a&o hostel fenntarthatóság irodából szálláshely

Fél milliárd euróból irodákat alakít szálláshelyekké az a&o hostel a fenntarthatóság jegyében

by Kassay Tamás

Az a&o hostellánc 500 millió eurót fektet be a vállalat bővítésébe, kiemelt irányként a már meglévő irodai és kiskereskedelmi ingatlanok szálláshelyekké történő átalakítását jelölték ki. A társaság Budapesten is rendelkezik egységgel, a Dob utcában kínálnak megfizethető szállást már 8 euró/éjszakar/fő ártól.

„Legyen szó bérleti- vagy tulajdonjogról, új építésről vagy átalakításról, rugalmasak vagyunk, és növekedni akarunk. Ingatlanbővítésünk az ingatlantípusok széles skálájára terjed ki”

mondta Oliver Winter alapító-vezérigazgató.

Az a&o hostellánc fontosnak tartja a fenntarthatóságot

Az a&o azáltal, hogy új épületek felhúzása helyett már meglévő ingatlanokat alakít át, csökkenti a szén-dioxid kibocsátást. Szakértők szerint akár 30 évnyi működés CO2-kibocsátását spórolhatják meg ezzel a stratégiai lépéssel.

Az a&o célul tűzte ki, hogy 2025-re Európa első nettó zéró kibocsátású hostelláncává váljon.

A cég közleménye szerint karbonlábnyomuk jelenleg éjszakánként 3,73 kilogramm, ami közel 80 százalékkal alacsonyabb, mint az iparági versenytársaké.

A vállalat legújabb ingatlana, az a&o Florence jó példa arra, hogy irodaházból is lehet szálláshelyet kialakítani: az új ház 470 ágyat kínál majd Firenze történelmi belvárosában, a Piazza del Duomótól sétatávolságra.

Winter elmondta, hogy Európa-szerte tovább bővítik majd az a&o hálózatot. Olyan kulcsfontosságú helyszíneken nyitnának házakat, mint:

  • Amszterdam,
  • Berlin,
  • Lisszabon,
  • London,
  • Madrid,
  • München,
  • Párizs,
  • Prága,
  • Róma.

Az a&o jelenleg 25 városban és 9 európai országban működő 38 egységének egy közös jellemzője van: a központi elhelyezkedés, amely tömegközlekedéssel könnyen megközelíthető. Emellett a korábbi iroda- és kereskedelmi ingatlanok átalakítása egyedi jelleget is kölcsönöz a helyszíneknek: „Nagyon rugalmasak vagyunk a házaink méretének és alaprajzának szempontjából, ez pedig megkönnyíti és felgyorsítja a megvalósítást” – mondta Winter.

Az a&o 2023-ban kivételesen erős évet zárt 6,1 millió vendégéjszakával, 2,7 millió vendéggel és 217 millió eurós forgalommal. Az utazási ágazat újjáéledése az utazás iránti érdeklődés tartós növekedését jelzi, a nyári foglalások pedig már most meghaladják a pandémia előtti szintet.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben