Látványos turistautat adtak át, megnyílt az Erdélyi-szigethegység útja

by Kassay Tamás

Teljes egészében megnyitották a forgalom előtt hétfőn az Erdélyi-szigethegység legfontosabb Bihar és Kolozs megyei turisztikai látványosságait összekötő, európai uniós alapokól korszerűsített utat – tudatta az Agerpres hírügynökségre hivatkozva az MTI.

Most – az eredetileg tervezettnél néhány hónappal később – a látványos turistaút 56 kilométeres Bihar megyei szakasza készült el, miután az Erdélyi-szigethegység útjának 25 kilométeres Kolozs megyei szakaszát már májusban birtokba vehették az autósok.

Mircea Malan, a Bihar megyei tanács alelnöke az Agerpresnek elmondta: az út a Sebes-Körös szurdokát köti össze Belényessel (Beius), Biharfüred (Stana de Vale) érintésével. Olyan fontos turisztikai látványosságok közelében halad el, mint:

  • a biharfüredi Csodaforrás,
  • a Jád völgyi Menyasszony fátyla vízesés,
  • a Jadolina-vízesés,
  • a Jád-völgyi víztározó (Lesu) üdülőtelepe,
  • Rév, vagy épp
  • Sonkolyos.
A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, és iratkozz fel hírlevelünkre!

A projekt összértéke 182 millió lej (14 milliárd forint), amit a 2014-2020-as Regionális Operatív Programon keresztül lehívott európai alapokból finanszíroztak. Az út Bihar megyei szakaszának ünnepélyes megnyitójára meghívták a Bihar megyei tanács két korábbi elnökét, Cornel Popát, a projekt kezdeményezőjét és a megvalósíthatósági tanulmány beterjesztőjét, valamint Pásztor Sándort, aki benyújtotta a finanszírozási kérelmet és kiírta a kivitelezésre a versenytárgyalást.

Az Erdélyi-szigethegység útja kétsávos aszfaltút, amelynek Bihar megyei szakaszán négy új hidat építettek, helyenként útszélesítési és támfal-megerősítési munkálatokat is végeztek.

Az út Kolozs megyei szakaszát a megyei önkormányzat szintén európai alapokból újíttatta fel, a munkálatokat 2023 májusában adták át. Az út a Dregán-tó gátjának környékén köti össze a két megyét.

A turizmus világának inspiráló híreiért csatlakozz csoportunkhoz, és iratkozz fel hírlevelünkre!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben