Doha reptér nőgyógyászati vizsgálatra kényszerített nők elutasított kereset

Elutasította a bíróság a dohai reptéren nőgyógyászati vizsgálatra kényszerített nők keresetét

by Polisor Bettina

Elutasította a bíróság Ausztráliában annak az öt nőnek a keresetét, akiket a katari légitársaság 2020 októberében nőgyógyászati vizsgálatra kényszerített – írja az MTI.

Leszállításuk után a nőket nőgyógyászati vizsgálatra kényszerítették

Az öt felperest 2020-ban a dohai repülőtéren más nőkkel együtt leszállították járatukról, miután a hatóságok egy újszülött csecsemőt találtak a repülőtér egyik szemetesében. A felperesek 2021-ben nyújtottak be keresetet az ausztrál szövetségi bírósághoz, kártérítést követelve jogellenes fizikai érintkezés és a jogtalan fogvatartás miatt, amelyek miatt állításuk szerint depresszió és poszttraumás stresszzavar alakult ki náluk.

Az ügyben eljáró ausztrál bíró úgy ítélte meg, hogy az állami tulajdonú katari légitársaság nem vonható felelősségre a globális utazást szabályozó nemzetközi szerződés, a Montréali Egyezmény alapján, a bíró szerint ugyanis a repülőgép személyzete nem tehetett semmit a nőket a gépről eltávolító rendőrökkel és a vizsgálatot végző egészségügyi dolgozókkal szemben. Az ügyben ugyancsak nem perelhető a katari légügyi hatóság sem, de a sértettek kártérítést követelhetnek a Qatar Airways leányvállalatától, amely a repülőteret üzemelteti.

Az érintett nők nem járultak hozzá a dohai reptéren elvégzett vizsgálatokhoz

„Úgy éreztem, mintha megerőszakoltak volna.”

– mondta a neve elhallgatását kérő egyik nő

Egy másik nő azt mondta, azt hitte, hogy elrabolják és túszul ejtik, mivel nem kaptak semmilyen magyarázatot arra, hogy miért teszik ezt velük. Katar az invazív vizsgálatot követően büntetőeljárást indított, amelynek eredményeként egy repülőtéri tisztviselőt felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek, a pert indító nők azonban nem elégedettek azzal, ahogy a katari hatóságok kezelték az ügyet.

„Fel akarjuk emelni a hangunkat, hogy soha senkit ne vessenek alá még egyszer ilyen lélekölő, borzalmas bánásmódnak.”

– mondta egyikük a BBC-nek

A hatalmas port kavart esetről az alábbi írásunkban olvashatsz részletesen:

A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, kövess Instán és TikTok-on is, iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben