repjegyadó változás kibocsátás alapú adó

Csökkent és nőtt a repjegyadó, változtatott a kormány a légitársasági különadó szabályain

by Kassay Tamás

A február 28-án kedd este megjelent Magyar Közlöny alapján csökkentette, illetve növelte a repjegyadó mértékét a kormány és több más extraprofit- illetve különadó szabályai is módosultak – szúrta ki a Telex.

A legnagyobb változás a légi közlekedést érinti: változás a repjegyadóban

Azt már korábban tudni lehetett, hogy 2023 januárjától nem a Magyarországról (belföldről) induló utasok száma alapján kell ezt az adót kiszámolni és megfizetni, hanem károsanyagkibocsátás-alapúvá válik a repjegy adó, amely így környezetvéldemi adó köntösbe bújt.

Módosították a környezetvédelmi repjegyadó adótételeit

Amennyiben az utas végső úti célja az alábbi listán szerepel: Albánia, Andorra Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Izland, Koszovó, Liechtenstein, Moldova, Monaco, Montenegró, Nagy-Britannia és Észak-Írország, Norvégia, San Marino, Svájc, Szerbia, Ukrajna és az Európai Unió, akkor:

  • 2700 forint helyett 1600 forint lesz az adó 10,50 kilogrammnál alacsonyabb egy ülésre jutó kibocsátási értékkel rendelkező repülőgépek adója, míg
  • 5100 forintról 6200 forintra növekszik a 17,50 kilogramm vagy annál magasabb egy ülésre jutó kibocsátási értékkel rendelkező repülőgépek adója,
  • 3900 forint marad a köztes kibocsátási kategóriában

Minden más úti cél esetében:

  • 3900 forintra csökken az adó 6800 forintról a legkisebb kibocsátási kategóriában,
  • 15 600 forintra nő 12 700 forintról a legnagyobb kibocsátási kategóriában, míg
  • 9750 forint marad a középső kibocsátási kategóriában.

Mit jelent a gyakorlatban a repjegyadó, avagy környezetvéldemi különadó változtatása?

Az egy ülésre jutó kibocsátási értékek közül a legalacsonyabb kategória eléréséhez a legkorszerűbb és egy gépen a legtöbb utast szállítani képes repülőgépekkel közlekedő légitársaságoknak van esélye, tipikusan ide tartozik a Wizz Air az A321neo típusú gépeivel, amelyek 230-239 székkel várják az utasokat, szemben mondjuk a Ryanair Boeing 737-800-as típusaival, amelyek 189 üléssel rendelkeznek.

De nem is igazán ez az izgalmas, mert mindkét fapados igen sűrű üléskiosztással közlekedik, hanem a hagyományos légitársaságok, amelyek esetében azonos géptípusnál adott esetben csupán 144 üléskiosztású gépekkel repülnek, például Airbus A319-es típussal, amely azonos hajtóművel van felszerelve, mint a 180 üléses A320-as.

A külöböző géptípusok pontos kibocsátási értékekről megkérdeztem szakértőket, amint megkapom a válaszukat, közzéteszem. A turizmus világának híreivel vár FB csoportunk, csatlakozz!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben