Ryanair légitársasági különadó extraprofit eljárás

Ryanair vezér: érthető, hogy Magyarország miért vet ki extraprofit-adót

by Kassay Tamás

A Ryanair az előző napok extraprofittól hangos eseményei után újabb közleményt adott ki, amely nem sokkal a Wizz Air egészen más hangvételű nyilatkozata után jelent meg.

A légitársasági különadóhoz kapcsolódóan a legfrissebb közlemény egyenesen a legendás, szókimondó cégvezér, Michael O’Leary szavait idézi:

Az érthető, hogy Magyarország miért vet ki extraprofit-adót az olaj-és gázszektorra, amely az orosz-ukrán háború miatt váratlan nyereségre tett szert. De az, hogy az extraprofit-adót a légiközlekedési szektorra kiterjesztik, ami küzd a talpraállásért a 2 évig tartó koronavírus-járvány és az ukrán háború után, azt mutatja, hogy Nagy miniszterúr elfelejtette a közgazdaságtant.

A Ryanair-vezér fel is ajánlotta, hogy küld Nagy Mártonnak egy könyvet, a “Közgazdaságtan kezdőknek” címűt (eredeti angolban: Economics for Dummies, ami inkább azt jelenti, „közgazdaságtan butáknak”).

A cégvezér szerint az adót a nehéz helyzetben lévő utasok és a veszteséges légitársaságok nem fogják tudni elviselni, ezért a magyarországi légiforgalom drámai mértékben vissza fog esni egy olyan időszakban, amikor a turizmus fellendülőben van. O’Leary azt kéri Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztertől, hogy vonja vissza ezt az „ostoba” adót, vagy legalábbis korlátozza azt az olyan iparágakra, mint az olaj vagy a gáz, amelyek váratlan nyereséget termelnek, és ne a légitársaságokra, amelyek rekord veszteséget jelentenek. – írja a Portfolio.

Spabook vélemény: pikáns az, hogy eddig a közgazdászok azt mondták, nincsen olyan fogalom, hogy extraprofit, most viszont Michael O’Leary konkrétan validálta és elfogadhatónak nevezte azt. Nagy Márton helyében bizonyosan megköszönném ezt a gesztust és a magas labdát, hiszen a Közgazdaságtan könyvek sorozatában ezennel új fejezet írása kezdődik meg.

Kíváncsian várom, hogy ezek után mi lesz a következő felvonás a reality sorozatban. A mi biztos, hogy a fogyasztóvédelmi vizsgálat már elindult.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben