Történelmi fürdők és múltjuk (X)

by admin

A wellness kultúra és az egészséges életmód elterjedésének köszönhetően nem kell messzire mennünk, ha egy gőzfürdő vagy egy szauna jótékony hatásaira vágyunk. De mik is lennének ezek?

Többek között erősíti a szívet, javítja a szívkoszorúerek keringését, növeli a szervezet ellenálló képességét, megfiatalítja és rugalmassá teszi a bőrt, fokozza az anyagcserét, csak hogy néhányat említsünk a sok közül.

Bár a szaunázás és fürdőzés hagyománya és történelme országonként és kultúránként eltérő tud lenni, nem kell sokat keresni a közös vonásokat. Mindkettő tökéletes, ha valaki kikapcsolódásra és pihenésre vágyik. Mindenkinek mást jelent és máshogy képzeli el a szabadidő és a szórakozás eltöltését, legyen az egy könyv elolvasása, kirakó, az online póker világa, egy biciklitúra, mozi, és a lista itt nem ér véget. Akit viszont a gőzfürdők és szaunák világa vonz, annak érdemes lehet megnéznie, hogy hol van a legközelebbi létesítmény.

Aki viszont nem elégszik meg bármivel és szeretne egy történelmi és nagy hagyományokkal rendelkező helyre elmenni, annak segíthet választani a következő lista.

Nemcsak az ízületi és gerincbetegségek, a porckorongbántalmak, illetve némely keringési zavarok gyógyítására alkalmas gyógyvíz miatt híres a budapesti Gellért Fürdő, hanem egyben a magyarországi szecessziónak is ékes darabja az épület. Az asztmával és más tüdőbántalmakkal küzdők és a masszázs szerelmeseinek is mindenféleképpen érdemes felkeresni ezt a fürdőt.

Még egy kicsit Budapesten maradva, muszáj megemlítenünk a Széchenyi Fürdőt. A 3 kültéri és 15 beltéri medencével rendelkező fürdőt 1913-ban adták át a közönség számára. Ez a neobarokk stílusban épült együttes okkal szerepel a hazánkba látogató turisták bakancslistáján. A kellemes kikapcsolódás mellett a különböző betegségekben szenvedők is élvezni fogják az itteni gyógyvíz jótékony hatásait.

Magyarország termálvíz adottságainak köszönhetően Budapestet elhagyva is számtalan lehetőség közül választhatunk. A város több évszázados fürdőkultúrájából nőtte ki magát a Gyulai Várfürdő. A komplexum 16 medencével és 5000 négyzetméteres vízfelülettel várja kedves vendégeit. A mozgásszervi megbetegedésekben szenvedőkre a 72 fokos alkáli-hidrokarbonátos-kloridos gyógyvíz lesz kiváló hatással, azonban aki csakis az önfeledt kikapcsolódásra vágyik, azt az AquaPalotára keresztelt fedett élménykomplexum várja egész évben.

Mondani sem kell, hogy számos más helyszín közül is választhatunk, azonban szerencsére nem csak Magyarország bővelkedik mind gyógyulásra és mind kikapcsolódásra alkalmas fürdőkkel.

A világhírű török fürdőkultúra ékes példája az Isztambulban található Cağaloğlu Hamamı (Cağaloğlu Gyógyfürdő). 1741 környékén építette első Mahmut szultán barokk stílusban, amely ritkaságnak számított akkoriban. A varázslatos légkört és élményt a nyolc oszlop által tartott egyedi kupola teszi még inkább felejthetetlenné. A hagyományoknak megfelelően a nők és a férfiak továbbra is el vannak választva egymástól. A bejáratnál számos híresség képe vár bennünket, mint például Florence Nightingale, Omar Sharif, Tony Curtis, Cameron Diaz, Kate Moss, John Travolta, II. Vilmos német császár, de maga Liszt Ferenc is megfordult a fürdő falai között.

Egy kicsit tekintsünk ki északra is, hiszen különösen Finnország és Izland is nagy hagyományokkal rendelkezik a fürdők terén. Azonban, amíg szinte bármelyik wellness központban találunk egy finn szaunát, addig személyesen kell elutaznunk Izlandra, ha egy lávamező közepén szeretnénk egy szabadtéri fürdőt megtapasztalni. Az ország délnyugati csücskében található a világhírű Kék Lagúna. Érdemben egy geotermikus erőműből kiömlő és felhevült tengervízről van szó, ami számtalan jótékony hatással rendelkezik. A víz 38 fokos amikor feltör 6500 láb mélyről, és mivel egy nyilvános fürdőről van szó, így maga a látvány és a természet szépsége is hozzájárul ehhez a feledhetetlen élményhez.

Mindezek mellett természetesen számtalan más ország is büszkélkedhet a maga történelmi és egyedi fürdőkultúrájával, így nincs más hátra, mint egy kis kutatás után felkeresni őket és kiélvezni nyugtató és gyógyító hatásukat.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben