Ferihegy Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasforgalom augusztus 2021

Másfél millió utas fordult meg Ferihegyen 2021 nyarán

by Kassay Tamás

Több mint 700 000 utas és stabil cargo forgalom jellemezte a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtér augusztusi eredményeit. A számok alapján emelkedő utasszámról és stabil légiáru forgalomról beszélhetünk.

Augusztusban 702 524 fős utasforgalmat bonyolított a ferihegyi repülőtér, ami a 2020-as év azonos időszakához képest 78 százalékos növekedést jelent. Így összesen, a nyár három hónapja alatt 1 507 079 utas fordult meg a repülőtéren, ami a tavalyi nyárhoz képest több mint 92%-os növekedés, bár továbbra is elmarad a 2019-es évben látott havi 1 milliós forgalomtól.

A járvány kezdete óta a 2021 augusztus volt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren legerősebb hónapja.

Az utasforgalom-növekedés a napi utasszámokon is lekövethető, ugyanis az év első harmadában átlagosan napi 2000 (kb. 9 repülőgép) volt, addig augusztusban már átlagosan 23 000 főre (naponta 100+ repülőgép!) emelkedett a napi utasszám a budapesti repülőtéren.

A 2019-es év augusztusi hónapjában elérhető célállomások közel 80 százaléka már visszaépült; az utazni vágyók jelenleg 106 célállomás közül válogathatnak, ami a következő hónapokban akár 120 desztinációra is bővülhet.

Az augusztusi cargo forgalom továbbra is stabil; 15697 tonna légiárut kezelt a budapesti repülőtér, ami a tavalyi év azonos időszakához képest 58 %-os növekedést mutat.

Gyakrabban és bővített üzemidővel közlekedik a 100E repülőtéri buszjárat

Az egyre növekvő utasforgalommal összhangban a 100E repülőtéri buszjárat szeptember 11-től gyakrabban és bővített üzemidővel segíti az utasok kijutását a belvárosból a repülőtérre. A járat a Deák Ferenc tér–Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér útvonalon már 20-30 percenként közlekedik.

A Deák Ferenc téri megállóból az első busz 3:30-kor, a repülőtérről 4:10-kor, az utolsó járat a belvárosból 00:00-kor, a légikikötőből pedig 00:35-kor indul; a 100E mostantól tehát a kora hajnali és a késő esti gépekhez is közvetlen belvárosi kapcsolatot biztosít.

A buszok a repülőtér felé csak a Kálvin térnél állnak meg (az éjszakai járatokról való átszállást megkönnyítve 3:32-kor és 4:02-kor az Astoriánál is megállnak), míg a Deák Ferenc térre tartó autóbuszokról a Kálvin téren kívül az Astoriánál is le lehet szállni.

A pontos menetrendről és a jegyvásárlás részleteiről a Budapesti Közlekedési Központ honlapján olvashatnak.

Nyitott üzletekkel és parkolókkal várja utasait a budapesti repülőtér

Újra a járvány előtt megszokott nyitva tartással üzemel a repülőtéri üzletek többsége. A Food Court minden éttermének, valamint a 2. Terminál széles választékot kínáló üzleteinek aktuális nyitva tartási ideje a honlapon érhető el.

A repülőtéri parkolók – a Business Parkoló kivételével – újra teljes körűen az utasok rendelkezésére állnak. A Budapest Airport által üzemeltetett parkolók a terminálépület közvetlen közelében helyezkednek el, így az minden parkolótól rövid sétával, fedett járdákon könnyedén megközelíthető. A Holiday Parkoló és a Holiday Lite Parkoló ideális választás hosszú távú parkolás céljából. Online foglalás esetén még kedvezményesebb áron biztosítható a védett parkolás az utazás idejére.

A parkolási szolgáltatást készpénzes és bankkártyás fizetéssel lehet kiegyenlíteni, a könnyen kezelhető automatáknál a repülőtéren vagy a Budapest Airport honlapján, ahol kényelmesen és kedvezményesen lehet parkolóhelyet foglalni és fizetni. Emellett kézi autómosás szolgáltatásunk is elérhető, amelyet zöld technológiával, a kocsikulcs átadása nélkül végeznek.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren tesztelték a legújabb generációs testszkennert

Ferihegy Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasforgalom augusztus 2021 testszkenner
fotó: Budapest Airport / Baranyi Róbert; Ha érdekelnek az utazás világának precíz hírei, csatlakozz a Turizmus hírek csoportjához.

Augusztus folyamán a Budapest Airport az elsők között tesztelhette a Rohde & Schwarz GmbH által fejlesztett újgenerációs testszkennert, a QPS Walk2000-t, ami lehetővé teszi a biztonsági ellenőrzést gyaloglás közben. A biztonsági szkenner óránként közel 1000 utas átvizsgálására is képes, mivel a korábbi technológiával ellentétben nem szükséges megállni és felvenni azt a pozíciót, amelyben a készülék megfelelően ellenőrizni tudja az utast, ezáltal gyorsabbá és kényelmesebbé téve az átvizsgálási folyamatot.

A QPS Walk2000 biztonsági szkenner nagy felbontású, háromdimenziós, valós idejű információkat nyújt. Az új generációs berendezés fémtárgyak, gélek, folyadékok, kerámiák, műanyagok, porok és egyéb anyagok azonnali felismerésére képes. A mesterséges intelligenciának köszönhetően a testszkenner megtanulja felismerni például a szemüveget és az övet, így ezen tárgyak detektálásakor nem küld jelzést.

A Budapest Airport fenntarthatósági és digitalizációs szempontokat is figyelembe véve elkötelezett, hogy tapasztalatokat gyűjtsön a jövő lehetséges technológiáiról. A tesztelés célja volt emellett, hogy a repülőtéri szkennereket fejlesztő gyártó visszajelzést kaphasson legújabb, bevezetés előtt álló berendezéséről és ezáltal további újításokat végezhessen, hogy az eszköz a lehető legjobb formában kerüljön a piacra. A Budapest Airport büszke arra, hogy a tesztelés és a visszajelzések által hozzájárulhatott a jövő technológiájának tökéletesítéséhez. A 2021 júliusában megjelent biztonsági szkenner működését a repülőtér-üzemeltető a magyar légiközlekedési hatóságokkal közösen kialakított, rendkívül szigorú és felügyelt tesztelési eljárás során próbálhatta ki. A budapesti repülőtér utazóközönsége a nyár utolsó hónapjában találkozhatott a csúcstechnológiájú berendezéssel, mely időszakban összesen 6000 utas átvizsgálása zajlott a QPS Walk2000 testszkenner segítségével.

Ha érdekelnek az utazás világának precíz hírei, csatlakozz a Turizmus hírek csoportjához.
Ha útleírások, szállás vélemények érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport, sőt, Hírlevelünkre is feliratkozhatsz.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben