Békés gépeltérítés Mallorcán

by Kassay Tamás

Furfangos megoldással eltérítettek egy utasszállító repülőgépet, amely a marokkói Casablancából a törökországi Isztambulba tartott. Az incidensben senki nem sérült meg, ellenben 15 embernek nyoma veszett, őket a spanyol rendőrség körözi.

Eltérítették az Air Arabia Maroc légitársaság Casablancából Isztambulba tartó járatát

A péntek este Marokkóból Törökországba tartó 3O437 / MAC437 számú repülőjárat kényszerleszállást kellett, hogy végrehajtson a spanyolországi Mallorca szigetén, mert egy utas állítólagos cukorbetegsége miatt eszméletét veszítette a gépen. Miután a gép landolt, és megérkezett a mentőautó, hogy kórházba szállítsa az utast, 20 ember kirohant a gépből, és a repülőtér aszfaltján igyekezett kereket oldani, hogy aztán megpróbáljanak illegálisan belépni Spanyolországba – adta hírül az El Pais.

Casablanca Isztambul Mallorca Air Arabia gépeltérítés bevándorlók Marokkó Törökország Spanyolország

A rendőrség szerint az Air Arabia Maroc légitársaság repülőgépét szándékosan terelték el, hogy megkönnyítsék a menekültek belépését Spanyolországba.

Sajtóhírek szerint a rendőrség 5 embert tartóztatott le. A kórházba szállított utasról az orvosok megállapították, hogy kutya baja sincs, ezért őt illegális bevándorlás elősegítésével gyanúsították meg és őrizetbe is vették. Segítője viszont eközben eltűnt a kórházból, így a többi elszaladt emberrel együtt körözik.

Azok az utasok, akiket nem sikerült elfogni, minden bizonnyal a repülőtér kerítésén keresztül átmászva bejutottak a spanyol szigetre, így az EU területére is.

A váratlan, egyben furfangos incidens miatt 4 órára le kellett zárni a repülőteret, ami miatt 13 járatnak máshol kellett landolnia, 16 repülő pedig csak többórás késéssel tudott elindulni Palma de Mallorcából.

Az Air Arabia Maroc Marokkóból Törökországba tartó 3O437 / MAC437 járatát visszafordították Casablanca repülőterére

A gép útja visszanézhető a Flightradar oldalán. A kényszerleszállásig tartó szakasz itt, az út folytatása vissza Casablancába pedig itt. Az utasok eredeti terv szerint 23:30-ra érkeztek volna Isztambulba, de a gép nem folytathatta útját Mallorcáról, hanem vissza kellett térnie Casablancába, ahol végül szombaton hajnali 4 óra 12 perckor landolt.

Az utazás világának precíz híreiért csatlakozz a Turizmus hírek csoportjához.
Ha útleírások, szállás vélemények érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben