Csökkenhetnek a repülőjegyárak 2024-ben

by Kassay Tamás

Egekbe szöktek a repülőjegyárak a járvány után, 2024-ben azonban úgy néz ki, megkezdik a süllyedést és alacsonyabban szárnyalhatnak, mint az utóbbi időszakban. A Nemzetközi Légiközlekedési Szövetség (IATA) éves ülésén elhangzottak alapján úgy tűnik, megállhat a repülőjegyárak további emelkedése, legalábbis a turistaosztályon – írta a Bloomberg.

A dubaji találkozón az iparági vezetők kiemelték, hogy számos tényező befolyásolja a légiközlekedési piacot. Az Egyesült Királyságban a repülés iránti kereslet csökkenést mutat, ami részben a gazdasági bizonytalanságnak és az Európában esedékes választásoknak tudható be. Ezek a tényezők nyomást gyakorolnak a fogyasztók utazási költéseire, ami visszafoghatja a jegyárak emelkedését.

Iparági vezetők nyilatkozatai a repülőjegyárakról

  • A Virgin Atlantic vezetője rámutatott, hogy a brit piacon, különösen a turistaosztályon, kevésbé erőteljes a kereslet. Ugyanakkor úgy véli, hogy a nyár összességében erős lehet, ami némi optimizmusra ad okot.
  • Ezzel szemben a Ryanair vezetője, Michael O’Leary, már a múlt hónapban arra figyelmeztette a befektetőket, hogy az árak mérséklődése várható. O’Leary szerint idén nyáron stagnálhatnak a jegyárak, annak ellenére, hogy a repülőgépek kínálata szűkös, részben a Boeing problémái és az Airbus soron kívüli meghajtó karbantartásai miatt. Ez a kínálati szűkösség normál esetben árfelhajtó hatással bírna, de jelen körülmények között nem várható drasztikus árnövekedés.
  • A United Airlines vezetője is stabil piacról számolt be: a kereslet kitart, de nem emelkedik.
  • Az Emirates elnöke pedig azt jósolja, hogy hiába erős a nyári kereslet, az árak nagyjából egyensúlyban maradnak.

Hogyan alakulhatnak a repülőjegyárak 2024-ben és a közeljövőben?

csökkenő repülőjegyárak
A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, kövess Instán és TikTok-on is, iratkozz fel hírlevelünkre!

A Cirium légiközlekedési tanácsadócég elemzései alátámasztják ezeket a trendeket. Az Európán belüli repülőjegyárak stabilizálódtak, míg a transzatlanti járatok árai csökkentek, mivel több szereplő is belépett a piacra. Az elemzők szerint a kapacitások visszatérésével a jegyárak tovább csökkenhetnek. Ez összhangban van az iparági vezetők előrejelzéseivel, miszerint a kínálat növekedése és a kereslet stabilizálódása árcsökkentő hatással lehet.

A Nemzetközi Légiközlekedési Szövetség éves ülésén elhangzottak alapján tehát arra lehet számítani, hogy a repülőjegyárak emelkedése megállhat, különösen a turistaosztályon. A gazdasági bizonytalanság és a politikai tényezők, valamint a kapacitások növekedése mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a jegyárak stabilizálódjanak, sőt, bizonyos esetekben csökkenjenek. Ez mindenképpen jó hír a fogyasztók számára, akik így kedvezőbb áron tervezhetik utazásaikat a közeljövőben.

A Spabook olvasóinak semmiképp sem ajánlom, hogy fejenként 6 számjegyű összegért vegyenek fapados repjegyet a nyaralásukhoz a nyári hónapokra, hiszen ennyiért akár a tengerentúlra, vagy Ázsiába is el lehet utazni ősszel, illetve télen full service járattal. A nyári időszakban inkább kocsival elérhető helyszíneket, esetleg charter utazásokat javasolok, valamint last minute csomagajánlattal kiváló ár/érték arányú utakat lehet megcsípni.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben