biztonságos strandolás szabályai

A biztonságos strandolás feltételei

by admin

A biztonságos strandolás és fürdőzés szabályairól is beszélt ma az országos tisztifőorvos. Helyünk lesz bőven, az látszik.

A már napi betevővé vált szokásos, élő közvetítésben hallhattuk Müller Cecília szavait a strandolás és a fürdőzés szabályairól. Pontokba foglalva összegzem az elhangzottakat tájékoztató jelleggel, de ezek nem helyettesítik a majd vélhetően írásban megjelenő pontos rendeleteket. Hozzáfűzöm továbbá személyes megjegyzéseimet dőlt betűvel, hiszen ez nem hírportál, hanem turizmus és wellness szakmai blog. Bónuszként alább egy remek panorámakép arról, hogy milyen nem lesz az idei nyarunk.

Saját környezetemben, fürdős illetve utazós csoportokban már nagyon régóta hangoztatom, hogy a jövő útja az, ha példát veszünk Ázsia sikeres és fejlett országairól, úgy mint Tajvan, Hong Kong, Szingapúr. Náluk nem állt meg az élet, tudnak működni. Ennek oka az, hogy évtizedes hagyományuk van már abban, hogyan viselkedjenek közösségben, különösen járvány idején. Imám úgy néz ki, hogy lassan meghallgattatik, és végre elmozdulunk a holtpontról egy nagyon sok odafigyelést igénylő, számunkra fura, de Ázsia egyes részein már régebb óta jól működő irányba. Lássuk a részleteket:

Fürdők nyitása

 • „A járványügyi hatóságok engedélyt adnak az újranyitásra”.
  Erről írtam is korábban, május 4-től van lehetőség nyitni, aminek adminisztratív kötelezettségei vannak:
 • előbb vízvizsgálat, aztán fürdővíz-engedély, utána fürdőhely-kijelölés, ezt követően helyszíni ellenőrzés és csak mindezek után következhet a nyitás.
 • A vízminőséget folyamatosan vizsgálják, és az eredmények mindig megtekinthetők – derült ki az elhangzottak alapján.

A magyar fürdővizek évek óta kiváló minősítést kapnak.

strandolás szabályai koronavírus járvány idején

Biztonságos strandolás szabályai

 • A strandokon gondoskodni kell arról, hogy legalább fejenként 4 m² vízfelület jusson a fürdővendégekre.
 • Természetes vizek esetében is tartsunk távolságot és legalább 16 m² jusson egy főre.
  Na ezt nem triviális értelmezni, azért teszek egy próbát, feltételezve, hogy nem zöldfelületről, hanem vízfelületről van szó. A természetes vizekhez kapcsolódó strandok esetén, például tóparton vélhetően nem a tó teljes felülete számít, hiszen a tó közepén nem lesznek henyélő bikinik, hanem az alapján számolható ki a strandra beengedhető vendégek száma, hogy mekkora a strand számára kijelölt vízfelület. Ez a kijelölt vízfelület általában bólyákkal van határolva.
  Az MTÜ által írt COVID kézikönyv egyébiránt a vízfelületre nem tér ki, ellenben 20 m²  pihenésre szolgáló területet javasol.
 • Kérte, hogy a fürdőzők tartsanak távolságot egymástól és ügyeljenek a személyes higiéniára, ha valaki beteg, akkor ne menjen sehova.
  Szerintem ez alap kellene, hogy legyen úgy egyébként is, de nem árt újra és újra emlékeztetni rá mindenkit.
 • Ahogyan tegnap már előrevetítettem az addigi információk alapján, ma is elhangzott – immáron hivatalosan is, hogy:
  Kötelező a zuhanyozás fürdőzés előtt és után is!
 • Az öltözők zárt térben vannak, de használhatók az egyéb kiszolgáló helyiségekkel együtt, de a beltéri medencéket a vendégek nem látogathatják.
 • Fertőtlenítés legalább óránként szükséges olyan felületek esetében, amiket a vendégek megérintenek használat közben, a strandokon pedig félóránként kell fertőtleníteni a korlátokat.
 • Technikai kérdés, de nekünk azért érdekesség, hogy:
  Ha egy medencét leürítenek, akkor feltöltés előtt mechanikai úton is meg kell őket tisztítani, ami után 50 mg/liter fertőtlenítőszeres vízzel még fertőtleníteni is kell. Ezután lehet ismét feltölteni a medencét.

A szolgáltatók az alábbi szabályokat kapták meg: Ajánlás a közfürdők üzemeltetéséről PDF

Visszautalva a bevezető gondolataimra: van valami, amit most nem lehet és nem lenne szabad senkinek elsunnyogni. Az általam példának felemlegetett országokban ugyanis, ha az a mondás, hogy 30 percenként fertőtleníteni kell a korlátot, akkor arra mérget vehetünk, hogy az ott 30 percenként fertőtlenítve lesz.

Adódik a kérdés: hogyan? Erre kell külön X darab ember, aki egész nap ezt csinálja.

Így is is giga veszteségek vannak, kevesebb lesz a vendég, mert kevesebb a kapacitás, akkor miből lesz ott több alkalmazott.
A választ erre nem tudom, csak azt, amit a saját szememmel láttam: Ázsiában ilyen esetben bizony ott lesznek az új emberek, fel lesznek véve és a feladatok el lesznek végezve. Vagy az állam áll mögé, vagy a vállalkozói szemlélet más, de az eredmény önmagáért beszél. Szeretném, ha ezt mindenki megszívlelné – akihez a gondolat eljutott.

Ha érdekelnek a hazai és nemzetközi fürdős, wellness-es témák, akkor ebben a csoportban beszélgetünk róluk.
Itt pedig hozzászólhatsz.

Üdv,
Mr Spabook

Támogatásoddal hozzájárulhatsz, hogy további hasznos és egyre minőségibb tartalmakat tehessek közzé. Hálás köszönet érte, ha méltónak találod rá a Spabook-ot!

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben