Szúrópróbaszerű ellenőrzések lehetnek a schengeni csatlakozás ellenére

by Polisor Bettina

Románia repülőterein jövő héttől megszűnik a határellenőrzés a schengeni térség más országaiba utazó vagy azokból érkező utasok számára, de a határrendészet mobil egységei továbbra is végezhetnek bejelentetlen ellenőrzéseket az esetleges törvénytelenségek megelőzése érdekében – írja az MTI a román határrendőrség országos főkapitányságának közleményére hivatkozva.

A romániai repülőtereken a részleges schengeni csatlakozás után is végeznek bejelentetlen ellenőrzéseket a határrendészek

Románia Schengen repülőterek ellenőrzés

A kockázatelemzésen alapuló, illetve megalapozott gyanú esetén végzett igazoltatás során a határrendőrök a náluk lévő mobileszközökkel ellenőrzik az úti okmányokat, lekérdezve a hatóság adatbázisait, és az utazás megszakításáról, illetve egyéb intézkedésekről dönthetnek, amennyiben szabálysértést vagy törvénytelenséget tapasztalnak:

  • a hatósági felügyelet alatt álló
  • országos vagy nemzetközi körözés alatt álló,
  • tiltott szereket birtokló,
  • hamis úti okmányokat felmutató utasokat,
  • illetve az illegális migránsokat

őrizetbe veszik, és büntetőfeljelentést tesznek ellenük. A közlemény külön kitér arra, hogy nem változnak a kiskorúak külföldre utazásának szabályai: az ezekhez szükséges iratokat – érvényes úti okmányokat, a jelen nem lévő szülő (szülők) írásos beleegyezését, stb. – azonban nem szükséges a repülőtéren felmutatni, azokat szintén csak szúrópróbaszerűen ellenőrzik.

Amennyiben a kiskorú nem a szülők vagy a törvényes gyám társaságában utazik külföldre, az őt kísérő felnőttnek már nem kell kinyomtatott erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkeznie, a határrendőrök ugyanis a személyazonossági adatok alapján helyben ellenőrzik esetleges priuszát a bűnügyi nyilvántartóban.

Románia március 31-től kezdődően válik a schengeni térség tagjává, de a határellenőrzés egyelőre csak a repülőtereken és kikötőkben szűnik meg, a közúti és vasúti közlekedésben még nem.

Románia 17 nemzetközi repülőtere közül a bukaresti Henri Coanda Repülőtér bonyolítja le a légiforgalom mintegy felét évi csaknem 15 millió (érkező és távozó) utassal. A turistaszezonban a repülőtéren napi 43 ezer utas szállítását bonyolítja le – mutatott rá a román határrendészet.

A turizmus világának híreiért pedig csatlakozz csoportunkhoz, kövess Instán és TikTok-on is, iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben