Albánia Top5 tengerpart

Albánia TOP5 tengerpartja, amit érdemes megcélozni

by Polisor Bettina

Ha Albániára gondolunk, még mindig nem a csábító mediterrán tengerpartok jutnak elsőként eszünkbe. Ez persze nem feltétlenül baj, hiszen a balkáni ország számos más, a tengerparttól távolabb eső csodát rejt számunkra, amiket a fenntarthatóság jegyében ugyanúgy érdemes felfedezni annak, aki Albániába látogat. Most azonban mutatunk néhány olyan strandot és partszakaszt az albán riviérán, amiket az odautazók tapasztalatai és értékelései alapján érdemesnek találunk arra, hogy klasszikus tengerparti vakáció helyszínéül szolgáljanak.

Ha az albán tengerpartok mellett érdekelnek kevésbé elcsépelt programok is, akkor ajánlom figyelmedbe a TOP5 különleges kaland Horvátországban cikkünket is.

Gjipe Beach egy csodaszép albán kanyon lábánál

Az Albán Riviéra (albánul: Bregu), Albánia délnyugati részén, Vlore és Saranda városain keresztül egészen a görög határig húzódó partszakasz, amely a Jón-tengert északkeletről határolja. Az itt található gyönyörű Gjipe kanyonban, látványos sziklákkal és csodálatos türkizkék vízzel körülvett Gjipe Beach igazi földi paradicsomnak számít. A strandot mindenképpen autóval, taxival, vagy a helyi buszjárattal érdemes felkeresni, de készüljön megfelelő lábbelivel az, aki ide látogat, ugyanis a parkolótól a partig vár még ránk egy legalább 20 perces, erdei ösvényen át vezető séta.

Mivel Gjipe Beach megközelítése nem mondható egyszerűnek, így legnagyobb előnye, hogy strandolók végeláthatatlan tömegével itt biztosan nem fogunk találkozni. Van viszont jó néhány bár, illetve egy kemping is, ahol az éjszakát tölthetjük (úgy tudjuk, hogy a sátrazás a kempingen kívül is megengedett). A kiépített kempingben napidíj ellenében használható a mosdó és a zuhanyzó is.

Saranda az albán riviéra gyöngyszeme

Albánia déli részének legnagyobb tengerparti települése a folyton nyüzsgő Saranda, ami több népszerű strand gyűjtőhelye, és ahonnan közvetlen kompjárattal elérhető a görögországi Korfu szigete is. A strandok többsége – ahogy a város mentén elterülő legszélesebb partszakasz is – ingyenesen használható (albánul: Plazh Publik). Emellett akad néhány kisebb, fizetős strand is, amik főként az adott szálloda, vagy étterem vendégei számára vannak fenntartva, de általában egy napozóágy napidíja, vagy fogyasztás ellenében ezeken a kevésbé zsúfolt partszakaszokon is ugyanúgy strandolhatunk. Mindössze néhány kilométerre Saranda városától további csodás – ugyan kevésbé kiépített, de annál nyugodtabb – strandokat találhatunk, mint a Monastery Beach, a Mirror Beach vagy a Pulëbardha Beach

Ksamil az albán Maldív-szigetek

Ksamil az albán riviéra déli csúcsán, a Butrint Nemzeti Park területén található kisebb település, Sarandatól 12 km-re. A várossal azonos nevű strand egy csodaszép azúrkék és sekély vizű öbölben terül el, ahol mesterségesen kialakított homokos partot találunk, így Ksamil a gyermekkel utazók számára is ideális választás lehet. A fő strand a legnépszerűbb, de a part mentén több kisebb strand is megbújik. A főszezonban utazók lélekben úgy készüljenek, hogy a környék gyakorlatilag megtelik nyaraló családokkal. Érdemes az augusztusi csúcs helyett másik időpontot választani a látogatáshoz.

Ksamil különlegessége az öbölhöz rendkívül közel lévő három apró lakatlan sziget (Ksamil-szigetek, albánul: tre ihujt), amik felfedezésre csábítanak – a bátrabbak úszva is könnyedén megközelíthetik, de lehetőség van csónak/kajak bérlésre, vagy akár szervezett hajókirándulás keretében is eljuthatunk a szigetekre.

Palasa Beach hosszú strand grandiózus hegyekkel a háttérben

Ha az albán riviérán északra vesszük az irányt, úgy a széles körben ismert és keresett Palasa Beach a leginkább említésre méltó strand. A Gjipe Beach-hez hasonlóan ez a partszakasz is nehezebben megközelíthető, mint a városi, kiépített infrastrukturával rendelkező strandok, az élmény viszont mindenért kárpótol. A Llogara-hágó előtt szélesen elnyúló kavicsos strand Palasa falujától nyugatra található. Attól eltekintve, hogy Palasa Beach egy viszonylag elszigetelt partszakasz, itt sem fogunk unatkozni, hiszen a strandoláson felül lehetőségünk van a helyi sportközpontnak hála különböző vízi és extrém sportokat is kipróbálni (pl. siklóernyőzés a Llogara-hágó tetejéről).

A Palasa Beach különleges fekvésű, ugyanis ez az utolsó strand az Albán Riviérán a Llogara-hágó előtt, ahol a Ceraun-hegység választja el a Jón-tenger és az Adriai-tenger partját.

Lambjano-öböl

Akik szeretnék még főszezonban is a lehető legnagyobb nyugalomban élvezni a tengert, azoknak jó hír, hogy a Lambjano-öböl, ez a mindössze 40 méter széles partszakasz Himare város közelében lehetőséget biztosít erre. Az apró kavicsos, gyorsan mélyülő öböl nagy sziklák ölelésében rejtőzik, és remek helyszín a snorkel szerelmeseinek.

Azoknak, akik gyakran látogatnak Görögország vagy Horvátország mesés tájaira, nem szabad elfeledniük, hogy bár a természetes környezet más mediterrán országokhoz hasonlóan ugyanúgy megállja a helyét Albániában is, az ország – történelmét tekintve – hatalmas hátrányból indult a mediterrán célországok versenyében. Ennek ellenére Albánia jelenleg is óriási fejlődésen megy keresztül azért, hogy mihamarabb leküzdhesse az olyan problémákat, mint a helyenként jelentkező túlzsúfoltság vagy környezetszennyezés, és mielőbb beépülhessen a köztudatba, mint vágyott tengerparti nyaralóhely.

Amennyiben érdekelnek kevésbé elcsépelt nyári programok is, akkor ajánlom figyelmedbe a TOP 5 horvát csodahely, illetve a TOP5 különleges kaland Horvátországban cikkünket, gyermekkel utazók pedig az alábbi írásban megtalálják a 10 leginkább családbarát horvátországi strandot is:

Albánia szállások kiválasztásában, utazásszervezésben örömmel segít megbízható partnerünk, a Schuster Travel.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben