GVH vizsgálat Wizz Air jegyértékesítési gyakorlat megtévesztés

Gyanús lett a Wizz Air, GVH vizsgálat indult

by Kassay Tamás

A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatot indított a Wizz Air légitársasággal szemben, mivel az elektronikus felületein jegyvásárlás során a vélelmezés szerint megtévesztéssel tereli az utasokat a feláras szolgáltatások megvásárlása irányába.

A GVH vizsgálatot indított a Wizz Air jegyértékesítési gyakorlata miatt

A nemzeti versenyhatóság eljárást indított a Wizz Air Hungary Zrt.-vel szemben, mert valószínűsíthetően tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat az online jegyvásárlás folyamata során. A magyar gyökerű fapados társaság ugyanis vélhetően a fogyasztók döntésének szempontjából jelentős információkat hallgat el (vagy közöl későn) online felületein, hogy oly’ módon befolyásolja a jegyet vásárló fogyasztókat, hogy azok a drágább lehetőségeket válasszák.

A Wizz Air a GVH gyanúja szerint elhallgatja a fogyasztók elől, hogy:

  • a legolcsóbb csomagopciót is lehetőségük van kiegészíteni elsőbbségi szolgáltatás, illetve feladott poggyász megrendelésével.
  • Egyes, magasabb költségű csomagopciók kapcsán a társaság megtévesztően állíthatja, hogy „akár drágább is lehet”, ha csak az utasfelvételkor foglalnak maguknak ülőhelyet – ez ugyanis vélhetően csupán más, olcsóbb csomagopcióra igaz.
  • A vállalkozás emellett az online utasfelvétel során félrevezető megnevezéssel, illetve egyéb technikai megoldásokkal ösztönözhette a fogyasztókat a feláras ülőhelyválasztásra.

Én például rutinos utazóként is néha belekavarodom abba, hogy akkor most hogyan is kerülhetem el, hogy ne vásároljam meg az ülőhelyet becsekkoláskor.

A GVH korábban már figyelmeztette a légitársaságokat, hogy változtassanak a fogyasztói döntéseket észrevétlenül torzító módszereiken

A versenyhatóság tavaly ősszel – átfogó gyorselemzését követően – nyomatékosan figyelmeztette a Magyarországon elérhető légitársaságokat arra, hogy jegyeladási- és reklámgyakorlatuk során változtassanak azokon a módszereiken, amelyek a fogyasztói döntéseket észrevétlenül torzítják. A hatóság októberben jelezte: ha az érintett piacon nem észlelhető előrelépés, versenyfelügyeleti eljárások keretében vizsgálhatja a tisztességes verseny szabályainak érvényesülését.

A hasonló, kifogásolható gyakorlatok egyre elterjedtebbek: az Európai Bizottság a múlt hét elején hozta nyilvánosságra annak az összehangolt, 25 országra kiterjedő gyorsvizsgálatnak az eredményeit, amely az ún. „sötét mintázatok” jelenlétét mérte fel az online kereskedelemben. Az eredmények alapján a vállalkozások jelentős része torzítja tisztességtelen módszerekkel a fogyasztók döntéseit a saját érdekeit szolgáló lehetőségek felé, internetes felületeik kialakításával vagy nyelvezetével.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: VJ/1/2023.

A GVH rendszeresen bírságol turizmusban működő vállalkozásokat

Korábban beszámoltam már róla, hogy a GVH fülön csípte különféle trükközésekkel és tisztességtelen magatartásuk miatt bírsággal sújtotta:

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben