Sydney látnivalók Bondi Icebergs

Az ikonikus Icebergs medencék története Bondi beach-en

by Kassay Tamás

Az Icebergs medence Bondi Beach jellegzetes pontja, egy legendás, elit hely, amit mindenki sóvárgó tekintettel néz és ahová nagyon szeretne bejutni. Én is.

Beléptem az elérhetetlennek hitt VIP területre, ahol világsztárok fordulnak meg, ha épp Sydney-be veti őket a sorsuk, és eközben szakmai ártalomként az villant be, hogy atyaég, mennyit jelent a marketing és a branding. Az emberek ugyanis csodálják a helyet, fotózzák, elteszik maguknak háttérképnek, selfieznek a korlát felett, ahelyett, hogy bemennének és eltöltenének itt pár kellemes órát. De nem mennek, mert hát: mennyi is az annyi? Olcsóbb, mint Magyarországon bármi!
Lentebb mutatom az árakat és a házirendet, na meg a dress code-ot is.

Icebergs medencék Bondi Beach dél megállóhelyen

Felül ez panorámakép. Körbenéztél benne jobbra-balra húzással, vagy a görgetőgombbal? 😉

Icebergs történelem

De hogyan került medence a tengerbe? Úgy is mondhatjuk, hogy fából vaskarika, a kör négyszögesítése, avagy a hullámok kisimítása. Ha ugyanis le van választva egy betonteknőnyi víz, akkor abban szinte minden körülmények között lehet úszni, kivéve, amikor átcsapnak az ember feje felett a hullámok.

Nagyapám születésének évében, 1929-ben alakult meg az Icebergs úszóklub, neve magyarul annyit tesz: jéghegyek. Eredetileg a Bondi Beach helyi vízimentői hozták létre, azzal a céllal, hogy a téli hónapokban fenn tudják tartani az edzettségüket és úszási képességeiket.

Icebergs Bondi történelem
fotó: icebergs.com.au/@icebergsclub

1940 óta a mai napig érvényben van az úgynevezett 15B szabály, miszerint a klubnak csak az lehet tagja, aki:

Minden hónapban 4 vasárnap közül 3-ban úszik. 5 éven át!

Az 1960-as években felhúzott épület többször esett át modernizáláson, mai formáját 2002-ben nyerte el. Meglepő lehet, de nőket csak 1995-ben fogadtak először a klubba.

A klub hivatalos, téli szezont megnyitó szeánsza egy igazán hűvös aktusban éri el a csúcspontját, ugyanis május első vasárnapján a hagyomány szerint ünnepélyes módon jégtömböket dobnak a medencébe. Na az pont nem szerepel a bakancslistámon, hogy ilyenkor ússzak ott egyet, de hátha közöttetek van, akit ez éppenséggel feltüzel!

Icebergs szabályok, dress code

Ki léphet be? Nos, mivel ez bejegyzett úszóklub, sajátos szabályok vonatkoznak rá. Minden esetben fényképes igazolvány szükséges a belépéshez, méghozzá olyan, amiből látszik az ember lakcíme – ha ausztrál – a külföldiek esete egyértelmű. Ugyanis, mindenkinek, aki 5 kilométeres körön belül lakik, éves tagsági díjat kell fizetnie, ezzel biztosítva a hely hosszú távú fennmaradását. Ha nem tag, akkor nem mehet be. Fura ez így magyar szemmel igaz? Ausztráliában másképp gondolkodnak, azt mondják, a helyiek érdeke is, hogy ez a medence tutira stabil lábakon álljon. De például az ausztrálok a nyugdíjra is másképp tekintenek: akinek bizonyos szint felett áll az anyagi helyzete, nem kap nyugdíjat közpénzből. Milyen érdekes, mégsem pampognak érte, hogy nekik nem jár semmi, hanem annak örülnek, hogy ők nem szorulnak rá az állami nyugdíjra.

Tehát, a közelben lakók – ha szeretnének belépni, akkor – évente be kell, hogy fizessenek fejenként 20 ausztrál dollárt, ami kb 4000 forintnak felel meg, ezzel kedvezményes áron válthatnak belépőt a medencéhez. Aki 250 dollárt, azaz 52000 forintot bevállal, egész éves bérletet is kap, korlátlan belépéssel.

Icebergs étterem Bondi beach
fotó: icebergs.com.au/@icebergsclub
  • Cipőt mindig viselni kell. Papucs, gyapjúcsizma vagy piszkos cipő, tanga papucs nem megengedettek.
  • A fürdőruhában nem lehet a klub területére lépni, kivéve a medencék területét. A klub épületében a fürdőruhának száraznak kell lennie és úgy kell hordani, hogy ne legyen látható. Strand öltözék nem megengedett.
  • A megjelenésnek mindig tisztának, rendezettnek és tiszteletteljesnek kell lennie. Túlzottan rövid, obszcén ruházat nem megengedett. A sarong és a horgolt anyag nem tekinthető elfogadhatónak.
  • A klubban nem szabad szakadt vagy piszkos ruhát viselni.

Na, itt aztán rend van, kérem! Mondtam, hogy elit a hely, ehhez fel kell nőni, nem a fogalmatlan népeknek való.

Icebergs belépődíjak

Odaosontam a bejárathoz, hogy vajon engem beengednek-e a hátizsákommal. Amikor megláttam ezt a táblát, nem hittem a szememnek, ugyanis a legendás helyre elég méltányos áron juthatunk be. A legtöbb turista kihagyja, mert olyan magas szinten van pozicionálva a hely, hogy fel sem merül senkiben az, hogy egyébként olcsóbban bejuthat ide, mint mondjuk Pesten egy uszodába. Íme a belépőjegyek táblázata a bejáratnál, a számokat 210-el kell szorozni, tehát lényegében 1470 pénz a felnőtt:

Icebergs Bondi belépő

A válasz tehát az, hogy igen, beengednek. Ha abban reménykedik valaki, hogy itt nem lesz sós a víz, akkor felejtse el. A medencék vize közvetlenül az óceánból származik, és sosem fűtik, legfeljebb a nap dolgozza meg kicsikét, ha éppen jó kedvében van és kegyes hozzánk.

Icebergs Dining Room and Bar

Ha már klub és parádés kilátás, akkor egyértelmű, hogy étterem is kell, hogy legyen. Van is, mindenféle tengeri herkentyű és olaszos könnyedebb fogások vannak fókuszban. Meg a Corona, ami a járvány fényében utólag kicsit morbid.

Icebergs Bondi étterem
fotó: icebergs.com.au/@icebergsclub

Ezzel az írással az a célom, hogy adjak Nektek egy életre szóló élményt. Mégpedig azzal, hogy felhívom a figyelmeteket arra, hogy időnként kihagyunk helyeket, mert túl drága, vagy ilyesmi. Ezt nem kell kihagynunk, sőt, a legjobb az, ha szánunk rá egy fél délutánt, mert igazán jó érzés kicsit lógni a medencék partján, bámulni az óceánt, nézni a szörfösöket, meg úgy egyáltalán az itt zajló életet.

Kultúra és művészet a strandon

A következő, harmadik részben fogok írni a Bondi környéki művészeti pezsgésről, mert az is van. Ízelítőképp itt tehettek egy kis virtuális sétát és figyeljétek meg, hogy a kép jobb oldalán a lábazat tele van fújva graffitivel. Na ez odaát annyira ritkaság számba megy, hogy náluk a graffiti mint olyan látványosság és megbecsült művészet ezen a kiemelt helyen, ami pesti szemmel számomra megmosolyogtató.

Az első részben a part titkos hajnali életéről, A-listás nagymenőkről és arról meséltem, hogy milyen az élet Bondi Beach-en.

Hozzászólnál? Kérdésed van? Itt meg- és felteheted.

Üdv,
Mr Spabook
fotók: saját, illetve az Icebergs hivatalos oldala

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és egyre minőségibb tartalmakat tehessek közzé. Hálás köszönet érte, ha méltónak találod rá a Spabook-ot!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben