Wizz Air szén-dioxid kibocsátás Airbus A321neo

Rekord alacsony szinten a Wizz Air szén-dioxid kibocsátása

by Kassay Tamás

A Wizz Air légitársasága nyilvánosságra hozta éves fenntarthatósági jelentését, amely alapján az látható, hogy újabb eredményeket sikerült elérni a zöldebb működés irányába.

Jelentős eredmények a Wizz Air fenntarthatósági jelentésében

A 2023-as pénzügyi év során a Wizz Air utaskilométerenként számítva 53,8 grammra redukálta karbonkibocsátását, amely 11 százalékos csökkenést jelent az előző pénzügyi évben nyújtott teljesítményéhez képest. Ez az eredmény nemcsak a légitársaság legalacsonyabb valaha mért károsanyag-kibocsátása, de a főbb versenytársak teljesítményét is túlszárnyalja. Sőt, mint arra a Spabook korábbi cikkében rámutatott, ezzel kevésbé szennyező, mint ha egy, vagy 2 utas ül egy személyautóban.

A Wizz Air 4 pillér mentén határozta meg fenntarthatósági stratégiáját:

 1. a környezet,
 2. az emberek,
 3. az irányítás és
 4. a gazdaság.

A légitársaság folyamatosan tesz azért, hogy ökológiai lábnyomát és szén-dioxid-kibocsátását csökkentse, emellett figyelmet fordít munkavállalói továbbképzésére, a működési régióiban a gazdaság és a közösségek támogatására, valamint a vállalat irányításának fejlesztésére.

A Wizz Air fenntarthatósági mérföldkövei a 2023-as pénzügyi évben:

 • 53,8 gramm utaskilométerenként számított szén-dioxid-kibocsátás, amely 11 százalékos csökkenés éves szinten és 6 százalékos csökkenés a COVID előtti időszakhoz képest.
 • Folyamatos flottamegújítási és -bővítési program: 35 új A321neo repülőgép csatlakozott a flottához.
 • A Wizz Air repülőgépek átlagéletkora 4,6 évre csökkent, így hivatalosan is ez a 100 gépet meghaladó európai légitársaságok legfiatalabb flottája.
 • Megállapodás négy fenntartható repülőgép-üzemanyagot (SAF) gyártó vállalattal jövőbeni SAF szállításról: Mabanaft/P2X Europe, OMV, Neste és Cepsa.
 • A Wizz Air 5 millió font – tehát körülbelül 2,1 milliárd forint – értékben fektetett be a bioüzemanyagot gyártó Firefly vállalatba, és részt vett egy 50 millió dolláros támogatásban is, amellyel a CleanJoule nevű amerikai SAF-fejlesztő startupot támogatta.
 • Az első légitársaság lett Magyarországon, amely a Nestével, a MOL-lal és a Budapest Airporttal együttműködve kereskedelmi szempontból tesztelte a fenntartható repülőgép-üzemanyag (SAF) ellátási láncát. A gépek Budapestről Párizsba és további nagyvárosokba szállították utasaikat a fenntartható üzemanyagkeverékkel üzemeltetett, a korábbi repülőgép modellekhez képest 20%-kal kevesebbet fogyasztó, modern hajtóművekkel meghajtott repülőgépekkel.
 • Csatlakozott az AZEA-hoz, azaz a kibocsátásmentes légi közlekedésért létrehozott szövetséghez (Alliance for Zero-Emission Aviation), amelyet az Európai Bizottság indított annak érdekében, hogy előmozdítsa az újgenerációs fenntartható repülőgépek elterjedését.
 • Elnyerte a Legfenntarthatóbb Diszkont Légitársaság címét a World Finance Sustainability Awards, valamint Az Év Globális Fenntartható Légitársasága titulust a CAPA – Centre for Aviation 2022-es átadóján. 
 • A munkavállalói száma több mint 7300 főre nőtt, amely több mint 2500 új kollégát jelent, több mint 90 országból. 
 • Sikerült elérnie a 48-52%-os nő-férfi arányt a szervezeten belül.

További információk a légitársaság fenntarthatósági stratégiájáról és mérföldköveiről az alábbi linken.

Mindeközben azért érdemes elgondolkodni azon, hogy alapvetően minden társaság esetében a profit maximalizálása az első számú cél. Ennek érdekében sok mindent megtesznek az egyes piaci szereplők, és mindenki igyekszik a saját szemszögéből előnyösebb módon kommunikálni a helyzetet, illetve a fejlődést. 18 ország fogyasztóvédelmi szervezete fogott össze a greenwashing, azaz a zöldre mosás jelensége ellen, amelyben a Wizz Air légitársaságát is nevesítették. Ennek ellenére a törekvések üdvözlendők, és mint a fentebbi, személyautós példánk is igazolja, mi nagyra értékeljük a Wizz Air piacvezető lépéseit a környezetbarát működés terén.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben