésre számíthatunk a fürdők esetében is.

A szombattól érvényes enyhítések pontokba szedve (Magyar Közlöny 123. szám):

  • a kórházak és szociális intézmények kivételével megszűnik a kötelező maszkviselés, nem kell majd maszkot viselni a közterületeken (közterületeken már most sem kell maszk), az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Ugyanakkor a maszkhasználat senki számára sem tiltható meg.
  • védettségi igazolvány nélkül is szabad lesz a belépés a vendéglátó üzletekbe, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekbe, és az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényekre, előadásokra
  • megszűnnek az üzletekre vonatkozó korlátozások (a 10 nm/vásárló, és a távolságtartási szabály)
  • családi események, magánrendezvények esetén az eddigi 50 fős létszámkorlátozás 100 főre, a lakodalom esetén a 200 fős létszámkorlátozás 400 főre emelkedik.
  • a rendezvényekre vonatkozó újítás, hogy nem minősül rendezvénynek a kulturális esemény, ha az előadó-művészet valamely ágának fellépése céljából megtartott esemény és a) az e művészet céljára rendelt helyszínen kerül megtartásra b) előre megváltott ülőhelyre szóló jegy ellenében látogatható, és c) a néző az előadás időtartama alatt az előre megváltott ülőhelyén köteles tartózkodni.
  • sportrendezvények, a zenés-táncos rendezvények, illetve a zárt térben tartott, vagy 500 főt meghaladó szabadtéren tartott egyéb rendezvények tekintetében nem történik enyhítés, maradnak a hatályos szabályok, vagyis ezeken a rendezvényeken marad a létszámkorlátozás és továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni. A 18 év alattiak is csak védettségi igazolvánnyal vagy védett személy felügyelete mellett vehetnek részt ezeken a rendezvényeken.
  • az egyetemek és a főiskolák is készülődhetnek a jelenléti oktatás visszaállítására
  • hatályát veszíti a veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó horgászatra vonatkozó speciális szabályok, vagyis nem kell védettségi igazolvány már az éjszakai horgászathoz.

Ha szívesen olvasol fürdőkről és strandokról, akkor Neked szól a Gyógyfürdők csoport, ha hiteles turizmus hírek is érdekelnek, akkor vár a Turizmus hírek csoport, valamint a hírlevelünk.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben