Szuperhold-fogyatkozás néző különjáratot indított a Qantas – fotók a fedélzetről

by Kassay Tamás
Qantas szuperhold különjárat holdfogyatkozás repülő
Katie Hetland on Unsplash

A tegnapi, holdfogyatkozással egybeeső szuperhold látványosságra 180 embert repített el a Qantas ausztrál légitársaság. A QF1250-es járat Sydney-ből szállt fel egy 90 éves volt Qantas légiutas-kísérővel a fedélzeten.

A Boeing 787-9-es Qantas Dreamliner este fél nyolckor indult és a 3 órás repülés során több, mint 40 000 láb utazómagasságra emelkedett a Csendes-óceán felett, távol a városok fényszennyezésétől.

Miközben a repülőgép megkezdte a különleges égi látványossághoz speciálisan kialakított repülési útvonalát, az utasok számára „szuperhold-tortát” és kozmikus koktélokat szolgáltak fel, a vacsora alatt pedig Dr. Vanessa Moss, a CSIRO csillagásza nyújtott szakértői betekintést a szuperhold és a holdfogyatkozás tudományába.

A teljes holdfogyatkozás 21:11-kor kezdődött, ekkor lekapcsolták a kabinvilágítást, hogy az utasok a lehető legtisztábban láthassák, amikor a Hold átlépett a Föld árnyékának legsötétebb részébe. A szerencsések 14 perc 30 másodpercen át élvezhették a teljes holdfogyatkozást.

Érdekelnek az utazós hírek? Akkor Neked szól a Turizmus hírek Facebook csoport.

„Csodálatos volt közelről látni a szuperholdat, és fantasztikus volt hallani Dr. Moss-tól. Remélem, hogy egy jövőben én is részt vehetek a Qantas Holdat üldöző járatán, és én lehetek az a csillagász, aki mindenkinek megtanítja, milyen klassz dolog az űr és a tudomány”

mondta Matilda a fedélzeten utazó 14 éves Matilda

Ausztráliának még 12 évet kell várnia a következő szuperhold és teljes holdfogyatkozás kombinációjára, amelyre 2033. október 8-án kerül sor.

„Sydney partjaitól mintegy 465 kilométerre kijelölt légteret különítettünk el számunkra, és a repülési útvonalat a Hold felkelésének pályája és a teljes napfogyatkozás időzítése alapján térképeztük fel. Több fordulót hajtottunk végre, hogy a repülőgép mindkét oldalán lévő utasok különböző időpontokban nagyszerű kilátást kapjanak a Holdra.”

– mondta Alex Passerini kapitány

A Qantas Supermoon Scenic Flight a légitársaság szerint nettó nulla károsanyag-kibocsátással működött, a szén-dioxid-kibocsátás 100%-át kompenzálták. Az ilyen kijelentésekkel kapcsolatban én azért szkeptikus vagyok és semmi nem tudja kompenzálni például a repülőtéri zajszennyezést, de az is tény, hogy nem néhány ilyen különjárat az, ami romba dönti a világunkat.

A Qantas légitársasága egyébként híres arról, hogy a pandémia alatt mindenféle kreatív módon igyekezett bevételhez jutni. Volt, hogy online értékesítették a business class piperecsomagjait, máskor pedig felszálltak egy városból, hogy rövid sétarepülés után visszatérjenek ugyanoda, ahonnan elindultak. Olyan utazást is szerveztek, amikor az utasoknak nem mondták meg előre, hogy hol fognak leszállni. Mivel sokaknak hiányzott a repülés élménye, így minden ilyen különleges akció hatalmas sikert aratott.

Érdekelnek az utazós hírek? Akkor Neked szól a Turizmus hírek Facebook csoport.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben