magyar szállásportál beállítások eltűnnek

Magyar szállásportál akasztotta ki a szállásadókat

by Kassay Tamás

A szállásadók és a vendégek kedélyét egyaránt képesek borzolni az online szállásportálok. A tavalyi globális Booking botrány után ezúttal az egyik magyar szereplő okoz bosszúságot egyes szállásadó partnerei számára, akik arra panaszkodnak, hogy az általuk elvégzett beállítások eltűnnek a rendszerből.

Egy magyar szállásadó a lánya ballagását bukta el és kényszerült hátrahagyni, hogy 120 kilométerrel arrébb fogadni tudja azt a vendéget, akinek a beállítások alapján nem lehetett volna visszaigazolni a foglalását, mert az azonnali foglalást az üzemeltető előzőleg kikapcsolta, ám rejtélyes módon ez a beállítás eltűnt a rendszerből.

A szállásportálon rejtélyes módon megváltoztak egyes szállásadók által beállított paraméterek

A szállásadóknak lehetősége van az adminisztrációs felületen különböző paramétereket beállítani, leképezni a saját házirendjüket, például:

  • minimálisan foglalható éjszakák száma
  • 24 órán belüli foglalás kizárása
  • lezárt napok (karbantartásra, saját használatra)
  • szezonálisan változó árak
  • és sok egyéb.

Egy zárt szakmai csatornán jelent meg az alábbi bejegyzés, amelyet a névtelenséget kérő szerző jóváhagyásával teszek közzé, változatlan formában:

Kedves Kollégák! Megszívatott a sz…ponthu, ellenőrizzétek a beállításaitokat! Történt, hogy 120 km-re voltam szeretett kis városomtól és apartmanjaimtól (mai napra nem volt foglalásom, így magam helyett kulcsos embert sem intéztem), amikor is befutott egy promt foglalás este 18 órakor, mit ad Isten a mai napra! Tudva lévő, úgy állítottam be a beállításokban, hogy minimum 24 órával korábban kell hozzám foglalnia a vendégnek (vándorló rosszlányok és előre nem tervező, aznap foglaló, világukról nem tudó vendégek nekem nem kellenek), ami éveken át működött is! Ma kislányom gimmnáziumi ballagását követő vacsorán LETTEM VOLNA, […] Mivel vendég kártyával, azonnal fizetett, így „természetesen” a foglalását a felületről lemondani sem tudtam és a vendéggel sem sikerült egyezkednem, ragaszkodtak a már ki is fizetett foglalásuk teljesítéséhez (valahol megértem, mi vagyunk a legjobb szálláslehetőség közel, s távol), így kocsiba kellett vágnom magam és hazajönnöm, így kellőképpen idegállapotba kerültem, mire hazaértem! Ennyit a ballagási vacsoráról, sokat gondoltam annak az édesanyjára, aki kiprogramozta a felületemről a korábbi beállításaimat! Nézzetek utána a saját oldalatokon, nehogy Ti is megszívjátok! […]
Tudtam előre, mikor lesz a lányom ballagása, de arra nem számíthattam, hogy a foglalási oldalon a beállításom (1 nappal korábbi foglalással jöhet csak a vendég) egyszerűen eltűnt, mintha soha sem állítottam volna be!

A hozzászólások között többen jeleztek hasonló problémákat, volt aki azt írta:

Nekünk 2 éve csinálta ezt, mi elmentünk nyaralni, minden lezárva . A hegyi túrán hívogattak minket, hogy ott a vendég a ház előtt…. Nem fogadták el, hogy ők hibáztak, 2 éve küldözgetik a számlát, hogy fizessem ki a foglalás különbözetét.

Másik kommentelő az alábbi aggasztó kiegészítést fűzte a témához:

Sajnos nálunk ezt minden évben eljátszák, márciusban nyitottam ki a szezont, mindent beállítottam, nálunk a minimum foglalás 3 éjszaka, erre egy hét múlva befoglaltak egy éjszakára, és azonnal a teljes összeget is kifizettették a vendéggel. Azonnal ránéztem a beállításokra, minden törölve volt. Írtam nekik egy felháborodott levelet, természetesen az volt a válasz, hogy ők nem nyúlnak bele.

Egy szállásadó kolléga hálálkodott, hogy a póruljárt host felhívta a figyelmet a veszélyre:

köszönöm, így van, újra be kellett állítanom, köszönöm a posztot, engem megmentettél egy kellemetlenségtől, sajnálom, hogy neked így alakult 

Voltak, akik anyagilag is ráfizettek a rejtélyesnek tűnő anomáliára:

Sajnos, nálunk az egy éjes lehetőséget tették elérhetővé a minap… Szezonban hétvégére 3 ilyen is befutott… Természetesen szombatra… Alapáron…

Nálunk minimum 2 éjszaka minimum 2 fő van beállítva. Május 31 re 1 fő 1 éjszakára jött foglalás….

Többször fordult már elő, hogy felülírták a beállításainkat. Sose vállalják a felelősséget. Sokáig azt hittem én vagyok a hülye.

Nagyon sok szállásadó zárja ki a 24 órán belüli, valamint az 1 éjszakás foglalások lehetőségét, részben a legősibb szakma művelőinek kizárása miatt, részben pedig azért, hogy a jobban futó hétvégéket 2-3 éjszakára ki tudják adni, és ne maradjon üresen 1-1 éjszaka.

Spabook vélemény: Az érintett szállásportált megkérdeztük az ügyről, ők lapunknak azt válaszolták, hogy a konkrét ügy kivizsgálásával tudnak csak konkrét választ adni. Ez abszolut így is van. Azt fontosnak tartjuk megjegyezni, mivel nem ez az első ilyen jellegű panasz – ahogy a fenti hozzászólásokból látszik, a neten is elég sok hasonló kering, úgy vélem, kellene, hogy tudjanak a jelenségről, ami a beállításokkal kapcsolatos anomáliákhoz vezet. Elképzelhető, hogy ezek részben felhasználói hibák, de ha valamit sokan azonosan hibáznak el, akkor az azt jelenti, hogy a folyamat és/vagy ergonómia nem megfelelő, amin javítani érdemes.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben