AirBnb tilalom New York rövid távú lakáskiadás törvény

New York nem viccel: törölni kezdték a lakásokat az AirBnb-ről

by Kassay Tamás

New Yorkban a városi hatóságok elkezdték a rövid távú lakáskiadásra vonatkozó új szabályok végrehajtását, ezzel párhuzamosan pedig

az AirBnb törölni kezdte az engedély nélküli lakásokat a New York-i találati listájából.

A keddtől érvénybe lépett szabályok azt jelentik, hogy az Airbnb-hez hasonló oldalakon (például a Booking és a Vrbo is!) található szállások nagy része csak 30 napnál hosszabb tartózkodásra lesz foglalható, kivéve, ha az ingatlan tulajdonosai átmentek a város szigorú regisztrációs folyamatán, és hivatalos regisztrációs szám formájában megkapták a jóváhagyást.

Mindössze 257 rövid távú bérbeadásra vonatkozó regisztrációt hagyott jóvá New York hivatala a legutolsó nyilvános adat szerint (augusztus 28-ig), ez az eddigi kínálatnak mindössze fél(!) százaléka.

Az Airbnb a szabályokat a rövid távú bérbeadás (STR) „de facto tilalmának” nevezte, amely szerintük árt a vendéglátóknak és New York turizmusának is. Nagyon fontos kiemelni azt, hogy bár a törvény AirBnb tiltásként híresült el, de minden más szállásportálra is vonatkozik, ugyanis az alanya nem az AirBnb mint szolgáltató, hanem az ingatlantulajdonosok, illetve ingatlanüzemeltetők, akiknek kötelességük a rövid távú lakáskiadás újdonsült feltételeinek megfelelni, illetőleg, ha nem tudnak megfelelni, akkor a lakásukat át kell állítaniuk hosszú távú kiadásra.

Az AirBnb már meg is kezdte az engedéllyel nem rendelkező lakások eltávolítását a találati listából. Ezek üzemeltetőit e-mailben értesítik.

Mire számíts, ha Airbnb szállásfoglalásod van New Yorkban?

A december 1-jei, vagy annál korábbi bejelentkezéssel rendelkező, már meglévő foglalásokat az AirBnb nem törli, hogy enyhítse a házigazdákra és a vendégekre gyakorolt hatást – közölte a szállásportál. Az AirBnb azt is bejelentette, hogy a rövid távú lakáskiadás új New York-i szabályainak való megfelelés érdekében visszatéríti az Airbnb-nek járó és már kifizetett, a tartózkodással kapcsolatos díjakat. Erre azért van szükség, mert szeptember 5-től kezdődően a 18. számú helyi törvény megtiltja a szállásfoglalási platformoknak, hogy tranzakciókat dolgozzanak fel nem regisztrált szálláshelyek esetében.

Az Airbnb törli az összes New York-i szállásfoglalást, amelynek bejelentkezési dátuma december 2-án vagy azt követően lenne, és rövidebb időre szól a tartózkodás, mint 30 nap és a szálláshely nem szerezte meg az engedélyt a további rövid távú működésre. A vendégek visszatérítést kapnak.

Szeptember 5-én minden, regisztrációs számmal vagy mentességgel nem rendelkező Airbnb szállást átállítanak a rendszerben 30 napos, vagy annál hosszabb időtartamú hosszú távú szállásra, ha a házigazda naptárbeállításai lehetővé teszik az ilyen hosszú tartózkodásokat. Ellenkező esetben ezeket a lakásokat deaktiválják az AirBnb rendszerében és eltűnnek a találati listákból.

Új AirBnb szabályok New York-ban 2023 szeptember 5-től

 • A vendéglátóknak jelen kell lenniük a vendég tartózkodása alatt, ha az 30 napnál rövidebb időre szól.
 • A foglalásoknak 30 napnál rövidebb időre kell szólniuk.
 • Nem adható ki egy egész lakás vagy ház 30 napnál rövidebb időre, még akkor sem, ha a tulajdonos vagy a kiadási joggal rendelkező főbérlő az épületben lakik.
 • Legfeljebb két fizető vendég tartózkodhat az egységben 30 napnál rövidebb ideig, de csak akkor, ha minden vendégnek szabad és akadálytalan bejárása van minden szobába, és a lakáson belül minden kijárathoz,
  a bérlemény hálószobáin tehát tilos az ajtózár (a város tűzvédelmi szabályai miatt – a szerk.),
 • ablak nélküli szoba nem regisztrálható,
 • a vendéglátóknak 145 dolláros díj ellenében kötelezően regisztrálniuk kell a város saját online nyilvántartásában,
 • az online szállásportáloknak mint az Airbnb, a Vrbo és a Booking.com, ellenőrizniük kell, hogy a hirdető rendelkezik-e jóváhagyott regisztrációval,
 • a portáloknak havonta jelentést kell küldeniük a városnak a foglalási tranzakciókról.
 • A platformokra foglalásonként 1500 dolláros bírságot szabnak ki a New York-i törvényt sértő tranzakciókért.
 • New York állam törvényei azt is tiltják, hogy egy A osztályú többlakásos lakóépületben – általában három vagy több állandó lakóegységgel rendelkező épületben – lévő lakást 30 napnál rövidebb időre bérbeadásra hirdessenek. Az ezért kiszabott bírságok 1000 és 7500 dollár között mozognak, és azt a személyt sújtják, aki a hirdetésért felelős.

„A regisztráció egyértelmű utat jelöl ki a város régóta fennálló törvényeit betartó vendéglátók számára, és megvédi az utazókat az illegális és nem biztonságos szálláshelyektől, miközben véget vet az illegális rövid távú bérbeadások elterjedésének”

– mondta Christian Klossner, a New York-i Különleges Végrehajtási Hivatal ügyvezető igazgatója egy nyilatkozatban., amelyet a CNN idézett.

További részleteket a törvényről és annak hátteréről a múlt heti cikkünkben lehet megtudni:

A hírről az amerikai sajtó is széles körben beszámol a The New York Times, a The Washington Post, a CNN, a CNBC és minden nagy portál foglalkozik a témával.

A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, és iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben