A wellness hotelek és fürdők Ausztriában is küzdenek a magas rezsiköltségekkel

by Kassay Tamás

Októberben újra a szakmai figyelem középpontjába került a rezsiköltségek továbbra is magas szintje, amely a nagy energiaigényű wellness hotelek esetében kiemelten érinti a vállalkozásokat. Minden egyéb szálláshely és étterem is érintett, de a wellness létesítmények különösen. – számolt be róla a GD Consulting Ausztriában működő, osztrák tanácsadó cég.

Ausztriában is szenvednek a wellness szállodák és fürdők a magas energiaköltségek miatt.

A wellness részleggel rendelkező szállodákat különösen sújtják a magas energiaköltségek, mert a fürdők és spa részlegek még a fenntartható energiaforrásokat használó helyek esetében is csak sok energiával működtethetők. Az osztrák gazdasági kamara (WKO) szakértői emiatt sürgetik a korábban beígért kormányzati energiaköltség-támogatás kifizetésnek felgyorsítást.

Ausztria wellness hotel rezsiköltség
VAMED AGCC BY-SA 3.0 DE, via Wikimedia Commons

Gerold Royda a WKO szabadidő-gazdasági szóvivője egy friss nyilatkozatában a következőképpen jellemezte  cégek jelenlegi helyzetét:

„Kapacitáskihasználtság tekintetében a wellness létesítmények már meglehetősen jól állnak, de a költségeiket tekintve azonban igen rosszul. A wellness szállodaipar árnövekedése egy év alatt 9-12 százalék körüli, míg a költségeik emelkedése esetenként akár a 25 százalékot is elérheti”.

– érzékelteti a helyzetet Gerold  Royda.

Az árak kordában tartása érdekében ezt a különbözetet az osztrák szállodák és fürdők egyelőre nem hárították át a vendégekre – főleg azért, mert a szövetségi kormány újabb energiaköltség-támogatást ígért számukra.

„Ha a támogatásra túl sokáig kell várni, annak a következményei drámaiak lehetnek. A wellness szállodaiparnak, de a nagy éttermeknek és természetesen a wellness egységeket üzemeltető vállalkozásoknak is rendkívül nehéz a helyzetük, gyors segítség kell, mert különben elindulhat egy csődhullám

– festett nem túl rózsás képet a WKO képviselője.

A szakember hozzátette, hogy egy év alatt több mint 20 fürdő és wellness szállodai vállalkozás jelentett fizetésképtelenséget Ausztria-szerte. További információk ITT és ITT.

A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, és iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben