Szatmárnémeti Hotel Indigo InterContinental IHG

Erdélyben nyit szállodát az InterContinental különleges márkája: épül a Hotel Indigo Szatmárnémetiben

by Kassay Tamás

Rövidesen megkezdődik a Szatmárnémeti régi főterén található egykori Pannónia Szálló épületének felújítása, amelynek köszönhetően Szatmárnémeti városa felkerül a nemzetközi turizmus térképére. Teljes beruházás közel 30 millió euróba fog kerülni, a felújítás után a szálloda 62 szobával nyitja meg kapuit a közönség előtt.

Hotel Indigo nyílik Szatmárnémetiben a Pannónia szálló épületében

A házban, teljes körű felújítását és korszerűsítését követően, 2025-től az InterContinental (IHG) Hotels & Resorts neves nemzetközi lánc Hotel Indigo nevű márkája alatt szálloda fog működni, a Hotel & More Group magyar szállodamenedzsment-társaság üzemeltetésében. A romániai Partiumban található ingatlanban egykor Pannónia Szálló, majd Dacia Szálloda néven működött hotel, azonban a Bálint Zoltán és Jámbor Ferenc neves építészek tervei alapján 1902-ben épült műemléképület állapota az elmúlt évtizedekben jelentősen leromlott.

A város régi főterén található szálloda 62 szobával várja majd a vendégeket. Az eredeti funkcióhoz hasonlóan egy nagy méretű bálterem és több konferenciaterem is lesz benne, valamint helyi és nemzetközi specialitásokat kínáló étterem és wellnessközpont szolgálja majd a vendégek kényelmét.

A rövidesen elkezdődő felújítási munkálatok során régi fényében állítják helyre a századfordulós magyar szecessziós építészet kiemelkedő darabját, amely Bálint Zoltán és Jámbor Ferenc építészek tervei alapján épült.

Az 1902-ben megnyílt szálló előbb Pannónia, majd Dacia néven fogadta a látogatókat. 2025-től Hotel Indigo néven folytatja működését a legendás épület.

Szatmárnémeti Hotel Indigo InterContinental IHG
A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, és iratkozz fel hírlevelünkre!

Az 1995-ös privatizáció idején az akkori alkalmazottak vették át a szállodát működtető cég részvényeit, majd 2007-ben egy román üzletember vásárolta meg a céget, aki a szálloda felújítására készült, de terveit a gazdasági válság meghiúsította. Azóta az épület állaga erősen leromlott. Megmenekülésének az adott esélyt, hogy 2020-ban a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány tulajdonába került – emlékeztettek a közleményben.

A Hotel Indigo-fejlesztésről a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány, az IHG Hotels & Resorts, valamint a Hotel & More Group a közelmúltban írt alá megállapodást.

A hányattatott sorsú épület megmenekülése a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítványnak köszönhető. A rendkívül leromlott állapotú műemléképület 2020-ban került az Alapítvány tulajdonába. Az Alapítvány célja, hogy professzionális szakmai partnerek bevonásával új funkcióval lássa el a házat, az építészeti örökség megóvása szempontjából egyedülálló értékmentő fejlesztést végrehajtva, amely a kiemelt műemléki státusszal összefüggő hosszadalmas előkészítést és engedélyezést követően kezdődhet el.

Az egykori Pannónia Szálló épületének múltja dióhéjban:

  • A Pannónia Szálló építése a századfordulón Szatmárnémeti akkori polgármesterének, Hermán Mihálynak a kezdeményezésére kezdődött el. A szecessziós épület Bálint Zoltán és Jámbor Ferenc építészek tervei alapján épült fel. Az egykori régi törvényszék helyén 1901-ben indult el az új szálló alapjainak kiásása, majd egy évvel később, 1902-ben adták át az épületet.
  • Az 1903-as bécsi építészeti világkiállításon a Szatmárnémeti akkori főterén frissen felhúzott Pannónia Szálló épületének ítélték oda a második helyezésért járó díjat.
  • A Pannónia Szálló fénykorában bálok színtere volt, majd később Dacia Szállodára keresztelték át, de a város életében a 20. század egészében fontos szerepet töltött be. Sajnos a szálló állapota az elmúlt évtizedekben jelentősen leromlott, így egyre sürgetőbbé vált egy teljes körű rekonstrukció.

Kapcsolódó hír, hogy európai uniós forrásokból megújul Szatmárnémeti régi főtere, ahol a Pannónia szálló is áll. Ezek a térfelújítási munkálatok már folyamatban vannak.

A Hotel Indigo igazán különleges prémium kategóriás márka az IHG csoport portfoliójában. Magam voltam olyan szerencsés, hogy az üvegaljú medencével büszkélkedő Hotel Indigo Hong Kong vendége lehettem és kipróbálhattam a helyet.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben