Firenze Airbnb tilalom rövid távú lakáskiadás törvény

New York után egy olasz város is betiltja az Airbnb-t

by Polisor Bettina

Olaszország Európa egyik legnagyobb turisztikai célpontja, és a tömegturizmus által leginkább érintett országok egyike. A probléma megoldása érdekében az olasz hatóságok különböző intézkedésekkel próbálnak fellépni. Így például Velence turistaadót vezet be, most pedig Firenze az Airbnb-szállások gyarapodásának szab gátat egy új törvény elfogadásával.

A rövid távú lakáskiadást hamarosan betiltják Firenzében

Szeptember 13-án olyan jogszabályt fogadtak el, amely megakadályozza az új, rövid távú bérlemények, például az Airbnb-szállások létrehozását. Az új törvény várhatóan novemberben lép hatályba. Dario Nardella, Firenze polgármestere nagyon fontosnak tartja ezt az intézkedést, mivel a teljes dereguláció vészhelyzeté” kezeli. Úgy véli, a városban fokozatosan nőtt a turisták száma, különösen a járvány kezdete óta, a tömegturizmus pedig jelentős hatással van a város történelmi központjára.

A városi tanács adatai azt mutatják, hogy Firenzében a rövid távú lakáskiadás 75%-a a város területének mindössze 5%-ára összpontosul, különösen annak történelmi központjára, amely az UNESCO Világörökség részeként is elismert.

Azok a tulajdonosok, akik Airbnb helyett hosszútávon adják bérbe ingatlanjaikat, 3 évig mentesülnek az ingatlanadó alól

„A város UNESCO Világörökségi területén tilalmat vezetünk be, hogy megvédjük a Centro Storico kulturális identitását, és városszerte minimalizáljuk a bérleti díjak emelkedését, ami a rövid távú turisztikai bérleti díjak növekedésének eredménye.”

– mondta a város polgármestere
Firenze Airbnb tilalom rövid távú lakáskiadás törvény
Az intézkedések célja Firenze világörökségi részeinek megóvása

Az Airbnb máris reagált Firenze lépésére

Az Airbnb elismerte azokat a kihívásokat, amelyekkel a történelmi városok szembesülnek Olaszországban, és ígéretet tett arra, hogy segítséget nyújt. Az Airbnb szóvivője elmondta, hogy olyan világos és könnyen követhető nemzeti szabályozást javasoltak a rövid távú lakáskiadásra Olaszországban, amik biztosítanák a felelős ingatlan bérbeadást minden városban és településen, hozzájárulva ezzel a közösség jobbá tételéhez.

Nem Firenze az egyetlen város, amely hasonló lépésre szánta el magát az Airbnb szabályozását illetően

New Yorkban „de facto tilalom” lépett életbe szeptember elején a rövid távú bérbeadásra, ahol semmilyen szállás nem bérelhető 30 napnál rövidebb időre, kivéve, ha a házigazda is ott lakik.

Ráadásul egyszerre csak két bérlő tartózkodhat egy ingatlanban. Berlinben a rövid távú bérlést évi 90 napra korlátozzák, Amszterdamban pedig a maximális tartózkodási idő naptári évenként 30 nap, legfeljebb négy személy számára.

A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, és iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben