Balatonvilágos Club Aliga hotel látványterv szálloda

Látványterven az új balatonvilágosi hotel amelyet a Club Aliga területén építenének fel

by Kassay Tamás

A Club Aliga területén épülő szálloda fejlesztésének újabb lépcsőfokáról a hirbalaton írt, cikkük szerint online közmeghallgatást tart a Somogy Megyei Kormányhivatal a Club Aliga ügyben. A közmeghallgatás közleményéhez csatolták a tervezett beruházás látványterveit is.

A közleményben az áll, hogy „környezetvédelmi engedélyezést kizáró ok nem merült fel, ugyanakkor a tervezett tevékenység megvalósításából jelentős környezeti hatások várhatók, ezért környezeti hatásvizsgálati eljárás lefolytatása szükséges” – ezért a tervező az ingatlanfejlesztők meghatalmazására 2021. december 14-én kérelmet nyújtott be a vizsgálat lefolytatására, melynek részeként január 24-én online közmeghallgatást tart a Kormányhivatal.

A kormányhivatal elérhetővé tette a látványterveket, amelyek alapján impozáns méretű épületet húznának fel a magaspart tetejére. A terület másik része parcellázásra vár, ehhez számos építészeti értéket több 20. századi eleji villát, modernista épületet bontanak el. (A témáról ebben a cikkben több háttérinfót is lehet találni).

A Kormányhivatal közleményéből kiderül, hogy a 467423 m2 nagyságú terület érintett, amelyen az alábbi munkákat végeznék el:

 • terület-előkészítés
 • közösségi tér létrehozása
 • 122 szobás szálloda és 40 egységből álló kisházsor építése
 • parkolóhelyek létesítése
 • magaspart megerősítése és rendezése
 • a vitorláskikötő épületeinek felújítása
 • strand kiszolgáló létesítmények
 • közműfejlesztés
 • útfejlesztés
 • kereskedelmi és szolgáltató építmények kialakítása
 • ingatlankiosztás és építési területként értékesítés

A közleményhez csatolt látványtervek alapján a hotel épületét a LIMA Design Kft. tervezi. A Kormányhivatal által elektronikus úton is közzétett kérelem és mellékletei itt érhetőek el.

Club Aliga Balatonvilágos, politika, Appeninn, civilek – van feszültség

A hírportálokról tudhatjuk, hogy a projekt komoly kormányzati támogatást élvez, ennek egyik jele, hogy nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá nyilvánították, ami azzal jár, hogy a helyi építési szabályok alól lényegében felmentést kap, ezen kívül a tulajdonosok közel tízmilliárd forint támogatást kaptak már. A 46 hektáros terület a Pro-Mot Hungária Kft.-hez tartozik, amely cégben 2018-ban lett többségi tulajdonos az akkor még Mészáros Lőrinc és Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Appeninn Nyrt., amelyben 2020 tavaszán Jellinek Dániel szerzett érdekeltséget. Jellinekről alig pár napja adtam hírt, cége ugyanis Görögországban kezdett terjeszkedésbe és vásárolt ott szállodát, amellett, hogy idén megkezdte a tulajdonában álló Gellért Szálló felújítását és még sok mást, is. Ezekről ebben a cikkben írtam.

A balatonvilágosi civilek azt szeretnék elérni, hogy megszűnjön a terület kiemelt státusza és az építkezők tartsák be a Balaton-törvény jogszabályait. Attól tartanak, hogy a beépítés után elveszik a Balaton-part szabad hozzáférhetősége.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben