Visszafordult Budapestre a Wizz Air Marosvásárhelyre tartó járata

by Kassay Tamás

Kényszerleszállást hajtott végre a Wizz Air Budapestről Marosvásárhelyre tartó járata június 29-én csütörtökön, nem sokkal azután, hogy felszállt a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről. Az incidens oka utasok beszámolói alapján vélhetően hajtóműhöz kapcsolódó probléma lehetett, de részleteket erről a cikk megjelenésekor még nem lehet tudni. Az esetről a fedélzeten tartózkodó utasok számoltak be a közösségi médiában, a gép útja a Flightradar-on visszakövethető.

„Hölgyeim és Uraim itt a kapitány beszél. Sajnos egy igen kis technikai probléma miatt vissza kell fordulnunk Budapestre, mivel a célállomásunkon, Marosvásárhelyen nincsen szerelő és így ott ragadnánk. Maga a probléma egyébként nem jelentős, de muszáj visszatérnünk miatta Budapestre, körülbelül 15 perc múlva fogunk leszállni és miután leszálltunk, majd tájékoztatom Önöket a továbbiakról. Addig is szíves elnézésüket és megértésüket köszönjük.”

mondta a kapitány az utasoknak. (<- Bréda Bianka videójáért katt)
Wizz Air kényszerleszállás Budapest Marosvásárhely hajtómű hiba
A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, és iratkozz fel hírlevelünkre!

A fedélzeten tartózkodott 3 magyar DJ is, akik éppen Erdélybe indultak koncertezni. Az ő Instagram profiljaikon még 24 órán belül megtekinthetők storykban a személyes beszámolóik: @bredabiaa, @djstephanieofficial, @elektramusic_

„Visszaérkeztünk Budapestre, és azt mondták, hogy Isztambulból jön egy gép, ami majd elvisz minket elvileg 3 óra múlva Marosvásárhelyre, úgyhogy most itt várunk. Elvileg valami hajtómű probléma volt, ami szerintem nem kis probléma, de nézőpont kérdése. Az a lényeg, hogy épségben megérkeztünk”

– mesélte követőinek Dj Stephanie.

Az utasok egy ideig a gépen várakoztak, választhattak valamilyen csokoládét a kínálatból, de a terminálon elkölthető voucher-t nem kaptak. Végül buszokkal szállították vissza őket a terminál épületébe, ahol megvárták a cseregép indulását.

A hajtóműre vonatkozó információt többen is említették. A szerelők vélhetően gyorsan megoldották a felmerülő feladatot, ugyanis a gép még aznap délután teljesítette a Budapest Hurghada útvonalat, igaz, hogy az eredetileg tervezett 14:45 helyett 16:24-kor szállt csak fel az egyiptomi üdülőhely irányába és éppen a cikk megjelenésének perceiben érkezik vissza Budapestre.

Közel 6 óra késés után nem biztos, hogy jár kártérítés

A Marosvásárhelyre tartó utasokat egy Törökországból visszatérő gép szállítótta el Marosvásárhelyre. Ez a járat végül magyar idő szerint 13:17-kor szállt fel és 14:01-kor landolt. Mivel eredetileg 08:10-kor kellett volna leszállnia, ezért közel 6 órás késésről van szó, ami 1500 kilométernél rövidebb út esetén utasonként 250 euró kártérítést jelenthet.

A feltételes mód indokolt, ugyanis műszaki meghibásodások esetén, amennyiben a légitársaság bizonyítni tudja, hogy a meghibásodást a rendszeres karbantartással nem lehetett elkerülni, és a hiba váratlanul lépett fel (pl. külső hatások), a kérelmet nem lehet érvényesíteni. Ennek ellenére mindenképpen érdemes akár egyénileg, akár egy erre szakosodott jogi társaság képviseletével kártérítésért folyamodni. A próbálkozás nem kerül semmibe.

Hogy pontosan mi volt a visszafordulás oka, azt biztosan nem lehet állítani, ezzel kapcsolatban megkerestük a Wizz Air-t, amint megérkezik a nyilatkozat, frissítjük a cikket.

Megérkezett a Wizz Air hivatalos nyilatkozata (13:10):

„A Wizz Air június 29-én Budapestről Marosvásárhelyre tartó járata egy apróbb technikai probléma miatt visszafordult az induló repülőtérre. Az átmeneti hiba a légitársaság protokollja szerint karbantartást igényelt, amely elvégzésére a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér bizonyult alkalmasabbnak. A karbantartást követően 12:59-kor felszállt a helyettesítő repülőgép az utasokkal.

A Wizz Air számára továbbra is utasai és munkatársai biztonsága a legfontosabb. A légitársaság ezúton is szeretne elnézést kérni minden érintettől, akit kellemetlenség ért.”

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben