Kelet-Európa legjobb repülőtere Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtés Skytrax

Kelet-Európa legjobb repülőtere a budapesti, sorozatban 8. alkalommal

by Kassay Tamás

A budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér sorozatban 8. alkalommal nyerte el a „Kelet-Európa legjobb repülőtere” kategória elismerését a Skytrax szavazásán. A díj odaítéléséről – mint minden évben – most is az utasok döntöttek.

A budapesti repülőtér a világszintű összevetésben 97. helyezést ért el, a legjobb repülőtérnek járó díjat Doha vitte el, letaszítva Szingapúr Changi repülőterét a közel évtizedes trónjáról. Személyes tapasztalataim nekem is jók voltak ott, de azért kérdéses számomra, hogy egy tömeges megszégyenítő akció után hogyan lehetséges ilyen díjat kiosztani nekik. (Emlékeztetőül: Szeméremtest vizsgálatra kötelezték az egyik Sydney-be tartó járat felnőtt női utasait Dohában, miután egy magára hagyott koraszülött, újszülött csecsemőt találtak a terminál egyik mosdójában. Az ausztrál külügyminiszter is megszólalt az ügyben, amiről ebben a cikkben lehet többet megtudni.)

A World Airport Awards a légi közlekedési iparág egyik legrangosabb díjátadója. A Skytrax-díj odaítéléséről évről évre – a repülőterektől teljesen független – több tízezer utas által kitöltött elégedettségi felmérés alapján döntenek, ahol a repülőtéri szolgáltatásokról, egyebek mellett az utasfelvételről, az utasszolgáltatások minőségéről és a biztonsági színvonalról kérdezik az utazóközönséget.

Kelet-Európa legjobb repülőtere Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtés Skytrax

„Mivel a világ számos repülőterén 70-80%-kal csökkent az utasok száma a felmérés időszakában, mérlegeltük, hogy ezeket a körülményeket a 2021-ben átadott díjaknak is tükröznie kellene. Bár sok ügyfél úgy szavazott kedvenc repülőterére, hogy nem járt ott az elmúlt évben, a felmérés során nagyon sokan adták le voksukat azon repülőterek mellett, ahol a koronavírus járvány során megfordultak.” – mondta Edward Plaisted, a Skytrax vezérigazgatója

Érdekelnek a turizmus és utazós világ hírei? Akkor Neked szól a Turizmus hírek csoport.

A Budapest Airport közleményében az áll, hogy céljuk az, hogy biztonságos környezetet és kiváló szolgáltatásokat teremtsenek utasaik számára. A repülőtér-üzemeltető a nemzetközi protokollnak is megfelelő egészségvédelmi intézkedéseinek köszönhetően folyamatosan azon dolgozik, hogy utasai számára biztosítsa a kockázatmentes repülőtéri tartózkodás lehetőségét. 

Mindemellett az utasélmény és a repülőtéri szolgáltatások minőségének folyamatos emelését a Budapest Airport tulajdonosai és vezetősége is egyaránt kiemelten fontosnak tartja. Ennek érdekében az elmúlt két évben 167 millió euró értékű fejlesztés történt a repülőtéren, ennek fele a tavalyi, járvánnyal sújtott évben valósult meg. A Budapest Airport a 2020-as évet minden idők legnagyobb, 110 millió eurós veszteségével zárta, ennek ellenére folyamatosak voltak a repülőtér fejlesztésével kapcsolatos infrastruktúra-, kapacitás- és digitális bővítési beruházások. A vállalat a 2019-ben megtervezett fejlesztési projektek 95%-át az iparágat érintő válság ellenére is befejezte, sőt a repülőtér-üzemeltető több fejlesztési vagy felújítási munka megvalósítását előrébb hozta a lecsökkent utasforgalmi időszakra.

Az elmúlt hónapokban több díjat is elnyert a Budapest Airport reputációmenedzsment és munkáltatói márka terén. A PR szakma Oscar-díjaként számon tartott IPRA Golden World Awards „Reputation and brand management” kategória első helyezésével díjazták a koronavírus első hulláma alatt végzett reputációmenedzsment tevékenységet, amelyet a Budapest Airport a Lounge Group együttműködésével valósított meg. A közelmúltban egy másik rangos PR elismerést is kapott a repülőtér: az Eventiada IPRA Golden World Awards 2020-as kiírásán a Budapest Airport és a Lounge Group PR divíziójának közös munkája nemzetközi reputációmenedzsment díjat nyert. A világ legnagyobb, 34 országban zajló független munkáltatói márkakutatása, a Randstad Employer Brand Research 2021-es eredményei alapján pedig a Budapest Airport különdíjat érdemelt ki, mint Magyarország legvonzóbb munkáltatója a szolgáltatási szektorban.

Érdekelnek a turizmus hírek? Akkor Neked szól a Turizmus hírek csoport és Hírlevelünk.
Ha útleírások, szállás vélemények érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben