Mindfulness City épül a világ legboldogabb országában

by Polisor Bettina

A világ első mindfulness városának tervét – melyet a természet iránti tisztelet és együttérzés bhutáni kultúrája ihletett – Wangchuck bhutáni király jelentette be. A tervek szerint a bhutáni Gelephuban egy 1000 négyzetkilométeres gazdasági központot terveznek létrehozni, amely merőben új alapokra helyezi majd a városi létet.

Bhutan a GDP mellett a GNH-t használja a fejlődés fő mércéjeként, amely az emberek jólétére összpontosít

A Gelephu különleges közigazgatási terület (KKT) jövőbeli tervét, amelyet Mindfulness City néven emlegetnek, a bhutáni kultúra és annak erős szellemi öröksége, valamint az ország bruttó nemzeti boldogság (GNH) indexe határozza meg. A cél az, hogy a Mindfulness City megalapozza az ország jövőbeli növekedését, és a zöld technológiába, az oktatásba és az infrastruktúrába történő beruházások révén új gazdasági lehetőségeket teremtsen polgárai számára.

mindfulness city Bhutan

Az ország 116. nemzeti ünnepi beszédében a jövőkép bemutatásakor Wangchuck király a jövőbeli várost „Dél-Ázsiát Délkelet-Ázsiával, India északkeleti államain keresztül összekötő gazdasági folyosóként” jellemezte. Az India és Bhután határán fekvő terület jogi függetlenséggel és végrehajtói autonómiával fog rendelkezni, továbbá a régióban üzleti tevékenységet folytatni kívánó valamennyi vállalatnak előzetes jóváhagyást kell majd kapnia.

A projektet a Bjarke Ingels Group (BIG) és az Arup építészirodák, valamint a Cistri szingapúri várostervezési tanácsadó cég kivitelezi. A BIG táj- és várostervezési csoportja által készített terv spirituális központot, nemzetközi repülőteret, vasúti összeköttetéseket, egy vízerőművet, köztereket és a GNH kilenc területére épülő helyi épülettípusok tervét tartalmazza.

„A gelephui mesterterv formát ad Őfelsége elképzelésének, hogy olyan várost hozzon létre, amely a növekedés és az innováció bölcsője lesz, miközben a bhutáni természet és kultúra alapja marad.”

– mondta Bjarke Ingels, a BIG alapítója és kreatív igazgatója.

A bhutáni Mindfulness City koncepciója

mindfulness city Bhutan
Fotó: Brick Visual, Atchain, BIG

A természet az első

A hegyek, erdők és folyók között fekvő Bhutánt a világ egyik utolsó biodiverzitási gócpontjaként tartják számon, hiszen az ország területének 70 százalékát erdő borítja. A Mindfulness City megvalósításával az ország biológiai sokféleségét kívánják növelni azáltal, hogy a 35 helyi folyó és patak áramlása által formált ökoszisztémák és az ezekkel összekapcsolt városrészek szövevényét alakítják ki. Az így létrejövő szalagszerű városrészek rizsföldekre hasonlítanak majd, és a hegyekről a völgybe tartó városi teraszokat alkotnak.

„Úgy képzeljük el a Mindfulness Cityt, mint egy olyan helyet, ahol a természet felértékelődik, a mezőgazdaság integrálódik, és a hagyományok élnek és lélegzenek, tehát nemcsak megőrződnek, hanem fejlődnek is. A vízfolyások által formált Gelephu a hidak földjévé válik, összekötve a természetet és az embereket, a múltat és a jövőt, a helyit és a globálisat.”

– mondta Ingles

Ingles szerint Gelephu természeti elemei és a meglévő infrastruktúra, mezőgazdaság és közművek természetes módon 11 különböző városrészt hoznak létre a területen, amelyek mindegyikét a mandala elvei alapján terveztek meg, tehát a központi közterület körül – a sűrűség fokozatos átmenetét teremtve – szimmetrikusan helyezkednek el az északi tájban szétszórt kisebb méretű, és a déli városi környezet nagyobb alapterületű épületei.

A meglévő és jövőbeli fejlesztések monszun idején fellépő áradások elleni védelme érdekében a terület észak-déli irányban futó folyói és mellékfolyói mentén rizsföldeket alakítanak ki. Ezek a helyi növény- és állatvilág számára a biológiai sokféleség folyosójaként fognak szolgálni, ezzel is védve az elefántok és más vadon élő állatok vándorlási útvonalait.

„A bhutáni kultúrát a mások és a természet iránti tisztelet és együttérzés inspirálta, a Mindfulness City-t pedig úgy tervezték, hogy az ökológiai rendszereket olyan városfejlesztésen keresztül integrálja, ami összeköti a növény- és állatvilágot, valamint az embereket és az eszméket. Ez a város az emberiségnek a természettel való elválaszthatatlan kapcsolatát szimbolizálja, és globális példája annak, hogyan lehet fenntartható emberi jelenlétet kialakítani a Földön.”

– mondta Giulia Frittoli, a BIG Landscape felelős partnere.

A folyók által szabdalt városon belüli városrészeket három fő híd köti majd össze, amik esetenként a közlekedési infrastruktúrával, valamint polgári és kulturális terekkel kombinált létesítményekként is működnek majd, így a GNH kilenc területéhez igazodó „lakható hidak” sorozatát hozzák létre, amik mindegyike a város kulcsfontosságú célpontjainak ad majd otthont:

 • egy repülőtérnek;
 • egy spirituális központnak, amely bepillantást enged a szerzetesek mindennapi életébe;
 • egy egészségügyi központnak, amely a keleti és a nyugati orvoslás találkozását jelenti;
 • egy egyetemnek;
 • egy hidroponikus és akvapónikus üvegháznak;
 • egy kulturális központnak, amely a bhutáni kultúrát mutatja be és oktatja a látogatókat;
 • és egy bhutáni textíliákkal díszített piacnak.

Az utolsó híd egy hidroelektromos gát, ami a város nyugati határán egy lépcsőzetes támfallal épül. A gát a meditatív sétákhoz tökéletes helyszínt kínáló kilátópontokat, lépcsőket és egy templomot is magában foglal majd.

Bhután GNH-ja: a bruttó nemzeti boldogság index

mindfulness city Bhutan

A GNH abban különbözik a bruttó hazai terméktől (GDP), hogy a kormányzás céljaként a kollektív boldogságot értékeli, a természettel való harmóniát és a hagyományos értékeket hangsúlyozza, ahogyan azt a GNH 4 pillére és összesen 9 területe kifejezi:

A bhutáni kormány szerint a GNH négy pillére:

 1. fenntartható és méltányos társadalmi-gazdasági fejlődés
 2. környezetvédelem
 3. a kultúra megőrzése és előmozdítása
 4. a jó kormányzás

A GNH kilenc területre épül:

 1. pszichológiai jólét
 2. egészség
 3. oktatás
 4. életszínvonal
 5. időfelhasználás
 6. ökológiai sokszínűség és ellenálló képesség
 7. jó kormányzás
 8. kulturális sokszínűség és ellenálló képesség
 9. közösségi életerő
Lépj be az Utazás Hírek csoportba, sasolj meg Instán és TikTok-on!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben