fapados fogyasztóvédelmi bírság 2 millió euro blue air Románia

2 millió eurós fogyasztóvédelmi bírságot kapott a fapados légitársaság járattörlések miatt

by Kassay Tamás

Eddig példátlanul magas, 2 millió euró (818 millió forint) bírságot rótt ki a Blue Air román tulajdonban levő diszkont légitársaságra a román fogyasztóvédelmi hatóság azért, mert az egy év alatt több mint 11 ezer járatot törölt – közölte csütörtökön a hatóság.

A vizsgálat megállapította, hogy 2021. április 30. és 2022. április 30. között a Blue Air 11 289 járatot törölt, amely 179 ezer foglalást érintett. Ezekért a repülőjegy foglalásokért 5,5 milliárd forintnyi összeget fizettek ki az EU 20 tagállamából származó ügyfelek.

A román fogyasztóvédelmi hatóság arról tájékoztatott, hogy ez a legnagyobb bírság, amelyet valaha kiszabott egy vállalatra. A vizsgálatot 924 beérkezett panasz nyomán indították el. A hatóság döntése értelmében a légitársaságnak 10 napon belül vissza kell fizetnie az ügyfeleknek az eladott jegyek árát.

A nagy összegű bírság mellett elrendelték, hogy a fapados légitársaság többé nem bocsáthat a piacra olyan szolgáltatási kapacitást, amelyet nem tud teljesíteni személyzethiány, vagy egyéb technikai okok miatt.

Emellett azt tanácsolták a fogyasztóknak, hogy ne vásároljanak repülőjegyet olyan légi társaságoktól, amelyek az elmúlt időszakban több járatukat is törölték. A hatóság a Wizz Air és a Ryanair diszkont légi társaságokat is figyelmeztette amiatt, hogy a járattörlések nyomán megsértették a fogyasztók jogait.

Spabook vélemény: eddig úgy tűnt, hogy a járattörlések le vannak tudva annyival, hogy az EU-s fogyasztóvédelmi szabályok szerint, ha 2 héttel indulás előtt történik, akkor semmilyen következménnyel nem jár, a légitársaságoknak nincsen felelőssége, 2 héten belül pedig különféle megoldások, illetve esettől függően kártalanítások lépnek életbe. Mindannyian érezzük, hogy a teljesen felborított úti tervek, meghiúsuló nyári utazások ennél nagyobb kellemetlenséget okoznak az utasoknak. Bár az ügy részleteiről sajnos nem érkezett jelentés, vagy részletekbe menő indoklás, ez a bírság mindenképpen intő jel a légitársaságok számára. Sőt, a magyar hatóság is bátrabban számolhatja majd a bírságot az éppen folyamatban lévő fogyasztóvédelmi vizsgálata során, amennyiben úgy határoz, hogy bírság kiszabása indokolt.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben