Club Tihany Resort Balaton

Tihany varázsa 2023-ban is mágnesként vonzza a turistákat

by Kassay Tamás

Tihany vitán felül az egyik legjellegzetesebb és legvarázslatosabb hely Magyarországon. Egyaránt rajonganak érte idősek és fiatalok, magyarok és külföldiek. Bár az idei nyári szezon lassan indult be és számos vélemény felröppen a Magyar Tenger kapcsán, Tihany rendre felülemelkedik mindezeken. Egyszerűen csak van, sugárzik az ereje és virágzik a tihanyi levendula. Volt szerencsém két napot eltölteni és közben megismerni az idei év újdonságait, nyugodt alvásomról a Club Tihany Resort kényelmes szobája gondoskodott.

Érkezéskor első dolgom volt megkóstolni a hely specialitását, a levendulás gin-tonic-ot, ami elképesztő könnyedségével és elegáns illatával rántott ki a szürke hétköznapokból, át a tihanyi hangulatba. Ez a megérkezés első, valódi pillanat. Itt vagyok, jól vagyok, jó itt lenni és megjelent egy mosoly az arcomon.

Club Tihany Resort Balaton

Tihany varázslatos hangulata visszacsábítja a turistákat 2023-ban is

Tihanyról mindenkinek a levendula és a Bencés Apátság ugrik be elsőként és való igaz, ez a két dolog alapvetően határozza meg a Balaton parti település arculatát. Az Apátságot éppen felújítják, így nyárra megújulva, teljes pompájában csodálhatjuk meg, felújítják az épületet, a sétányt és a függőkerteket is. Az Óvár területén kihagyhatatlanok a barátlakások, amelyeket a 11. században vájtak ki a kőfalból orosz szerzetesek.

A közel 1500 lakosú Tihany már fekvésével és jellegzetes adottságaival is lenyűgözi az ide látogatókat: a község a festői Tihanyi-félszigeten található, amely két részre, az északi és a déli medencére osztja a Balatont. A Balaton-felvidékre jellemző vulkáni formák ezen a területen gejzírkúpokban nyilvánulnak meg, ezek közül a leglátványosabb az Aranyház. A félsziget két kis festői tava közül a Belső-tó igazi horgászparadicsom, míg a Külső-tó a színes élővilágával nyűgözi le az ide látogatókat. A község nevezetességeit érdemes kisvasúton felfedezni, ami a gyerekeknek is egy plusz szórakozást jelent, ráadásul mindössze fél órát vesz igénybe.

Tihanyba nem csak a látnivalók, de az állandó nyári programok miatt is érdemes ellátogatni. A családok számára kihagyhatatlan program a Tihanyi Skanzen, ahol az állandó látnivalók mellett rendszeres kézműves programokkal is várják a látogatókat.

Kívül-belül, jobbra-balra, mindenfelé levendula Tihanyban

Club Tihany Resort Balaton

A levendula Tihanyban szinte minden ház udvarán megtalálható, ami jól mutatja Tihany mediterrán mikroklímáját is. A levendula lepárlóban készül minden, ami levendulás és aminek hatalmas hagyománya van Tihanyban. Számos étel, koktél, szörp, fagylalt vagy éppen natúr kozmetikum és dísztárgy alapja a levendula.

Érdekes volt látni, hogy a Lavender Tihanynál hogyan születik a tihanyi illóolaj és a tihanyi, magas minőségű natúrkozmetikum. A látványüzemben egy kedves idegenvezető tolmácsolásában megismerhettem a levendula lepárlás folyamatát, az abban rejlő kihívásokat. Teljesen logikusnak tűnik, hogy a helyben készülő natúrkozmetikumok címkéi is kézzel készülnek, de valahogy nem gondolkodik ilyesmin az ember, mindaddig, amíg a saját szemével nem látja, ahogy villámgyorsasággal ragasztják a kollégák ezeket a címkéket a kis értékes tégelyekre.

Club Tihany Resort Balaton

„Mindennapi tevékenységünk során célunk, hogy a levendula termesztéstől, a levendula lepárláson, termékgyártáson keresztül a legmagasabb minőségben alkossunk tihanyi termékeket. Az illóolaj gyógyszerkönyvi minőségben készül, a kozmetikumok receptúráját szakgyógyszerésszel állítjuk össze, így biztosítva a kozmetikumok, kézkrémek, arc és testápolók, tusfürdők, masszázsolajak magas minőségét és természetességét. A kulináris termékeinket, mint a lekvárok, szörpök, Lavender Tihany GIN, Rosé helyi termelőkkel és családi vállalkozásokkal valósítjuk meg, támogatva ezzel a helyi és magyar gazdaságokat, családokat”

– mondta el Bittmann Eszter, a Lavender Tihany Kft. ügyvezetője.

Többnyire családok pihennek Tihanyban

A balatoni településre többnyire családok érkeznek, és nagyon sokan visszajárnak, ami annak a bensőséges hangulatnak is köszönhető, ami a félszigetet és az itt található vendéglátó-egységeket is jellemzi.

A Club Tihany Resortban zseniális innovációval találkoztam, ugyanis kitalálták azt, hogy a gyermekeket edukatív módon vezetik rá arra, hogy az ételt ne pazarolják, annyit szedjenek a tányérjukra, ami jól esik. Ha a tányért vacsora végén üresen mutatják meg a pincérnek, akkor tokeneket kapnak, amiket a szálloda ajándékboltjában különböző ajándékokra, mint például társasjáték, vagy vicces napszemüveg válthatják be.

Club Tihany Resort Balaton

„Furcsa egyvelege Tihany a pörgésnek és az állandó, színes programoknak, valamint a megnyugtató, regeneráló atmoszférának. Itt tényleg nem lehet unatkozni, hisz mindenki talál magának valamilyen programot. Az iskola végével indul a nagy szezon, ami augusztus végéig tart, és ez alatt az időszak alatt a hétfők kivételével minden nap lesz a szabadtéri színpadon valamilyen program. Interaktív mesés zenejáték, tűzzsonglőr, cirkuszi bemutató, ahol artista iskolások mutatják be a tudásukat, a gyerekek pedig kipróbálhatják az eszközöket, kézbe vehetik a buzogányt és az egyéb, máskor a színpadon látható tárgyakat. De van bűvész előadás is, amit nagyon kedvelnek a családok és lesznek könnyűzenei esték, amik a felnőtteknek szólnak. Ezen kívül a Club Tihanyban vannak sportanimációk, hisz a gyerekek mozgásigényét ki kell elégíteni. Van reggeli torna, napközben csapatjátékok, ha a szülő el szeretne menni egy masszázsra, addig a gyerekek is tudnak játszani, sportolni”

– fejtette ki Tóth Mihály, a Club Tihany MICE értékesítési vezetője.

Károly Tamás, a balatoni hotel igazgatója szerint Tihanynak van egyfajta mágikus varázsa is, ami miatt nagyon sokan járnak vissza ide pihenni és feltöltődni évről évre.

„Az a legnagyobb öröm, amikor a családok, akik egyébként stresszesen érkeznek a mindennapi feladatok miatt, nyugodtan, kipihenten és boldogan mennek innen haza, hisz a gyerekek minden nap kifáradnak, ezért időben lefekszenek és hagyják a szülőket kicsit pihenni. Egyszer az egyik apuka azt mondta nekem, hogy meglepődött rajta, de amikor mentek haza, a felesége megfogta a kezét, pedig tíz éve nem tett ilyet. Ez az a mágia, amit Tihany tud”

– fejtette ki az igazgató.

Tihanyban számos újdonság várja idén a vendégeket

Károly Tamás Magyarország egyik legnagyobb múltú, ikonikus szállodáját igazgatja, ahol 40.000 egyéni látogató fordul meg évente.

„Negyvenezer ember csodálkozik rá arra, hogy amikor kinyitja a szemét reggelente, egy rendkívül széles horizont van előtte, hisz a Balaton közepén, szó szerint a szívében vagyunk, ugyanis ha megnézzük a tihanyi félsziget alakját, meglepő módon az anatómiai szív alakját látjuk. A kedvenc mondatom, amit egy anyukától hallottam, hogy miért szeretnek a családok ide jönni, az az volt, hogy itt, ha valaki nem akar unatkozni, akkor nem fog. Ez igaz apára, anyára, a kisgyerekre és a 16 évesre is, hisz minden korosztály számára van valami olyasmi, amit azért vezettünk be, hogy ne unatkozzon senki. Az első húsz szálloda között voltunk Magyarországon, aminek az volt a lényege, hogy egy kicsit zártabb a közösség, az emberek visszatértek ide és majdnem mindenki ismert mindenkit. Abban a korszakban nem volt animáció a szállodákban, ennek az őse gyakorlatilag itt keletkezett. Ma már sokkal magasabb az elvárás az animáció terén. A családok azt szeretik, ha a gyerekeket egész nap lefoglalja valami, miközben a szülők tudnak kicsit pihenni”

– mondta el az igazgató.

A 13 hektárnyi, azaz mintegy 18 focipályányi terület 1000 embernek is szellős, kényelmes teret nyújt, akármilyen programra is vágynánk éppen. 330 szoba található a hotelben és 160 faház, amely összesen 1500 vendég elszállásolására alkalmas, amivel a Club Tihany Magyarország legnagyobb ilyen jellegű szálláshelyévé nőtte ki magát. Ebből adódóan nem csak az egyéni szálláshelyek tekintetében, de konferenciák szempontjából is az egyik legkedveltebb hazai vendéglátóegységgé vált, ahol nem szokatlan az ezer fő feletti rendezvények tartása sem. De a hotel nem csak ezért népszerű a családok körében.

Club Tihany Resort Balaton
Kilátás a szobámból a Balatonra.

„Ötszáz méteres partszakasszal rendelkezik a hotel, ez pedig végig rendezett és tiszta. Itt nem fognak üvegszilánkba lépni, ez tényleg a lehető legkulturáltabb partszakasz, amit el lehet képzelni és ahol csak a szállóvendégek vannak jelen, ami őrzi a régi klubhangulatot. Az sem mellékes szempont, hogy itt mindig van napágy, nem kell érte korán kiérkezni és a helyekért sem kell viadalt vívni, hisz mindenki kényelmesen elfér. Ha megéhezik az ember, a parton ott a Beach Grill, ahol kulturáltan meg is lehet ebédelni, de akár el is lehet vinni a nyugágyhoz, ha úgy kényelmes. De itt találhatóak az első balatoni csúszdák is, amik őrzik a retro hangulatot, de rendszeresen karban vannak tartva. Idén ráadásul azt tervezzük, hogy programszerűen éjszakai csúszdázásokat is rendezünk majd”

– újságolta Tóth Mihály.

2023-as fejlesztések és újdonságok a Club Tihany Resort-ban

„A télkert előtti vízparti terasz vacsoralehetőségét is megvalósítjuk idén, ami egy vacsorázó-grill teraszként kapcsolódik majd az étteremhez. Ennek az lesz a különlegessége, hogy szinte közvetlenül a Balaton partján lehet majd vacsorázni. Emellett új stég is lesz, ami azért nagyszerű, mert az északi part igen köves, hisz vulkanikus terület, ahová hiába szórnánk homokot, azt a rév forgalma elsodorná. Éppen ezért azt a megoldást találtuk ki, hogy egy hosszú lebegő stég lesz a vízen, amelyen egészen odáig be lehet sétálni, hogy már ne kelljen lelépnünk a köves aljzatba, ha nem szeretnénk, hanem egyből lehet menni lubickolni, a stég pedig egyben napozóteraszként is funkcionál. Mivel Tihany csücskén vagyunk, ennél nem lesz mélyebb pont, hogy ilyen módon ennyire mélyen bejuthassunk a Balatonba, így azonban gyakorlatilag a tó közepén tudunk állni”

– mesélte az igazgató, aki azt is elárulta, sok jól bevált korábbi kezdeményezést megtartanak idén

„Megtartjuk a régi jól bevált és sikeres programjainkat, így például azt az edukációs jellegű akciónkat, hogy a fenntarthatóság jegyében megjutalmazzuk azokat a gyerekeket, akik a reggeli- és vacsora-svédasztalról nem feleslegesen púpozzák a tányérjukat, hanem annyit szednek, amennyit megesznek. Ilyenkor a reggeli. illetve a vacsora végén egy tokent kapnak a kiürült tányérjukért, amivel a boltunkban manós, illetve tündéres ajándékokat vásárolhatnak. Ezek egyébként pénzzel nem is megvehető dolgok. Ezt a tokent egyébként az animációs programok során is lehet gyűjteni, például sporttevékenységeken vagy kreatív programokon”

– tette hozzá Károly Tamás.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben