15800 augusztus járattörlés európai légitársaságok

15800 augusztusi járatot töröltek a légitársaságok Európában

by Kassay Tamás

A légitársaságok világszerte több mint 25000, Európában majdnem 16000 járatot töröltek augusztusi menetrendjükből. A nagy számú járattörlés oka a repülőtereken tapasztalható személyzethiányra vezethető vissza.

A Cirium által szolgáltatott legfrissebb adatok azt mutatják, hogy jelenleg Európa a leginkább érintett terület. Eddig összesen 15 788 olyan járatot töröltek Európában, amelyeknek augusztusban kellett volna repülniük.

A 15788 törölt járat a teljes augusztusi európai menetrendnek mindössze 2%-át teszi ki.

A Cirium szerint a legtöbb augusztusi járatot a Turkish Airlines törölte. Utóbbi csak a múlt héten 4408 felszállást törölt.

A Turkish Airlines-t a British Airways követi 3600 törölt járattal, az easyJet 2045 törölt járattal, a Lufthansa 1888 törölt járattal, a Wizz Air pedig 1256 törölt járattal.

A Lufthansa nemrégiben jelentette be, hogy 2000 járatot töröl, amelyeket idén nyáron Frankfurtból és Münchenből terveztek indítani. A légitársaság közölte, hogy a döntést a repülőtereken tapasztalható létszámhiány, valamint a jelenleg is tartó COVID-19 járvány miatt hozták meg.

Törölt repülőjáratok száma 2022 augusztusában

  • Turkish Airlines 4408
  • British Airways 3600
  • easyJet 2045
  • Lufthansa 1888 (+2000)
  • Wizz Air 1256

Ami az országok szerinti járattörléseket illeti, a Mabrian a hét elején azt mutatta ki, hogy Németország, az Egyesült Királyság, Olaszország, Spanyolország, Franciaország, Hollandia, Görögország, Ausztria, Portugália és Dánia törölte a legtöbb július 1. és 15. között tervezett járatot.

Bár augusztusra vonatkozóan még nincsenek rendelkezésre álló tény adatok, várhatóan az augusztusban törölt járatok száma még magasabb lesz, mint az előzetes számok.

Az Európai Bizottság kiemelte, hogy az EU-ban utazó valamennyi légiutasnak vannak jogai, amelyeket be kell tartani. Fontos és nemrég külön cikkben is írtam róla, hogy ha az utasok a járattörlésről kevesebb mint 2 héttel a tervezett indulás előtt értesülnek, akkor jogosultak kártérítésre.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben